Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν "βάζει χέρι" στις ιδιωτικές καταθέσεις και τα αποθεματικά ταμείων

Image
Η Κομισιόν "βάζει χέρι" στις ιδιωτικές καταθέσεις και τα αποθεματικά ταμείων
 clock 12:12 | 14/02/2014 writer icon newsroom ekriti.gr

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters η Κομισιόν σχεδιάζει να βρει ρευστότητα στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για την ενίσχυση της ρευστότητας των κρατών.

Το πρώτο στάδιο, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν το κούρεμα με το οποίο τα ταμεία στην Ελλάδα έχασαν τεράστιο μέρος των αποθεματικών τους, ύστερα ήρθε η περίπτωση της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων, τώρα φαίνεται ότι το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τα αποθεματικά των ταμείων. Το «μυστικό σχέδιο» των Βρυξελλών προβλέπει ότι θα υπάρξει …αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς η ρευστότητα των τραπεζών έχει περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια η συζήτηση ακόμη γίνεται σε πολύ ήπιους τόνους  όμως φαίνεται ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει το δεύτερο εξάμηνο του 2014, μετά τις ευρωεκλογές δηλαδή.

Σε χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα (Πέμπτη 13/2) του πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρεται ότι η ΕΕ ετοιμάζει ρυθμίσεις ώστε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι «τρύπες» των τραπεζών. Στο ίδιο δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε "Μυστικό σχέδιο" των Βρυξελλών σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται να μπουν στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των χωρών-μελών της ΕΕ με άλλοθιτην ανάγκη ανάπτυξης, που μεταφράζεται σε ανερυθρίαστη στήριξη των τραπεζών και τωνκερδοσκόπων σε βάρος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και του κόσμου της εργασίας!

Επιπλέον σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλούμ τόνισε ότι θα κλείσουν, αναγκαστικά, οι τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), τα οποία αρχίζουν την προσεχή άνοιξη.

REUTERS: ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ «ΚΕΝΩΝ» ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΕΕ

Το πρακτορείο Reuters,όπως προαναφέρθηκε, επικαλείται έγγραφο- "φωτιά" της Ευρωπαϊκής Ενωσης το οποίο αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει, δήθεν, τρόπους για να περιορίσει την υψηλή εξάρτηση της ένωσης των 28 από την τραπεζική χρηματοδότηση και να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης μικρών επιχειρήσεων, έργων υποδομής και άλλων επενδύσεων.

«Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν περιορίσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου να διοχετεύει κεφάλαια στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Η Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εποπτικές αρχές της Ενωσης συμβουλές για ένα ενδεχόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει «την κινητοποίηση περισσότερων προσωπικών αποταμιεύσεων για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση»(!!!), σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να εξετάσει φέτος εάν χρειάζονται αλλαγές για να βοηθηθούν μικρές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία μιας ρευστής και διαφανούς δευτερογενούς αγοράς για τις συναλλαγές εταιρικών ομολόγων στην ΕΕ. Στο έγγραφο αναφέρεται πως η Κομισιόν «θα λάβει υπόψη της τις πιθανές μελλοντικές αυξήσεις της ρευστότητας από ορισμένα τιτλοποιημένα προϊόντα», όταν πρόκειται να οριστικοποιήσει έναν νέο κανόνα για το ποια assets μπορούν να τοποθετούν οι τράπεζες στα νέα «μαξιλάρια» ρευστότητας. Αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή χαλάρωση του προσδιορισμού των επιλέξιμων assets από το τραπεζικό εποπτικό όργανο της Ένωσης.

Η είδηση έχει προκαλέσει σάλο και μεγάλη ανησυχία σε περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες καθώς είναι φανερό ότι η ΕΕ ετοιμάζει ρυθμίσεις ώστε οι καταθέσεις των Ευρωπαίων να χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι «τρύπες» των τραπεζών! Πρόκειται για ένα ακόμη δώρο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στους ευρωπαίους τραπεζίτες!

Η ΕΕ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η Κομισιόν προτίθεται να "βάλει χέρι" και στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων χωρών-μελών της ΕΕ!

Το Reuters επικαλείται "Μυστικό σχέδιο" της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο μετά τις ευρωεκλογές, για την αποφυγή της ανάληψης του πολιτκού κόστους αυτής της βαθιά καταστροφικής νεοφιλελεύθερης επιλογής από τις ευρωπαϊκές πολιτικές ελιτ, η Κομισιόν προτίθεται να απευθυνθεί, στα ασφαλιστικά ταμεία για να προχωρήσει στη συνέχεια στην καταλήστευση των αποθεματικών τους!

Το πρώτο στάδιο του νεοφιλελεύθερου πειράματος, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν το "κούρεμα" με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα έχασαν τεράστιο μέρος των αποθεματικών τους, ύστερα ήρθε η περίπτωση της Κύπρου με κούρεμα καταθέσεων, και τώρα φαίνεται ότι το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει τα αποθεματικά των ταμείων αλλά και τις καταθέσεις πολλών κρατών- μελών της ΕΕ.

Γ.ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΣΤΑ STRESS TESTS

Με λουκέτο κινδυνεύουν οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες που θα αποτύχουν στα φετινά τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Αυτές αναγκαστικά θα κλείσουν", δήλωσε τηνΠέμπτη (13/2) ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλει 130 τράπεζες σε 18 χώρες της ευρωζώνης σε τεστ αντοχής αργότερα φέτος πριν αναλάβει την εποπτεία τους τον Νοέμβριο.

«Ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα από αυτό πoυ είπε η Ντανιέλ Νουί ότι αν οι τράπεζες αποδειχτεί ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, απλά θα χρειαστεί να τις κλείσουμε», είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Reuters.

H Ντανιέλ Νουί θα τεθεί επικεφαλής του νέου εποπτικού φορέα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ο οποίος θα υπάγεται στην ΕΚΤ.

«Η άποψή της είναι ότι θα είμαστε σκληροί. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε όλοι, οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αυτό το μήνυμα, οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται αυτό το μήνυμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζεται να πάρουν αυτό το μήνυμα», είπε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι είναι σημαντικό για την ευρωζώνη να εξυγιάνει με ταχείς ρυθμούς το τραπεζικό της σύστημα, διότι είναι βασικό για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει δράση και ότι δεν περιμένουν τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το πώς θα κλείνουν οι τράπεζες και ποιος θα επωμίζεται το κόστος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, διότι ενισχύονται τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά.

Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο μιας τράπεζας και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis