Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες. Αυτό είναι το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία φορά που η ΜΕΤΚΑ μειοδότησε σε διαγωνισμό για κατασκευαστικό έργο εντός των συνόρων, τη μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Αν και ακόμη δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μεγάλο comeback στην Ελλάδα της κατασκευαστικής που επικεντρώθηκε τα τελευταία χρόνια στις αγορές του εξωτερικού και στα ενεργειακά έργα EPC είναι γεγονός. Με την επισημοποίηση της ανάληψης του έργου, αξίας 273 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ (η υπογραφή της σύμβασης τοποθετείται χρονικά έως το καλοκαίρι), η ΜΕΤΚΑ επιβεβαιώνει το στίγμα που είχε δώσει πέρυσι την άνοιξη η διοίκηση της εταιρείας για επιστροφή της σε έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Τότε, στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο ισχυρός άνδρας της ΜΕΤΚΑ, Γιάννης Μυτιληναίος, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία όσο και σε σχέση με την αναδιάταξη και ξαναμοίρασμα της τράπουλας της εγχώριας αγοράς κατασκευών, η εταιρεία προσανατολίζεται στη διεκδίκηση σημαντικών εγχώριων έργων.
Σύμφωνα με το capital.gr η κατασκευαστική, που πέρυσι μπήκε στο κλειστό κλαμπ των κατασκευαστικών που πληρούν τα κριτήρια για ανάληψη έργων 7 ης τάξης ΜΕΕΠ, έκανε την αρχή συμμετέχοντας κυρίως σε διαγωνισμούς για έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
Εκτός από το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο, η εταιρεία συμμετέχει σε διαγωνισμούς που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων Αττικής-Φυλής, Δ. Αττικής - Λιοσίων, Ν.Α. Αττικής - Κερατέας και Β.Α. Αττικής - Γραμματικού (έχει περάσει στη λίστα των προεπιλεγμένων υποψηφίων), καθώς και Αχαΐας και Ηπείρου (βρίσκεται στην επόμενη φάση).
Η εταιρεία παρακολουθεί, επίσης, τις εξελίξεις σε νέα οδικά έργα και αεροδρόμια (Καστέλι), ανήκοντας στο «κλειστό» club των εταιρειών που πληρούν τα κριτήρια 7ης τάξης ΜΕΕΠ στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η ΜΕΤΚΑ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 εξαρτιόταν σε συντριπτικό ποσοστό από τα «ελληνικά» έργα, και κυρίως από τα έργα της ΔΕΗ. Το 2008, ωστόσο, ανακοινωνόταν προς τους μετόχους ότι ο πρώτος στόχος, να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη και διασπορά του ανεκτέλεστου, είχε επιτευχθεί: το 30% προερχόταν από έργα του εξωτερικού, το 30% από έργα της ΔΕΗ, το 30% από έργα της τότε Endesa Hellas (μετέπειτα Protergia), ενώ ακόμα ένα 10% αφορούσε έργα του τομέα άμυνας.
Ακολούθησε μία πενταετία έντονης εξωστρέφειας, με στρατηγικά ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και σε χώρες όπως η Τουρκία, η Συρία, η Αλγερία και το Ιράκ. Το 2010, το 83% των υπογεγραμμένων συμβάσεων αφορούσε διεθνή έργα και το 10% έργα του ομίλου (μόλις 5% ΔΕΗ).
Το αποκορύφωμα ήρθε πέρυσι, όταν η κατασκευαστική έφτασε να πραγματοποιεί το 86% των πωλήσεων και να εμφανίζει το 89% του ανεκτελέστού της από έργα στο εξωτερικό, και ειδικότερα σε Αλγερία, Ιορδανία, Τουρκία και Ιράκ.