Με 156 ναι, 72 όχι και 22 "παρών" πέρασε, τα ξημερώματα από τη Βουλή, η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια. Υπέρ της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν παρών.
Κατά της εξεταστικής τάχθηκαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.
Μεταξύ των 50 απόντων βουλευτών κατά την ψηφοφορία ήταν και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 17 μέλη από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της είναι τουλάχιστον μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2015.
Η ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και κατηγορίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Η αντιπαράθεση Τσίπρα – Σαμαρά
Με αφορμή πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σε ξένο ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι».
«Υπάρχουν τεράστια ερωτήματα για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού.
«Αποτελεί λαϊκή επιταγή η διερεύνηση των αιτιών της κατάρρευσης της χώρας», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν, διότι οι πολίτες έκαναν θυσίες, διαλύθηκε η μεσαία τάξη, όμως κάποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Ο Αντ. Σαμαράς απείλησε την κυβέρνηση με προανακριτική σε περίπτωση που οδηγήσει την χώρα «στα βράχια».