Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαδικτυακή εφαρμογή ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα ελληνικής γης

Διαδικτυακή εφαρμογή ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και το ξεπούλημα ελληνικής γης
 clock 21:30 | 17/10/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ονομάστηκε «Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ» και πρόκειται για ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον διαδικτυακό εργαλείο, που απευθύνεται προς όλους τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας από τον προαναφερθέντα φορέα.

Δημιουργός του, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα μέλη της οποίας προχώρησαν στη χαρτογράφηση εκείνων των περιοχών που η ιδιωτικοποίησή τους είναι πιθανόν να έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.

Στο Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί στην πραγματικότητα ένα διαδραστικό χάρτη τον οποίο μπορεί να αναζητήσει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, διαπιστώνεται -προφανώς καθόλου τυχαία- ότι η δημόσια κτήση που οδεύει προς εκποίηση αφορά περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και κατ' επέκταση, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. «Σε μια πρώτη ανάγνωση, αυτό που φαίνεται από τη χρήση του Παρατηρητηρίου ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι το 80% των περιουσιών που απεικονίζονται βρίσκονται εντός ζώνης 1.000 μ. από την ακτογραμμή της Ελλάδας. Από τις 195 εκτάσεις που παρουσιάζονται στο χάρτη του Παρατηρητηρίου, εντός περιοχών NATURA 2000 βρίσκονται οι 47, ενώ άλλες 41 βρίσκονται σε ακτίνα 1 χλμ. από περιοχές NATURA 2000» αναφέρουν οι άνθρωποι της οργάνωσης.

Με τη δυνατότητα χαρτογραφικής πλοήγησης στα περιουσιακά στοιχεία που έχει αναρτήσει το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και στις προστατευόμενες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, που δίνει η εφαρμογή του Παρατηρητηρίου, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα επικείμενα σχέδια «ανάπτυξης» που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ για κάθε περιοχή ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια της χώρας, εκτιμώντας σε ένα αρχικό στάδιο τις πιθανές επιπτώσεις που αυτά ενέχουν για τη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «χαρτογραφήθηκαν 195 ιδιοκτησίες που είναι προς πώληση, από τις 412 που αναφέρονται στα έγγραφα του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς περιλήφθηκαν μόνο οι περιοχές που είναι φυσικές, και όχι τα υπό εκποίηση κτήρια ή οι εταιρείες του Δημοσίου που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Οι γεωγραφικές πληροφορίες ψηφιοποιήθηκαν από τα ηλεκτρονικά αρχεία (pdf) που είναι καταχωρισμένα στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ».

Σε υπόμνημα περιβαλλοντικής κριτικής όσον αφορά την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, που συνέταξε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αφορμή τη δημοσιοποίηση του διαδραστικού χάρτη, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η αλλαγή των χρήσεων γης και η καταστροφή βιοτόπων προβλέπεται να είναι εκτεταμένη. Οι υπό αξιοποίηση περιοχές αποτελούν 88.000 στρέμματα φυσικής γης.

Πηγή: Efsyn

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis