Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Δεν υπήρξε γενοκτονία ούτε σε βάρος των Κροατών, ούτε σε βάρος των Σέρβων"

Image
"Δεν υπήρξε γενοκτονία ούτε σε βάρος των Κροατών, ούτε σε βάρος των Σέρβων"
 clock 11:52 | 19/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Γενοκτονία δεν υπήρξε ούτε σε βάρος των Κροατών, ούτε σε βάρος των Σέρβων στο έδαφος της Κροατίας στον πόλεμο, τη δεκαετία του 1990, γι' αυτό η προσφυγή και η αντιπροσφυγή που κατέθεσαν οι δύο χώρες, η μία εναντίον της άλλης, είναι νομικά αβάσιμες, υποστηρίζει ο Κροάτης δικηγόρος, Άντο Νόμπιλο.

"Θα ήταν πιο συνετό οι προσφυγές να αποσυρθούν, επειδή γενοκτονία, ευτυχώς, δεν υπήρξε" τόνισε ο κ. Νόμπιλο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου με αφορμή την έναρξη της συζήτησης, στις 3 Μαρτίου, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) επί των αμοιβαίων προσφυγών της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, το 1991-1995.

Αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποσύρουν τις προσφυγές, τότε από το πεδίο του δικαίου εισερχόμαστε στη σφαίρα της καθαρής πολιτικής και της στιγμής που είναι κατάλληλη για τις κυβερνήσεις της Κροατίας και της Σερβίας να κάνουν μια τέτοια κίνηση και να μην προκαλέσουν πολιτική ζημία, σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν στην αρχή της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) θα έρθει η στιγμή που οι προσφυγές θα αποσυρθούν, ο κ. Νόμπιλο είπε ότι προφανώς αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει και όσον αφορά την Κροατία δεν πρόκειται να έρθει.

"Η κροατική πολιτική έθεσε σειρά όρων υπό τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει την προσφυγή, αλλά δεν είναι νομικοί όροι, ούτε συνδέονται άμεσα με την προσφυγή- όπως η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών ή το αίτημα κατάθεσης στοιχείων για τους αγνοούμενους.

"Στην πραγματικότητα αναζητείται μία 'κομψή' πολιτική διέξοδος, ώστε να παραιτηθεί από την προσφυγή κι αυτό να μην επιφέρει ζημία στις αρχές της Κροατίας" υπογράμμισε ο κ. Νόμπιλο.

Όταν αρχίσει η διαδικασία, υπάρχει ενδεχόμενο εξωδικαστικής συμφωνίας, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν υπόψη ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και ότι τα έξοδα της δίκης αυξάνονται συνεχώς.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσλάβει νομικούς ειδικούς, το έργο των οποίων κοστίζει πολύ, υπάρχουν δικαστικά έξοδα που πρέπει να πληρωθούν και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν λειτουργεί δωρεάν, είπε ο κ. Νόμπιλο, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα διεθνή νομικά γραφεία που εκπροσωπούν τη μία και την άλλη πλευρά.

Σχολιάζοντας κατά πόσο θα επηρεάσει η διαδικασία στο ICJ τις σχέσεις των δύο χωρών, εκτίμησε ότι ούτε τώρα είναι σε φάση φιλίας και ειρήνης.

"Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι συνέχεια των γεγονότων του πολέμου και σίγουρα θα οδηγήσει σε πρόσθετη ψύχρανση των σχέσεων. Η Σερβία είναι γειτονική χώρα, ξεκίνησε την πορεία προς την ΕΕ, εμείς είμαστε ήδη εκεί και το συμφέρον μας είναι και η Σερβία να προσχωρήσει και οι σχέσεις μας είναι φιλικές και θερμές" είπε ο κ. Νόμπιλο.

Τόνισε ακόμη ότι ακροδεξιές ομάδες επιβιώνουν από τέτοιες ιστορίες, υπάρχουν και λειτουργούν χάρη σε τέτοια θέματα που επιβάλλονται στην κοινή γνώμη και ότι στην αρχή της διαδικασίας θα αναβιώσει ο ανταγωνισμός μεταξύ Σερβίας και Κροατίας. 

Η Κροατία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας τον Ιούλιο του 1992 και η Σερβία κατέθεσε την αντιπροσφυγή τον Ιανουάριο του 2010.

πηγή: ΑΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis