Με μία ομιλία που είχε πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάγνωσε χτες βράδυ στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της αλλά με λύσεις λογικές και χωρίς λιτότητα που θα επιδεινώνει τα χρέη αλλά με ανάπτυξη που θα παράγει οφέλη για την κοινωνία μας και τους δανειστές μας. "Είμαστε η ελπίδα για τις νέες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας κι όχι η απειλή για την Ευρωζώνη που θέλουν να λένε μερικοί".
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα είναι ξανά στο προσκήνιο. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, δεν δέχεται εντολές μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η δημοκρατία θα ξαναλειτουργήσει. Τέλος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η λειτουργία της βουλής θα συγκλίνει πάλι στην δημοκρατική νομιμότητα".
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και πάλι για πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο με τους εταίρους, ώστε η χώρα να έχει χρόνο να μορφοποιήσει την διαπραγμάτευση. "Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα την βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ πως θα το πετύχουμε, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των ... τεράτων που έσπειραν διχόνοια και μίσος ανάμεσα στους λαούς".
Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είπε ότι από την Τετάρτη κιόλας θα αρχίσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης των θυμάτων του μνημονίου με δωρεάν σίτιση, ρεύμα και περίθαλψη σε όσους πλήττονται. παράλληλα θα αποκατασταθούν οι αδικίες για τους αντισυνταγματικά απολυμένους (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, απολυμένοι ΑΕΙ).
Επιμένοντας στον λιτό βίο ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα υπουργικά αυτοκίνητα που θα εκποιηθούν και ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει το θέμα με τα βουλευτικά αυτοκίνητα και να συζητηθεί η κατάργησή τους. Πρόσθεσε πως μειώνει την αστυνομική φρουρά σε Υπουργούς και στην δική του, την Πρωθυπουργική συνοδεία. Ανακοίνωσε ρύθμιση για αξιολόγηση των δημοσίων Υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Μίλησε για ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών του Δημοσίου και ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των πολιτών. Αναφέρθηκε στη διαπλοκή που καταδυναστεύει χρόνια τον τόπο και το οποίο σκοπεύει να πολεμήσει, όπως και την φοροδιαφυγή. Είπε μάλιστα πως κινητοποιεί άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελέγξει τις λίστες των μεγαλοκαταθετών, τη λίστα Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν και τη λίστα με την νομιμοποίηση κεφαλαίων από παράνομο χρήμα. "Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα" είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως καταργεί άμεσα τις διατάξεις που έδιναν ασυλία στα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και προχωρά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φτάσαμε στα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας είπε πως εκκινεί άμεσα την διαδικασία ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων και σπάει το τρίγωνο διαπλοκής Τραπεζών, πολιτικών και Μίντια. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επανασύσταση της ΕΡΤ. Μίλησε για άμεση εφαρμογή ελέγχου αδειών σε Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς και διαφανές πλαίσιο αδειοδότησης.
Μιλώντας για το κράτος δικαίου είπε ότι η Αστυνομία θα εγγυάται την προστασία του πολίτη από το έγκλημα. Επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς κι αλλάζει η διάρθρωση της ΕΥΠ που μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Προστασίας της Εθνικής Κυριαρχίας.
Το μεταναστευτικό αποκτά πολιτική με πρόσημο τον σεβασμό του ανθρώπου και την ένταξη του στην κοινωνία μας, με άμεση ψήφιση ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
Μιλώντας για τα φορολογικά έσοδα ξεκαθάρισε πως οι "συνήθεις ύποπτοι" (μισθωτοί και συνταξιούχοι) θα πάψουν να επωμίζονται όλα τα βάρη. "Κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα συνεισφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα όπως επιβάλλει το σύνταγμα" είπε ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας ενιαία φορολογική κλίμακα και επαναφορά του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη είπε πως άμεσα θα ρυθμιστούν με 100 δόσεις, ανέφερε πως καταργεί την προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο κι επαναφέρει όλες τις δικονομικές δικλείδες είσπραξης των οφειλών.
Μιλώντας για τους μισθούς και την συμπίεσή τους ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα μπει φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών και στον εξευτελισμό των εργαζομένων. Επαναφέρει συλλογικές συμβάσεις και τριετίες, ανεβάζει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ και καταργεί τις ηλικιακές διακρίσεις στην εργασία. Ανακοίνωσε άμεσα πρόγραμμα ανάκτησης εργασίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις.
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να θεμελιώσει τη νέα της προσπάθεια. Αλλά πρώτα πρέπει να πάρει ανάσα από τα χρέη και γι' αυτό χρειάζεται η συμφωνία για απομείωση του χρέους με τους εταίρους μας. Εστιάζοντας στη συμφωνία με τους δανειστές ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι το κλειδί για να αρχίσει η ανάπτυξη πάλι στη χώρα.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει όποια πρωτοβουλία βοηθήσει την ανασυγκρότηση της χώρας αλλά δεν θα συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος των δημοσίων συμφερόντων της Ελλάδας. Μιλώντας για τον Τραπεζικό τομέα ανακοίνωσε την ίδρυση Τράπεζας Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ μίλησε για άμεσο έλεγχο των συστημικών Τραπεζών, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του λαού τα προηγούμενα χρόνια. Ανακοίνωσε επίσης φορέα για διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων κι απαγόρευσε στο μεσοδιάστημα κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης προτεραιότητα την διάσωση του Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τις συντάξεις δεσμεύτηκε πως δεν θα μειωθούν και πρόσθεσε πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα ξαναπάρουν δώρο Χριστουγέννων (για σύνταξη κάτω των 700 ευρώ).
Για το σύστημα υγείας είπε πως θα ξανανοίξει η πρόσβαση των πολιτών στη δωρεάν περίθαλψη. Στο χώρο της Παιδείας ανακοίνωσε αλλαγές και διάλογο για καινοτομίες και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά άμεσα καταργεί την επιλογή θεμάτων από την περιβόητη Τράπεζα Θεμάτων.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το ειδικό βάρος που θα δώσει η κυβέρνησή του στην έρευνα με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και μακροπρόθεσμο σχέδιο για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι νέοι ερευνητές που έφυγαν στο εξωτερικό.
"Η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας προϋποθέτει και τη χάραξη νέας εξωτερικής πολιτικής, είπε ο Πρωθυπουργός με προσήλωση στη ειρήνη και τη συνεννόηση των λαών. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε την προσύλωσή του σε λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ ενώ για το Σκοπιανό είπε ότι θέλει όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση.
Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία η διεκδίκηση των Γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε από κάθε βουλευτή να συνδράμει την εθνική προσπάθεια. "Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές και την τελευταία λέξη την έβαλε ο ελληνικός λαός που δεν εξουσιοδότησε κανένα αλλά όρθωσε το ανάστημά του και διεκδίκησε περηφάνια κι αξιοπρέπεια. Η Κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού γι' αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας".