Ειδήσεις

Πολιτική

Β.Κεγκέρλογλου: Έρχονται λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις

louketo2.jpg

Με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού,  ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει τον κίνδυνο για χιλιάδες λουκέτα σε μικρές επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 

Η εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνει επιστροφή στις χειρότερες μέρες της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος στασιμότητας αφού στην αποτύπωση του δεύτερου εξαμήνου του 2015, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους και ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6% ενώ ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυτών, κατέγραψε ζημίες και σχεδόν 2 στις 3 επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης κατά 63,4% και των παραγγελιών κατά 69,7%.
Επιπλέον, 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας με αποτέλεσμα ο δείκτης αποεπένδυσης να αυξάνεται ενώ βέβαιο είναι πως το επόμενο εξάμηνο περί τις 21.000 επιχειρήσεις αναγκαστικά θα τερματίσουν την λειτουργία τους με ορατό τον κίνδυνο απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης. 
Για τα παραπάνω,

Ερωτάστε κ. Υπουργέ,

Ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να συνδράμετε τις επιχειρήσεις ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους αλλά και να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους;

 

Πολιτική

Σκυλακάκης: Περιμένουμε το κόστος που θα φέρει ο κορωνοϊός

Θόδωρος Σκυλακάκης 

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέλυσε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κοροναϊός στην ελληνική οικονομία, τις πιέσεις που δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από την εξάπλωση του ιού στην Ιταλία και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι πολύ μικρή η επιπλέον δαπάνη για τον ιό αυτή τη στιγμή. Αλλά σε αυτό το φαινόμενο μπορεί να πας σε δύο δρόμους. Είτε να ελεγχθεί διεθνώς είτε να μην ελεγχθεί. Δεν υπάρχει μείζον αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής με όσα γνωρίζουμε και όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα» σημείωσε.

Χαρακτήρισε «οχυρωμένη» την ελληνική οικονομία, ενώ για την μεγαλύτερη πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι του ιταλικού, υποστήριξε ότι «εμείς βρισκόμαστε σε μία φάση δυναμικής ανάκαμψης, και πάντα μια ανάκαμψη είναι πιο ευάλωτη από τη στασιμότητα».

Ακόμα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «κάθε φορά η κυβέρνηση θα λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία. Προετοιμαζόμαστε. Αν υπάρχει βαριά εξέλιξη, αλλάζουν και οι κανόνες με τους οποίους κινούμαστε».