Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία ανηλίκων

Image
Το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία ανηλίκων
 clock 21:11 | 13/02/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

 

Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί την ευθανασία ανηλίκων γίνεται το Βέλγιο, καθώς η Βουλή ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την επέκταση της ισχύος του νόμου για την ευθανασία σε παιδιά που πάσχουν από νόσο τελικού σταδίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 86 θετικές ψήφους, 44 αρνητικές και 12 αποχές, και όταν το νομοσχέδιο υπογραφεί από τον βασιλιά Φίλιππο, το Βέλγιο θα καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο που αφαιρεί οποιοδήποτε όριο ηλικίας για την πρακτική.

Η ευθανασία για τους ενήλικες είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002, όμως ελάχιστοι ασθενείς καταφεύγουν σ' αυτήν.

Σύμφωνα με το BBC, το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 περιπτώσεις ευθανασίας, 25% περισσότερες από το 2011.

Οι περισσότεροι ενήλικες που επέλεξαν την ευθανασία ήταν άνω των 60 ετών κι έπασχαν από καρκίνο.

Βάσει του νόμου που ίσχυε έως σήμερα, οι ασθενείς που θα επιλέξουν την ευθανασία έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 ετών και να έχουν διατυπώσει σαφώς, εκουσίως και επανειλημμένως το αίτημα να πεθάνουν. 

Μόνον αν ο ασθενής πάσχει από ανίατη ασθένεια, υποφέρει διαρκώς και διατηρεί σώας τας φρένας, εγκρίνεται το αίτημά του. Επίσης πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας μεταξύ του γραπτού αιτήματος, που μπορεί να γίνει και από ειδικώς ορισμένο ενήλικα εφόσον ο ασθενής δεν μπορεί να γράψει μόνος του, και του θανάτου του αρρώστου.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο ένας ανήλικος που έχει συνείδηση θα μπορεί να ζητήσει να υποβληθεί σε ευθανασία υπό τέσσερις όρους: εάν βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας, εάν υποφέρει από επίμονους, αφόρητους σωματικούς πόνους, εάν λάβει την έγκριση των γονέων του και εάν έχει συμβουλευτεί ομάδα ειδικών γιατρών.

Ψυχολόγος θα αποφασίζει αν ο ανήλικος ασθενής είναι ικανός να λάβει ελεύθερα την απόφαση τερματισμού της ζωής του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο είχε ήδη λάβει από τον περασμένο Δεκέμβριο την έγκριση της Γερουσίας, με 50 ψήφους υπέρ και 17 κατά και την Πέμπτη διεξήχθη η τελική ψηφοφορία για την έγκρισή του.

Βουλευτές των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων καθώς και το εθνικιστικό κόμμα N-VA υποστηρίζουν την πρόταση, αλλά οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη όπου επιτρέπεται η ευθανασία υπό συγκεκριμένους όρους. Η Ολλανδία επιτρέπει την ευθανασία σε παιδιά ηλικίας από 12 και άνω.

Η Εκκλησία διεξήγαγε εκστρατεία κατά του νομοσχεδίου στο Βέλγιο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Θεωρούμε τους εφήβους νομικά ανίκανους να πράξουν επί σημαντικών ζητημάτων σε οικονομικό και συναισθηματικό επίπεδο κι όμως ξαφνικά γίνονται ικανοί να αποφασίσουν για τον θάνατό τους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (πολιτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει ως έργο του την προάσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και της πολυπολιτισμικότητας) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί «την ίδια τη βάση της πολιτισμένης κοινωνίας» και ότι τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν την «πρέπουσα ενήμερη συναίνεση».

Οι επικριτές της πρότασης είχαν απευθύνει εκκλήσεις να καθυστερήσει η διαδικασία, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι βουλευτές μπορεί να δεχτούν πιέσεις εν όψει των εκλογών του Μαϊου. Ομάδα 160 παιδιάτρων είχε ζητήσει τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για μετά τις εκλογές.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis