Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

«Σώστε μας»: Κραυγή αγωνίας από τους αμάχους στο Χαλέπι

χαλεπι
 clock 19:07 | 14/12/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Απελπισμένοι οι άμαχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στους ελάχιστους θύλακες που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι βλέπουν νέες βόμβες και σφαίρες να πέφτουν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μερικές ώρες αφότου μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εκκένωση τους είχε δώσει ελπίδες...

Γιατροί και πολίτες κάλεσαν εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να βάλει τέλος στις μάχες που έχει αφήσει την πόλη σε συντρίμμια και να πείσουν το συριακό καθεστώς να τους επιτρέψει να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε έναν μικρό θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού, χωρίς τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία. 

«Σώστε μας. Σώστε μας, άνθρωποι, κόσμε, όποιος από εσάς έχει έστω και λίγη ανθρωπιά» αναφέρει γιατρός σε ηχογραφημένο μήνυμα από την πολιορκημένη πόλη. «Σας ικετεύουμε, σας ικετεύουμε, οι νεκροί και οι τραυματίες βρίσκονται στους δρόμους και τα σπίτια των πολιτών έχουν καταρρεύσει πάνω τους. Σώστε μας. Σώστε μας» προσθέτει ο ίδιος στο σπαρακτικό μήνυμά του.

«Θέλουμε να φύγουμε. Δεν θέλουμε άλλες σφαγές, αφήστε μας να φύγουμε. Τι συμβαίνει;» λέει άλλος κάτοικος της πόλης.

Συγκλονίζουν μηνύματα πολιτών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο Χαλέπι. Άμαχοι στέλνουν αποχαιρετιστήρια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας φόβους ότι είτε θα εκτελεστούν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είτε θα τεθούν υπό κράτηση και θα υποστούν βασανιστήρια.

Την Τρίτη ο ΟΗΕ κατήγγειλε τις παραβιάσεις του καθεστώτος στην πόλη, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση του ανθρωπισμού».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν την Τετάρτη ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη να εμποδίσει επιθέσεις και αντίποινα στο ανατολικό Χαλέπι και σημείωσαν ότι θα πρέπει να τιμωρήσει όσους στρατιώτες είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Ερευνών του ΟΗΕ έκαναν λόγο για «πολλές αναφορές» παραβιάσεων από τις φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και καταναγκαστικές εξαφανίσεις πολιτών.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρθηκαν και σε κατηγορίες ότι αντάρτες εμποδίζουν πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχουν και ότι αντάρτες προσπαθούν να «εξαφανιστούν» στον γενικό πληθυσμό, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους πολίτες.

Οι συνοικίες της πόλης Χαλέπι στη Συρία, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, επεκτείνονται σε μια περιοχή μόλις 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Εν τω μεταξύ, σχεδόν 1.000 άνθρωποι από το Χαλέπι, που προσπάθησαν να φύγουν από την πόλη στη βάση συμφωνίας εκεχειρίας, κρατούνται σε σημείο ελέγχου ιρανών πολιτοφυλάκων έξω από την πόλη, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο.

Ο Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της απομάκρυνσης του πληθυσμού από το Χαλέπι, «υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την επιτακτικότητα από ανθρωπιστική πλευρά της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πληθυσμοί που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαλέπι», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από το συμβούλιο άμυνας και εθνικής ασφαλείας υπό τον Ολάντ.

«Ζήτησε να γίνουν τα πάντα προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να απομακρυνθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια υπό τον έλεγχο διεθνών παρατηρητών και παρουσία ανθρωπιστικών οργανώσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Σύμφωνα με την προεδρία, «άμεση και χωρίς όρους βοήθεια και προστασία πρέπει να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του Χαλεπίου, χωρίς διάκριση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου για ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο οποίο έκανε λόγο τις τελευταίες ημέρες ο Φρανσουά Ολάντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια «γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία».

«Η δράση που θα αναληφθεί πρέπει να είναι διπλή, να ανοίξουν διάδρομοι ώστε ο άμαχος πληθυσμός να απομακρυνθεί από την πόλη του Χαλεπίου [...] αλλά και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να φθάσουν στο Χαλέπι», επέμεινε.

«Αυτό το τελεσίγραφο δεν έχει ημερομηνία» είπε  εκτιμώντας πως πρέπει να καταφέρουμε να «διαπραγματευθούμε με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ και τους Ρώσους».

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε τη Δευτέρα ένα «ανθρωπιστικό τελεσίγραφο» στο συριακό καθεστώς, ενώνοντας τη φωνή του με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα τις οποίες είχε δεχθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους όρους αυτού του τελεσιγράφου.

«Υπάρχει μια επιτακτική ανάγκη», είχε πει ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας: «αν το τελεσίγραφο δεν εισακουστεί, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

H γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι η Ρωσία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την καταστροφή του ανατολικού Χαλεπιού και η επιλογή της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο η απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που παραμένουν στην πόλη.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η ανελέητη καταστροφή του ανατολικού Χαλεπιού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευρεία στρατιωτική στήριξη από τη Ρωσία» είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η Ρωσία δεν απέτρεψε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τις τελευταίες λίγες ημέρες αν και είχε τη δύναμη να το κάνει» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας συνομίλησε την Τρίτη τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ζήτησε να επιβληθεί άμεσα η κατάπαυση του πυρός.

Τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα είχαν, επίσης, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του.

Οι αντάρτες σφυροκοπούν την Τετάρτη δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία Ιντλίμπ, με τις πρώτες αναφορές από την περιοχή να κάνουν λόγο για θύματα, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Τα χωριά, αλ- Φούα και Κεφράγια, είναι εκείνα από τα οποία το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, ζητά την απομάκρυνση των αμάχων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis