Κόσμος

Παράλληλος πόλεμος Τουρκίας κατά Κούρδων στο έδαφος της Συρίας

στρατος τουρκια

Το πραγματικό της πρόσωπο δείχνει  η τουρκική «Ασπίδα του Ευφράτη» με τους υποστηριζόμενους από την Άγκυρα Σύρους αντάρτες να προωθούνται βαθύτερα στη βόρεια Συρία καταλαμβάνοντας εδάφη που ελέγχονται από τους Κούρδους, καθώς ο τουρκικός στρατός σφυροκοπά από ξηράς και αέρος θέσεις της κουρδικής οργάνωσης YPG, παρακλάδι του PKK.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις έρχονται να δημιουργήσουν «εκρηκτικό μείγμα» στο ήδη περίπλοκο μέτωπο του συριακού εμφυλίου, με αμφότερους την Τουρκία και τους Κούρδους να αποτελούν συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για 25 νεκρούς Κούρδους αντάρτες στις επιδρομές στη βόρεια Συρία κάνει λόγο ο τουρκικός στρατός, ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλεται από δίκτυο ακτιβιστών ο θάνατος τουλάχιστον 35 αμάχων από τουρκικούς βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή -χωρίς να έχει καταστεί σαφές εάν οι δύο αναφορές αφορούν στο ίδιο επεισόδιο.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά πυροβολικού κατά θέσεων των Κούρδων της Συρίας ήλθαν την επομένη της πρώτης απώλειας για τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος μετά την διασυνοριακή εισβολή της 24ης Αυγούστου με άρματα και ειδικές δυνάμεις -που ήλθε να σηματοδοτήσει δραματική κλιμάκωση στην ανάμειξη της Τουρκίας στο μέτωπο του πενταετούς συριακού εμφυλίου.

Ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα κατά δύο τουρκικών αρμάτων μάχης στο έδαφος της βόρειας Συρίας το Σάββατο, επίθεση την οποία ο τουρκικός στρατός απέδωσε στους Κούρδους αντάρτες για να ακολουθήσει μπαράζ επιδρομών.

Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» -η οποία και εξελίσσεται καθαρά πλέον σε επιχείρηση κατά των Κούρδων- φράξιες των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων ανταρτών αναφέρουν πως έχουν καταλάβει τουλάχιστον τέσσερα χωριά και μία πόλη από τις δυνάμεις στις οποίες ανήκουν οι Κούρδοι στα νότια της Τζαραμπλούς. Στο χωριό Αμάρνε σημειώθηκαν οι πλέον σκληρές μάχες.

Οι Σύροι αντάρτες τους οποίους στηρίζει η Τουρκία, και οι οποίοι ανήκουν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), κατέλαβαν πρώτα από το Ισλαμικό Κράτος τη συριακή συνοριακή πόλη Τζαραμπλούς πριν προωθούν νότια σε περιοχές συνασπιζόμενων με τους Κούρδους ανταρτών. Κινήθηκαν ταυτόχρονα και δυτικά προς περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά πως στόχος στη Συρία είναι να διασφαλιστεί ότι οι Κούρδοι δεν θα επεκτείνουν την επικράτεια που ελέγχουν ήδη κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου, καθώς και η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα προπύργιά του. 

Η τουρκική επιχείρηση στρέφεται όμως κυρίως κατά των δυνάμεων της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην οποία κινητήρια δύναμη αποτελεί η κουρδική YPG, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση δεδομένου ότι οι SDF υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις μάχες έρχεται επί της ουσίας ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ απέναντι σε δυνάμεις τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στο μέτωπο του εμφυλίου που ξεκίνησε το 2011 με εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έχει εξελιχθεί σε πόλεμο διά αντιπροσώπων (proxy) στον οποίο έχουν «συρθεί» περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει τις τουρκικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και αμφότερες οι χώρες έχουν απαιτήσει να αποσυρθούν οι κουρδικές δυνάμεις στις ανατολικές όχθες του Ευφράτη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζεται ότι σκοτώθηκαν 25 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή της Τζαραμπλούς. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι καταστράφηκαν επίσης πέντε κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι «τρομοκράτες».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα» για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Δεν υπήρξε άμεσα κανένα σχόλιο εκ μέρους της YPG σχετικά με την τουρκική αναφορά για 25 νεκρούς, όμως οι δυνάμεις που συνεργάζονται με τους Κούρδους είχαν δηλώσει πως είχαν αποσυρθεί από την περιοχή πριν την επίθεση.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει την ίδια στιγμή ότι οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατέλαβαν τουλάχιστον δύο χωριά βόρεια της Τζαραμπλούς, τα Τζαμπ αλ-Κούσα και αλ-Αμάρνα που ελέγχονται από τις SDF, και ότι τουλάχιστον 35 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε τουρκικές επιδρομές. 

Κόσμος

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός δεν θα ηττηθεί μέχρι το τέλος του έτους

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει η ανθρωπότητα ότι θα απαλλαγεί από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.

Ωστόσο, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης.

«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στη διατήρηση της μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην πρόληψη εμφάνισης παραλλαγών και στη μείωση του αριθμού των μολυσμένων ατόμων.

Ο εμβολιασμός όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας των πλέον ευάλωτων εργαζομένων στον τομέα υγείας θα «εξαλείψουν τον φόβο και την τραγωδία της πανδημίας», πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε κάθε χώρα του πλανήτη τις πρώτες 100 ημέρες του έτους - που σημαίνει ότι απομένουν 40 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα να αρχίζουν να εμβολιάζονται, αλλά είναι ατυχές ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν τρεις μήνες αφότου ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους», είπε.

«Και είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ηλικιωμένων αλλού», είπε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζανάκης - κορωνοϊός: Άμεσα μέτρα τώρα για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός – Γερμανία: Μέχρι το τέλος Μαρτίου παρατείνεται το lockdown

Κομισιόν - Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού εντός Μαρτίου