Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς μέτρο η προμήθεια αξονικών τομογράφων - Ανησυχούν οι ακτινολόγοι

Image
Χωρίς μέτρο η προμήθεια αξονικών τομογράφων - Ανησυχούν οι ακτινολόγοι
 clock 13:22 | 24/06/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Χωρίς μέτρο είναι πλέον η χορήγηση αδειών σκοπιμότητας  για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων και μάλιστα παραβαίνοντας τα εκ του νόμου κριτήρια, γεγονός που έχει θορυβήσει την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία.

Μάλιστα τους φόβους της για την υπερπληθώρα των τομογράφων έχει κατά καιρούς εκφράσει στους εκάστοτε υπουργούς υγείας χωρίς αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός του ότι στις  τελευταίες δύο συνεδριάσεις της η  Επιτροπή Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών τον τελευταίο μήνα έδωσε  άδειες σκοπιμότητας για την τοποθέτηση και λειτουργία 20 μαγνητικών και 27 αξονικών τομογράφων μόνο στην περιοχή των Αθηνών. Και αυτό τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ  που είναι 123,8.

Το Ράδιο Κρήτη επικοινώνησε με την ηρακλειώτισσα  πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής και ακτινοφυσικό Βιργινία Τσαπάκη η οποία δεν έκρυψε την εντύπωση που της προκαλεί το γεγονός του ότι σε μια περίοδο όπου ακόμα και ο χώρος της  υγείας περνάει κρίση υπάρχουν άτομα που δαπανούν τόσο μεγάλα ποσά για να προμηθευτούν τομογράφους, τη στιγμή που ο αριθμός όσων λειτουργούν ήδη είναι τεράστιος.

 Όπως η ίδια λέει, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουμε πάνω από 400 αξονικούς τομογράφους και περίπου 300 μαγνητικούς κι έχουμε έτσι καταφέρει να είμαστε η πρώτη χώρα σε αριθμό αξονικών τομογράφων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

«Κάτι γίνεται λάθος», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ Τσαπάκη, με την χρήση αυτών των μηχανημάτων γι αυτό και ανθεί η προμήθεια τους.

Η έκθεση στην ακτινοβολία των αξονικών τομογράφων δεν είναι πάντως κάτι που πρέπει να αγνοούμε, σημείωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικών Ιατρικής η οποία μάλιστα συνέστησε σε όσους πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε τέτοιες εξετάσεις να ζητάνε και τη συμβουλή ενός φυσικού ιατρικής ο οποίος είναι ο καλύτερος γνώστης της ορθής χρήσης των αξονικών τομογράφων. Μάλιστα ένα πολύ αξιόλογο τμήμα με φυσικούς ιατρικής λειτουργεί στο ΠΑΓΝΗ .

Αξίζει ν αναφέρουμε πως σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν, η ιονίζουσα ακτινοβολία που δέχονται οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία είναι από 100 έως και 500 φορές μεγαλύτερη από αυτή που λαμβάνουν όταν κάνουν μια απλή ακτινογραφία και 100 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που δέχονται όταν κάνουν μαστογραφία.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας κατέθεσαν  ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αποφάσεων της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών για τις εγκρίσεις άδειας σκοπιμότητας των εν λόγω μηχανημάτων.

Με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον Φεβρουάριο του 2014, εξέφραζαν μάλιστα  «τη βαθιά ανησυχία τους» όσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ακτινολογίας και δη την εφαρμογή των κριτηρίων αδειοδότησης μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών.

«Οι ουκ ολίγες φορές μεταβληθείσες διατάξεις σχετικά με τις άδειες σκοπιμότητας για τα μηχανήματα ιοντιζουσών και μη ακτινοβολιών έθεσαν εν τέλει ορισμένα κριτήρια για τη χορήγηση των εν λόγω αδειών, με σκοπό την προστασία των ασθενών από υπερβολική έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες για διαγνωστικούς σκοπούς και προεχόντως την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνιζαν.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis