Κόσμος

Σύνοδος κορυφής για την τιμή του πετρελαίου

πετρελαιο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες ότι συμφώνησε με το Ιράν να συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, για να αποφασίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην πετρελαιϊκή αγορά.

"Είπα στον πρόεδρο (Χασάν) Ροχανί, ας συγκαλέσουμε από κοινού μια σύνοδο κορυφής του OPEC με τους προέδρους, ηγέτες και κυβερνήσεις το πρώτο τέταρτο του 2017, για να εγκαταστήσουμε έναν νέο μηχανισμό για τις αγορές και τις τιμές πετρελαίου, και συμφωνήσαμε να το κάνουμε, προσκαλώντας χώρες που δεν είναι μέλη του OPEC και τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Μαδούρο σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη τηλεόραση.
Ο Μαδούρο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Η Βενεζουέλα, που παρακολουθεί τις τιμές πετρελαίου στενά και κλυδωνίζεται από τρομακτική ύφεση, πιέζει εδώ και χρόνια για μέτρα που θα αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, της μοναδικής κύριας πηγής εισοδήματός της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Γερμανία: Χριστιανοδημοκράτες προειδοποιούν για τους κινδύνους μιας αριστερής συμμαχίας

Γερμανία - Υποψήφιοι Καγκελάριοι

Λίγες ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους κατά ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), των Πρασίνων (Die Gruenen) και της Αριστεράς (Die Linke).

 

Ο υποψήφιος καγκελάριός τους, ο Άρμιν Λάσετ, προειδοποίησε ότι μια τέτοια συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας. Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για τις οικονομικές συνέπειες ενός αριστερού συνασπισμού και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ βλέπει κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης της Γερμανίας σε αυτή την περίπτωση.

Ο Λάσετ πήγε στην πόλη (της βορειοανατολικής Γερμανίας) Στράλζουντ, η οποία βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια της Μέρκελ, το βράδυ της Τρίτης για κοινή προεκλογική εμφάνισή τους. Η καγκελάριος δεν είναι πλέον υποψήφια για τις εκλογές της ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag). Η Μέρκελ δήλωσε στην προεκλογική συγκέντρωση, η οποία έγινε στην παλαιά αγορά της πόλης, ότι δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση που αποτελείται από το SPD, την Αριστερά και τους Πράσινους θα επιτρέψει την οικονομική σταθεροποίηση μετά την πανδημία του κορονοϊού. Επέκρινε επίσης τα σχέδια για νέους ή υψηλότερους φόρους (στις επιχειρήσεις) και προειδοποίησε για τη μετανάστευσή τους στο εξωτερικό. Ο Λάσετ απέρριψε και αυτός την υψηλότερη επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τόνισε επίσης ότι «μια αριστερή συμμαχία δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας».

 

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine» ότι «το SPD, οι Πράσινοι και η Αριστερά θα απομονώσουν τη χώρα οικονομικά και πολιτικά, μια τέτοια συμμαχία θεωρείται ήδη στο εξωτερικό ως αντιευρωπαϊκή και θέτουσα σε κίνδυνο τη Ευρώπη. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη στρατιωτική συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και για την οικονομική συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

 

Ο Ντόμπριντ ανακοίνωσε επίσης ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την κινητοποίησή τους εναντίον της αριστερής συμμαχίας κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. «Πρέπει να αντιπαρατεθούμε επί της ουσίας στην ανίερη αυτή συμμαχία. Ο Όλαφ Σολτς θέλει ένα άγαλμα του στην έδρα του SPD, δίπλα στον Βίλυ Μπραντ, και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο με συγκυβέρνηση του κόμματός του, των Πρασίνων και της Αριστεράς», τόνισε.

Ο  επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ κατηγόρησε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) ότι θέλει μόνο την στασιμότητα μετά τις εκλογές. «Ο Άρμιν Λάσετ και ο (επικεφαλής της Κ.Ο. των συντηρητικών στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) Ραλφ Μπρίνκχαους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ποιο είναι το σχέδιο του CDU: απλώς να μην γίνει τίποτα. Η Γερμανία όμως δεν έχει την πολυτέλεια της στασιμότητας. Τα κόμματα αυτά έχουν καεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να πάνε καλύτερα στην αντιπολίτευση», δήλωσε ο Σνάιντερ στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

TEE/TAK: Ζήτα την επιτάχυνση εξέτασης των δηλώσεων αυθαιρέτων

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

 

 

ESPA BANNER