Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενοχλημένος ο ΓΑΠ ( μέσω Ελενόπουλου) για τα περί πλεονάσματος

Ενοχλημένος ο ΓΑΠ ( μέσω Ελενόπουλου) για τα περί πλεονάσματος
 clock 10:05 | 17/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της σημερινής κυβέρνησης και όσα λέγονται περί πλεονάσματος εμφανίζεται ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε θέματα Τύπου,  (και μέσω αυτού προφανώς ο ίδιος ο ΓΑΠ)  Γιώργος Ελενόπουλος.

Σφοδρή επίθεση εναντίον εκείνων που μιλούν για πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα επικρίνουν την πολιτική της διετίας 2010-11, «επιχειρώντας να αποδώσουν όλα τα δεινά στη συγκεκριμένη διετία για να εμφανιστούν, οι ίδιοι, άμωμοι και άσπιλοι ενόψει εκλογών», εξαπολύει, με σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, σε θέματα Τύπου, Γιώργος Ελενόπουλος.

Τους ειρωνεύεται, μιλώντας για τον «πόνο τους, που δεν είναι άλλος από τα δεινά της διετίας 2010-11», στην οποία οφείλεται, όπως λέει, εν πολλοίς, το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο υπερηφανεύονται, και το οποίο, «δεν δημιουργήθηκε με μαγικές συνταγές Ζαππείου».

Ο κ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι το μεγάλο έλλειμμα, που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μειώθηκε δραστικά εκείνη τη διετία και ζητεί από τους επικριτές της να θυμηθούν ποια ήταν τα πρώτα μέτρα του μνημονίου και ποια μέτρα πήραν οι ίδιοι μετά το δεύτερο μνημόνιο. Όπως επίσης και σε πόσα δισ υπολογίζονταν τα μέτρα που απαιτούνταν το Νοέμβριο του 2011 και σε πόσα τελικά ανήλθαν. Επιπλέον, κάνει λόγο και για τον χρόνο που χάθηκε μέχρι τις εκλογές, «στο βωμό μικροκομματικών ή και προσωπικών σκοπιμοτήτων», για την ικανοποίηση των οποίων «έπεσε μια εκλεγμένη κυβέρνηση».

Αφήνει αιχμές και για τη στάση και συμπεριφορά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι οι «σκοπιμότητες διεμβόλισαν τα όρια της παράταξης».

Αναφέρει επίσης ότι στο όνομα των σκοπιμοτήτων αποδυναμώνονται οι μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-11, για τις οποίες η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Προειδοποιεί τέλος ότι «την επόμενη φορά που θα που θα επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από μια κυβέρνηση που θυσιάστηκε, για να παίζουν ανερυθρίαστα τα παιχνίδια τους, θα τους το θυμίσουμε εμείς».

 

Το Σχόλιο του  Γιώργου Ελενόπουλου

Την τελευταία περίοδο παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των δήθεν επιλησμόνων πολιτικών στελεχών, προερχομένων από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τα οποία με κάθε ευκαιρία, δεν διστάζουν να πουν τον «πόνο τους», που δεν είναι άλλος από τα “δεινά” της διετίας 2010-2011. Κατανοητή η στρατηγική τους.

Αλλά δυστυχώς, μαζί αυξάνεται και το μέγεθος της γελοιότητας στην οποία υποπίπτουν, τόσο για να δικαιολογήσουν δικά τους λάθη, όσο και για να εμφανιστούν άμωμοι και άσπιλοι, ενόψει εκλογών.

Γιατί είναι οι ίδιοι που ενώ σήμερα ομιλούν περί της επιτυχίας του πρωτογενούς πλεονάσματος, από την άλλη τους φταίει η διετία 2010 – 2011.

Λες και θα ήμασταν σήμερα σε πρωτογενές πλεόνασμα, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες, οι επιλογές και οι αποφάσεις της τότε κυβέρνησης.

Λες και τα πρωτογενή ελλείμματα μειώθηκαν μόνα τους, με μαγικές συνταγές Ζαππείου.

Αλλά ας το αφήσουμε αυτό, για να πάμε κατευθείαν στην ουσία.

Μήπως θυμούνται πόσο μειώθηκε το έλλειμμα το 2010 και το 2011;

Μήπως θυμούνται επί ποιας κυβέρνησης επετεύχθη αυτό;

Μήπως θυμούνται τι έλεγαν τότε;

Μήπως θυμούνται ποιες είναι οι προβλέψεις και ποια τα μέτρα του πρώτου μνημονίου και ποια είναι τα μέτρα που πήραν αυτοί μετά το δεύτερο μνημόνιο;

Μήπως θυμούνται σε πόσα δις Ευρώ υπολογίζονταν τα μέτρα που απαιτούνταν τον Νοέμβριο του 2011 και σε πόσα τελικά ανήλθαν;

Μήπως θυμούνται πόσες εκλογές μεσολάβησαν και πόσος χρόνος χάθηκε στον βωμό μικροκομματικών ή και προσωπικών σκοπιμοτήτων;

Μήπως θυμούνται ότι, μια εκλεγμένη κυβέρνηση έπεσε να για ικανοποιηθούν αυτές οι σκοπιμότητες;

Μήπως θυμούνται τι άλλο είχε να αντιμετωπίσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με αυτές τις σκοπιμότητες;

Μήπως θυμούνται ότι, αυτές οι σκοπιμότητες δεν σταματούσαν ούτε καν στα όρια της παράταξης μας, αλλά τα διεμβόλιζαν;

Και κάτι ακόμη, συναφές, μήπως θυμούνται πόσες από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδόμησαν ή επιχείρησαν να αποδομήσουν στο όνομα διευθετήσεων που σε κάθε περίπτωση παραπέμπουν ευθέως στα δεινά του πελατειακού κράτους που μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής;

Και προσθέτως, μήπως θυμούνται την περίοδο 2010 – 2011, ποια χώρα ήταν πρώτη σε μεταρρυθμίσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Οργανισμό, και επί ποιας κυβέρνησης; Πρωτιά για την οποία επίσης πανηγυρίζουν σήμερα ενώ τότε αντιμάχονταν κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας;

Αν όχι, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από μια κυβέρνηση που θυσιάστηκε για να παίζουν ανερυθρίαστα τα παιχνίδια τους, θα τους το θυμίσουμε εμείς.

Για την ώρα, αρκεί  να τους θυμίσουμε μόνο τα εξής:

Το έλλειμμα, από το 15,6%, που το άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, στα τέλη του 2010 έπεσε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και στα τέλη του 2011 έφθασε περίπου στο 9%.

Το δε πρωτογενές έλλειμμα, από το 10,5% στα τέλη του 2009, στο 4,9% στα τέλη του 2010 και στο 2,4% στα τέλη του 2011!

Το 80% της προσπάθειας μείωσης του θηριώδους πρωτογενούς ελλείμματος του 2009, έγινε τη διετία 2010-2011. Την ίδια περίοδο η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια σε ρυθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ.

Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά έγιναν την διετία για την οποία κάποιοι έχουν σήμερα την πολυτέλεια να εκφράζουν τον «πόνο τους».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis