Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας
 clock 11:28 | 05/11/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και στην ατζέντα θα είναι οι αλλαγές στην εκπαίδευση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Στην σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα αναφέρει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ότι «η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει να επικεντρωθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για να κάνουμε το σχολείο μας ουσιαστικότερο κι ελκυστικό και να αποκαταστήσουμε τη σημασία της γνώσης, που σήμερα εξασθενεί περιθωριοποιούμενη από την άμετρη πληροφόρηση, οφείλουμε να μειώσουμε την ύλη των μαθημάτων και να αυξήσουμε την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή. Όχι πολλή δουλειά στο σπίτι, που εξοντώνει παιδιά και γονείς». 

Για την μεταλυκειακή και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας θα αναφέρει ότι «οι παρεμβάσεις μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι και θα είναι μόνο διορθωτικές. Εφαρμόζουμε δηλαδή   το νόμο 4009/2011.
Βασικό μας μέλημα από εδώ και πέρα είναι να στηρίξουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που θα μας οδηγήσουν σε ανώτερες θέσεις στις παγκόσμιες κατατάξεις. Για το λόγο αυτό, δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την ανάπτυξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, με δίδακτρα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς αρχικά στον τουρισμό και τις φιλοσοφικές σχολές».
  
«Η μεταλυκειακή μη τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ακόμη μία διάσταση στην οποία δίνουμε προσοχή. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, πρόγραμμα αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών εμπλέκοντας ενεργά τους εργοδότες και συνταιριάζοντας τη διδασκαλία στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε πραγματικό χώρο απασχόλησης. Ταυτόχρονα προσαρμόζουμε στη νομοθεσία τη λειτουργία των ΙΕΚ και των Κολλεγίων, αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, αλλά και προσδίδοντας τα χαρακτηριστικά της νομιμότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία του χώρου, ώστε να αποτελέσει, και αυτός, παράγοντα εξωστρέφειας. ΙΕΚ ή Κολλέγια  που εκπαιδεύουν αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη σήμερα με μεγάλη επιτυχία συνθέτουν μια καλή πρακτική που πρέπει να στηρίξουμε,  να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε» θα αναφέρει. 

Για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πει ότι «το μέλημά μας είναι τα ανοικτά σχολεία με όσο το δυνατό λιγότερα κενά. Το πρόβλημα δυστυχώς υφίσταται με τα κενά και θα είναι πολύ πιο έντονο την επόμενη χρονιά με τον προβλεπόμενο ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων και τις περιορισμένες πιστώσεις. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από την ΕΕ να βγούμε από το λόγο 10 προς 1 και δίνουμε τη μάχη. Τα αποτελέσματα θα προκύψουν τον τρέχοντα μήνα. Σε περίπτωση επιτυχίας, ο σχετικός διαγωνισμός θα γίνει από το ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο, αφού βέβαια απορροφηθούν οι επιτυχόντες που περιμένουν από το 2008! Δεν έχουμε σκοπό να αλλάξουμε το νομοθετημένο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αυτό που κάναμε μόνο είναι να διορθώσουμε μία αστοχία, αυτή του μαθήματος της πληροφορικής. Δηλαδή, όσοι ενδιαφέρονται για σχολές πληροφορικής να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το μάθημα της πληροφορικής. Πέραν τούτου ωστόσο, δεν έχουμε σκοπό να ανατρέψουμε την πορεία και τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους. Η διαρθρωτική αλλαγή του "νέου Λυκείου" από την Τράπεζα Θεμάτων έως τα νέα βιβλία θα εφαρμοστούν ώστε να φανεί στο πεδίο της πράξης η ορθότητα, η χρησιμότητα και η δυναμική τους. Ταυτοχρόνως,  παρεμβαίνουμε διορθωτικά προς την ελάφρυνση της εξεταστέας ύλης σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει του διαλόγου με τους καθηγητές και τους γονείς. Στόχος μας είναι η παιδεία και όχι η συσσώρευση τεράστιας ύλης η οποία εξωθεί τα παιδιά στην παπαγαλία και στα φροντιστήρια χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα. Σήμερα η προσφυγή στα φροντιστήρια δικαιολογείται από τα κενά και την πολλή  μη χρήσιμη ύλη. Αν αυτά λυθούν, τότε τα φροντιστήρια θα αποτελούν την ανταγωνιστική εμμονή των γονέων και μοιραία θα καμφθούν ως ακριβή, αλλά και περιττή πρακτική».
  
Επίσης ο κ. Λοβέρδος θα αναφερθεί στο νέο θεσμό του «κοινωνικού σχολείου» λέγοντας:«Οι δράσεις του κοινωνικού σχολείου εντάσσονται στο σύνολο της σχολικής κοινότητας και δεν αποτελούν μεμονωμένες προσπάθειες. Στο τέλος του σχολικού έτους οι δράσεις αυτές θα έχουν επεκταθεί και στα 13.330 σχολεία της Επικράτειας.  Η άθληση και η σωστή διατροφή, που προστατεύουν την υγεία και την αυτοεκτίμηση των παιδιών, η ενημέρωση για τις μολυσματικές ασθένειες και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο αγώνας κατά των εθισμών, πχ του καπνίσματος, καθώς και η μάχη κατά του ρατσισμού και υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα - "όλοι διαφορετικοί, αλλά και όλοι ίσοι" - αποτελούν τις βασικές δράσεις του κοινωνικού σχολείου».

Πηγή: tovima.gr
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis