Ένα κεντρικό διεθνή φορέα παρακολούθησης που θα εποπτεύει την τήρηση του αναθεωρημένου σχεδίου της Συρίας να παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο άρχισαν να συζητούν οι διεθνείς παράγοντες που έχουν τον έλεγχο της επιχείρησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Η τελευταία πρόταση χρονοδιαγράμματος για την απομάκρυνση των χημικών από την κυβέρνηση της Συρίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης την Τρίτη το απόγευμα στο πολυεθνικό διοικητικό όργανο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που συνεδρίασε στη Χάγη. Κορυφαία διεθνή στελέχη που επιστατούν την επιχείρηση είπαν ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού έχει υιοθετήσει ένα χρονοδιάγραμμα 60 ημερών για να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες χημικές αποστολές του, όπως ανέφερε το Associated Press.
«Αναμένουμε πολύ περισσότερη δράση κατά το μήνα Μάρτιο", δήλωσε ο Sigrid Kaag, ειδικός συντονιστής της επιχείρησης του ΟΗΕ-OPCW. Πρόσθεσε ότι ο στόχος να καταστραφεί ολόκληρο το χημικό απόθεμα της Συρίας ως τις 30 Ιουνίου είναι ακόμα εφικτός.
Δυτικοί απεσταλμένοι, όμως, υποστηρίζουν ότι το καθεστώς Άσαντ πρέπει να τελειώσει τις μεταφορές των χημικών παραγόντων αυτό το μήνα, προκειμένου να επιτρέψει σε άλλες χώρες να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσουν την εξουδετέρωση των υλικών που παραδίδονται μέχρι το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με το Reuters.
Ο οργανισμός για τον χημικό αφοπλισμό την Τρίτη δήλωσε ότι η κυβέρνηση Άσαντ είχε αποκαλύψει δύο επιπλέον κρύπτες όπλων που τέθηκαν υπό διεθνή επιμέλεια από την περασμένη εβδομάδα. Με τις τελευταίες μεταφορές, το Συριακό καθεστώς έχει παραδώσει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των χημικών αποθεμάτων που δηλώθηκαν και μόλις πάνω από το ένα πέμπτο της επίμαχης ποσότητας των θανατηφόρων ουσιών.
Ο Γενικός Διευθυντής του OPCW Αχμέτ Üzümcü είπε ότι "είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η δυναμική που δημιουργήθηκε πρόσφατα."
Oι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι από το λιμάνι της Λατάκιας έχουν συνολικά φορτωθεί 6 αποστολές πλοίων που κατευθύνθηκαν προφανώς προς τη Μεσόγειο. Είναι ασαφές ακόμη αν τα εν λόγω φορτία με τους χημικούς παράγοντες μεταφέρονται στο λιμάνι Τάουρο Τζόγια προς προσωρινή φύλαξη. Το αρχικό σχέδιο πάντως προβλέπει πως πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι οι επικίνδυνοι παράγοντες σαρίν, μουστάρδας και νευροπαραλυτικών αερίων για να αρχίσει στο Cape Ray η υδρόλυση