Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Κυπριακό συζήτησε ο Μπαν Κι-μουν, με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Τ. Ερντογάν

Image
Το Κυπριακό συζήτησε ο Μπαν Κι-μουν, με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Τ. Ερντογάν
 clock 09:37 | 23/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, εξέφρασε χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τη «δική του αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να συμβάλει και να βοηθήσει, αρχικά μέσω του νέου ειδικού αντιπροσώπου του, αλλά και αργότερα, αν υπάρξει ανάλογη πρόοδος, με ιδία προσωπική εμπλοκή»όπως δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο γγ του ΟΗΕ αναγνώρισε τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος και υποσχέθηκε να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνάντησε αμέσως μετά. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, δεν υπήρξε ευκαιρία για να «ανταλλάξουν χειραψία» οι δυο πρόεδροι, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε αυριανή δεξίωση που διοργανώνει ο Μπαν Κι-μουν για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την «πλήρη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση, «όχι μόνο γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας, αλλά και για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε για την όσο το δυνατό συντομότερο λύση του Κυπριακού» και πρόσθεσε: «έχουμε αναπτύξει τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής, αλλά και την ανάγκη, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να εργαστούν όχι απλά φραστικά, αλλά μέσα από συγκεκριμένες πράξεις. Και όταν λέω εμπλεκόμενους, η σαφής αναφορά έγινε, όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας αλλά και για την ίδια την Τουρκία».

Καταλήγοντας, είπε ότι «κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε βεβαίως αναφορά και για σοβαρότατα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως είναι η επιδημία του Έμπολα, οι κλιματικές αλλαγές, το Ισλαμικό Κράτος, που μέσα από τον εξτρεμισμό προκαλεί ένα πραγματικό δέος στην ανθρωπότητα».

Στη συνάντηση παρέστησαν, από κυπριακής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμλίου και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Μενέλαος Μενελάου.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ ανέφερε, σε γραπτή δήλωσή του, ότι «συζητήθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες στοχεύουν να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, μετά την υιοθέτηση της κοινής διακήρυξης των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, στις 11 Φεβρουαρίου 2014».

Στο μεταξύ, μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του γγ, με γραπτή και πάλι δήλωσή του, τόνισε ότι «η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στην κατάσταση στο Ιράκ και στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της απειλής που θέτει το Ισλαμικό Κράτος». Όπως επεσήμανε, ο γγ ευχαρίστησε τον πρόεδρο (της Τουρκίας) για τη «γενναιόδωρη υποστήριξη» της χώρας του προς τους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη συριακή σύγκρουση. Επίσης, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε «η πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, όπως και ο ρόλος της Τουρκίας προς υποστήριξη της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, γευμάτισε χθες με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναφερόμενος σ' αυτή τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «άκουσαν με πολλή προσοχή τις θέσεις μας και μέσα από το διάλογο που έγινε, δόθηκαν διευκρινήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η πραγματική αλήθεια όσον αφορά τα γεγονότα που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης του διαλόγου».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ανέπτυξε «εν εκτάσει, τόσο τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο και την ετοιμότητά μας να εργαστούμε έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό, αν και η άλλη πλευρά συνεργαστεί, να επιτύχουμε την επιδιωκόμενη λύση που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα μέσα από τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους με πολιτική ισότητα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis