Κόσμος

Τουρκία: Έριξαν την ιστοσελίδα του ρωσικού Sputnik

σπουτνικ

Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik έχει αποκλειστεί στην Τουρκία, δήλωσε ο διευθυντής του πρακτορείου στην Τουρκία, σε μία κίνηση που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει πρόσβαση στο sputniknews.com και στις συνδεόμενες διευθύνσεις από την Τουρκία. Στείλαμε επιστολή στη ρυθμιστική αρχή ζητώντας τους λόγους. Δεν είναι κάτι που αναμέναμε», δήλωσε ο Μαχίρ Μπόζτεπε στο Ρόιτερς.
 
O αποκλεισμός στην πρόσβαση στην ιστοσελίδα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik στην Τουρκία θεωρείται προσωρινός μέχρι το δικαστήριο να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών.
Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Sputnik, το οποίο είναι η ξενόγλωσση ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ρωσικού ομίλου ενημέρωσης Rossiya Segodnya, αποκλείστηκε στην Τουρκία χθες βράδυ, λόγω "διοικητικών μέτρων".

"Αποφασίσαμε τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται στον νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, αποκλεισμός στην πρόσβαση σε ιστοσελίδα αποφασίζεται πρωτίστως αν υπάρχει κάποιου είδους πληροφορία σε αυτή που αντιβαίνει τον νόμο, και τότε η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο, το οποίο θα ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή του για άρση του αποκλεισμού ή συνέχισή του", δήλωσε πηγή της Τουρκικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών στο πρακτορείο RIA Novosti.
 

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο