Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ... σε τρίλεπτα!

Η βιογραφία του Στίβεν Χόκινγκ... σε τρίλεπτα!
 clock 09:10 | 13/06/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ζωή και το έργο του πιο λαμπρού φυσικού μετά τον Αϊνστάιν περικλείεται στις 160 σελίδες του βιβλίου με τίτλο «3 λεπτά Στίβεν Χόκινγκ», του Βρετανού συγγραφέα επιστημονικών θεμάτων Πωλ Πάρσονς και της δημοσιογράφου του BBC Γκέϊλ Ντίξον, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Μέσα από 60 τρίλεπτα εκλαϊκευμένα κείμενα, ο αναγνώστης γίνεται… σοφός για τον σοφότερο των ανθρώπων του σήμερα, τον επιστήμονα με προβλήματα αναπηρίας, τον αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτόν ο οποίος ανακάλυψε τις μελανές οπές του σύμπαντος, τη γέννηση του κόσμου και το τέλος του χρόνου!

Πρόκειται για βιογραφία- εργογραφία μιας ζωντανής ευφυΐας η οποία γεννήθηκε στην Οξφόρδη στις 8 Ιανουαρίου του 1942 ,ημέρα θανάτου του Γαλιλαίου. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο γιος μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Φοίτησε στη Σχολή του Σεν Άλμπανς. Στην αρχή είχε την εικόνα ενός μαθητή «σπασίκλα». Αυτός και οι φίλοι του κατασκεύασαν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή χρησιμοποιώντας παλιά εξαρτήματα από ένα τηλεφωνικό κέντρο . Αλλά όταν πέρασε στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική , βρίσκοντας τις εργασίες πολύ εύκολες… τεμπέλιαζε, με αποτέλεσμα παρά λίγο να μην πάρει την απαιτούμενη βαθμολογία για να τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέιμπριτζ. 

Σε ηλικία 21 ετών διαγνώσθηκε ότι πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια ασθένεια που τον έχει αφήσει σχεδόν παράλυτο. Και όμως, δεν το έβαλε κάτω. Παρ΄ όλο που οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωή, παντρεύτηκε τη Τζιν Γιούλαντ με την οποία έκανε οικογένεια- δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Από το κολέγιο άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρική πολυθρόνα. Έγινε καθηγητής στα 37 του χρόνια στην έδρα των Μαθηματικών στο Κέιμπριτζ. Μετά δούλεψε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια. Η εκπληκτική του μνήμη του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται νοερά πολύπλοκα συστήματα μαθηματικών εξισώσεων χωρίς να κρατάει σημειώσεις! Το 1985, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα κοντά στη Γενεύη για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, έπαθε πνευμονία και οι γιατροί του έκαναν τραχειοστομία. Πάλι κατάφερε να συνεχίσει τις έρευνες χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή που επέλεγε από μια οθόνη λέξεις σχηματίζοντας προτάσεις τις οποίες εκφωνούσε η συσκευή!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε διάσημος διεθνώς από το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου» που του έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις. Έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα του η οποία τον τάϊζε και τον πρόσεχε καθημερινά με τη συνδρομή της νοσοκόμας Ελέιν, γυναίκα του φίλου του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών Ντέιβιντ Μέισον, εκλαΐκευσε τις δύσκολες έννοιες της φυσικής . Το 1991 ο Χώκινγκ σόκαρε τους φίλους τους όταν έμαθαν πως χώρισε με την Τζέιν για να παντρευτεί τη νοσοκόμα Ελέιν Μέισον. Όμως το 2006 υπέβαλε αίτηση διαζυγίου…

Σήμερα σε ηλικία 72 ετών θεωρείται ο πλέον καταξιωμένος κοσμολόγος και από τους μακροβιότερους ασθενείς με αμυοτροφική σκλήρυνση.

 «Είμαστε ασήμαντα πλάσματα επάνω σε έναν μικρό πλανήτη ενός πολύ μέτριου άστρου στις παρυφές ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια γαλαξίες. Είναι λοιπόν δύσκολο να πιστέψει κανείς σε έναν Θεό που θα μπορούσε να νοιαστεί για μας ή έστω να προσέξει ότι υπάρχουμε». Η αγνωστικιστική του δήλωση, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο, πλήγωσε την πρώην σύζυγό του Τζέιν η οποία απάντησε πως χωρίς την πίστη της στο Θεό θα της ήταν δύσκολο να βρει τη δύναμη να τον υπηρετεί…

 Ένα βιβλίο χρήσιμο για τους κατοίκους του σύμπαντος. Πιστούς και μη…

πηγή: ΑΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis