Ειδήσεις

Παραπολιτικά

Όταν οι επιστήμονες μιλούν κι οι πολιτικοί μόνο παρίστανται

Διανύουμε μακρά προεκλογική περίοδο. Οι εκλογές του Μαΐου έχουν τον τρόπο τους να "πυροδοτούν" τις πολιτικές κορώνες. Όμως η συγκέντρωση της Κυριακής στο Αρκάδι ξεχώρισε για έναν ακόμη λόγο: δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικά συμφέροντα. Την εξέδρα των ομιλιών .. ατένιζαν εκ του μακρόθεν όλοι οι ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες και υποψήφιοι για τον θώκο, δήμαρχοι και υποψήφιοι για δήμους, κατανοώντας πλήρως ότι η στιγμή και ο σκοπός της είναι πέρα και πάνω από τα τρέχοντα. Κι αυτό περιποιεί τιμή τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οργανωτές της κινητοποίησης που φρόντισαν να την διαφυλάξουν.

Στον αντίποδα, αν κάτι ακόμη έκανε την εκδήλωση στο Αρκάδι να ξεχωρίζει, αυτό ήταν η έντονη και με σοβαρότητα στάση του επιστημονικού δυναμικού του τόπου. Το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Κρήτης έδωσαν βροντερό "παρών", ανατρέποντας τις θεωρίες που επιμένουν καιρό τώρα πως η διανόηση του τόπου παρακολουθεί σιωπηρά το ελληνικό μαρτύριο. Οι επιφανείς καθηγητές που πήραν το λόγο δεν μάσησαν τα λόγια τους ούτε για τα .. πολιτικά κόστη αλλά ούτε και για τις ευθύνες. Οι ομιλίες τους όμως ισορρόπησαν εύστοχα στο απολύτως ορθό σημείο. Περιχαρακώνοντας τον χώρο στον οποίο θα κινηθούν πράξεις και προθέσεις το επόμενο διάστημα με την φράση "με ταπεινότητα, με ηθικό και ευψυχία θα τους αποτρέψουμε". 

Κρήτη

Φεστιβάλ Κρήτης: The Vamos Ensemble & η Μαρία Κώτη στην Ι.Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας

crete_festival.jpg

Το «Φεστιβάλ Κρήτης» παρουσιάζει τους The Vamos Ensemble & τη Μαρία Κώτη. Tην Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 21:00 θα τους απολαύσουμε στη Παναγία Γκουβερνιώτισσα στις Ποταμιές. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το σύνολο Vamos είναι ένα μουσικό σύνολο του οποίου η σύνθεση μοιάζει με εκείνη μιας μικρής συμφωνικής ορχήστρας. Αποτελείται από 16 μουσικούς που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη και που μοιράζονται την αγάπη τους για τη μουσική. Συναντιούνται για πρόβες στο χωριό Βάμος στα Χανιά

Vamos
Vamos

Μέσα από τις μοναδικές μουσικές τους ρυθμίσεις δημιουργούν τον δικό τους ξεχωριστό ήχο και επιλέγουν να παίξουν μουσική από όλο τον κόσμο σεβόμενοι την προέλευσή της, αλλά και τον αυθορμητισμό της μουσικής. Αυτό το καλοκαίρι με το μουσικό τους πρόγραμμα "Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά", ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα με τραγούδια που συνδέονται με σημαντικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας των τελευταίων διακοσίων χρόνων.

Φεστιβάλ  Κρήτης
Φεστιβάλ Κρήτης

 
 Λίγα λόγια το Φεστιβάλ Κρήτης:

Η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού.

Το Φεστιβάλ Κρήτης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την στήριξη δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε στην Άπτερα Χανίων, στο Ενετικό Φρούριο Φιρκά στα Χανιά και στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Πληροφορίες για το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ στο link της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση στις εκδηλώσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων καθώς και συνωστισμού. (1 έως 1,5 ώρα πριν την έναρξη τους)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΒΟΑΚ: Στη β' φάση περνά ο διαγωνισμός για το έργο

Συντυχάκης: Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη - νοσοκομεία: "Καλπάζουν" οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό