Ειδήσεις

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα και τετελεσμένα

«Θέλω να είμαι καθαρός προς πάσα κατεύθυνση: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα, ούτε όσα επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Είναι δυνατόν μια κυβέρνηση χωρίς κύρος, χωρίς λαϊκή αποδοχή να εκπροσωπεί μια χώρα και μάλιστα σε κατάσταση υψηλού κινδύνου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κάνοντας λόγο για «εκλογές λύτρωσης και αλλαγής¨ που πρέπει να γίνουν άμεσα.»

Όσον αφορά το θέμα των συμμαχιών, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος διερωτήθηκε αν πρέπει να διευρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτωπα και με συμμάχους που φαίνονται ασταθής και ταλαντευόμενοι επισημαίνοντας πρέπει να διδαχθούμε από την εμπειρία του χτες.

Η απάντηση σε αυτό σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνηση θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο, να μην χτίζει κοινωνικές συμμαχίες, επισημαίνοντας την ανάγκη το κόμμα του να μην εφησυχαστεί δεν θα πέσουν από μόνοι τους, συμπλήρωσε.

Από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, και έκανε λόγο για «κατήφορο που καταλήγει από κάθε άποψη στο Μεσαίωνα και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις στα εγχώρια κέντρα και την γερμανική ηγεσία.»

Κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για επαναλαμβανόμενες υποχωρήσεις μιλώντας για μια «κυβέρνηση προθύμων που τίποτα δεν θα αφήσει όρθιο». 

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η μεσαία τάξη αφανίζεται υπό το βάρος μιας φορολογικής πολιτικής που έχει λάβει τον χαρακτήρα μιας κρατικής ληστείας».

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν είναι βιώσιμο, καθώς και την πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να εγγράψει στον προϋπολογισμού τις απαιτήσεις του ανεξόφλητου κατοχικού δανείου, το skai.gr

Αναφερόμενος εξάλλου, στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απροκάλυπτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Μεγαλονήσου από την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει «άμεσα να τερματιστεί»

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, όπου θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos, και την Κυριακή θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα μιλήσει στο συνέδριο του «Transform Europe» με τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

Πολιτική

Χατζηδάκης: Βάση το 8ωρο – Η προστασία από «κακούς» εργοδότες

Ο Κωστής Χατζηδάκης

"Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά «δεν είναι γραμμένο σε πέτρα» αλλά οι βασικές του αρχές δεν θα αλλάξουν", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία που επαναβεβαιώνει τη βάση του 8ωρου στο άρθρο 54.

«Και να θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό δεν θα μπορούσαμε. Να σας το πω τελείως ανοιχτά, δεν γίνεται σε χώρα της ΕΕ. Μην κάνουμε τέτοιες συζητήσεις είναι σπατάλη χρόνου», ανέφερε σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι επιχειρείται κατάργηση του οκταώρου.

Εξήγησε ότι στην περίμετρο του οκταώρου δίνονται δύο δυνατότητες από τη μια η αύξηση των υπερωριών και από την άλλη η διευθέτηση.

Για τις υπερωρίες ανέφερε ότι αυξάνονται από 96 ώρες για τις βιομηχανίες και 120 το χρόνο για τις υπηρεσίες στις 150 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μπορεί να είναι καλό και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, διότι θα βάλουν περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για πλαίσιο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα με συλλογικές συμβάσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στον τουρισμό και αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε ατομική βάση.

«Εφαρμόζουμε νομοθεσία ευρωπαϊκή που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Είναι φιλεργατικό να του λέμε ντε και καλά θα δουλέψει και την Παρασκευή;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας σε περιπτώσεις κακών εργοδοτών που ακόμη και με τη βασική σύμβαση με αυστηρό 8ωρο δημιουργούν πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα είναι είτε κάποια εφαρμογή (app) είτε κανονική κάρτα. Το ωράριο εργασίας θα ελέγχεται από το ΣΕΠΕ που μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η διεύρυνση του καταλόγου με τις αιτίες που καθιστούν άκυρη μια απόλυση. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι προστίθεται η προστασία σε πατέρες για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, ενώ εάν ένας εργοδότης απολύσει εργαζόμενο επειδή δεν δέχθηκε διευθέτηση εργασίας ή υπερωρίες, τότε η απόλυση θα θεωρείται άκυρη.

Στο ερώτημα εάν μετά από μια τέτοια διαδικασία ο εργαζόμενος θα αντέχει να σταθεί στο εργασιακό περιβάλλον, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο φιλοσοφικό ερώτημα που ισχύει και στο προηγούμενο δίκαιο, δεν ισχύει τώρα με τις υπερωρίες και γι αυτό εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα και ενισχύουμε το δίκαιο σχετικά με προστασία από απόλυση».

Για τον κατώτατο μισθό και το εάν θα παραμείνει παγωμένος, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για το θέμα στα τέλη Ιουλίου καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη όπως προβλέπει ο νόμος 4193 και αυτή την ώρα γίνονται εισηγήσεις από επιστημονικά ινστιτούτα, το ΚΕΠΕ, την ΤτΕ και άλλους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: 14χρονη έπεσε από μεγάλο ύψος

Γ. Κεφαλογιάννης στο Ράδιο Κρήτη: Πότε ξεκινά η κατασκευή του ΒΟΑΚ - Μισός δρόμος μέχρι Σητεία

Ηράκλειο: "Λουκέτο" σε όλο το σχολείο λόγω κορωνοϊού