Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιώτης Κρητικός: Χάθηκε η ελπίδα και το όραμα για τους νέους

Image
Παναγιώτης Κρητικός: Χάθηκε η ελπίδα και το όραμα για τους νέους
 clock 07:10 | 26/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

  Υποχώρηση κοινωνικών δικαιωμάτων και θεσμικών κατακτήσεων από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν, διαπιστώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Παναγιώτης Κρητικός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967- 1974), με αφορμή την 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κυρίαρχο όλων εκτιμά την έλλειψη οράματος στους νέους. «Κυρίως χάθηκε η ελπίδα και το όραμα από τους νέους ανθρώπους, από τη νέα γενιά. Αυτή είναι και η μεγάλη ευθύνη των υπευθύνων της μεταπολίτευσης και του σήμερα, κυρίως». Ελπίζει ωστόσο ότι «η εμφάνιση χαρισματικού ηγέτη θα ξαναδώσει όραμα και θα ενεργοποιήσει τους νέους στον δρόμο του αγώνα και όχι ως αχθοφόρους στις πολιτικές του Μάαστριχτ».

         Σε ό,τι αφορά τα μεταπολιτευτικά χρόνια, ο κ. Κρητικός δηλώνει: «Η μεταπολίτευση ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, οράματα και ελπίδες που προχώρησαν και δικαιώθηκαν ειδικά στις πρώτες δεκαετίες της. Μετά όμως σημειώθηκε ραγδαία υποχώρηση κοινωνικών δικαιωμάτων και θεσμικών κατακτήσεων. Τελευταία, κατά τη μνημονιακή εποχή έχουμε υποχώρηση στους θεσμούς αλλά και στα κοινωνικά, οικονομικά και εργασιακά δικαιώματα, σε όλες αυτές τις κατακτήσεις που είχαν θεσπιστεί και εμπεδωθεί».

         Ο κ. Κρητικός, σε αναφορά του στο μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και τη διαπίστωσή του ότι η κρίση επέφερε υποχώρηση στη Δημοκρατία, τονίζει ότι και ο κ. Παπούλιας «έχει ευθύνες σε αυτή την υπόθεση». Βεβαίως, επισημαίνει, «οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα και τις γνωρίζουμε όλοι. Υπάρχει όμως μια αποκλειστική δυνατότητα, αυτή της αναπομπής των νόμων η οποία δεν έχει καν την ανάγκη της προσυπογραφής του αρμόδιου υπουργού. Ο ΠτΔ δεν επισήμανε κανέναν νόμο αντισυνταγματικό, αντιλαϊκό που κατακρεουργούσε δικαιώματα ώστε να τον αναπέμψει στη Βουλή, ούτως ώστε να ψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και να δώσει ένα επιχείρημα στην κυβέρνηση προς τους δανειστές μας ότι στη χώρα μας λειτουργούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας, όπως και στη δική σας».

         Ο κ. Κρητικός αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της προσαρμογής των κομμάτων και των φορέων στην αλλαγή της εποχής. Τονίζει όμως ότι «η προσαρμογή από τη μετάλλαξη και την αλλοίωση, την εγκατάλειψη αρχών, θέσεων και αξιών έχει απόσταση και αναφέρομαι και στο κόμμα μου, το οποίο σήμερα είναι αγνώριστο. Το κίνημα για το οποίο ήμασταν υπερήφανοι και αγωνιστήκαμε είναι μια παρέα η οποία συγκυβερνά με τη ΝΔ μακριά από την παραταξιακή συνείδηση του λαού στην οικονομική, κοινωνική, αγωνιστική και ιστορική της διάσταση».

     Για την αναγκαιότητα εφαρμογής των επιβαλλόμενων από τους δανειστές μέτρων, ο κ. Κρητικός υπογραμμίζει ότι «οι εντεταλμένες πολιτικές έχουν και μέτρο και εάν υπήρχαν ανάλογα του παρελθόντος πολιτικά αναστήματα, η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis