Κόσμος

Ολάντ: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες

Ολαντ

Πέντε ημέρες μετά την επίθεση στη Νίκαια, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί σε όλη τη γαλλική επικράτεια για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Καθώς διαπράχθηκε «μια επίθεση», η οποία «δεν γνωρίζουμε εάν θα μπορούσε να βρει μιμητές», είπε ο Ολάντ, «η ευθύνη μου και αυτή του κοινοβουλίου είναι να παρατείνουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες», ωστόσο «είμαι ανοικτός στο ενδεχόμενο να παραταθεί για τρεις μήνες επιπλέον».

Η δήλωση αυτή εγγράφεται σε ένα πολιτικό κλίμα στο οποίο οι πάντες πλέον στη Γαλλία μοιάζουν να στρέφουν το βλέμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ενώ εντείνονται τα φραστικά πυρά από την αντιπολίτευση για τη «χαλαρότητα» των αρχών όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Το σχέδιο νόμου που η κυβέρνηση ζητεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση να υιοθετήσει προβλέπει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, αλλά, εάν υπάρξει συναίνεση, η διάρκεια του μέτρου θα μπορούσε να επεκταθεί σε ένα εξάμηνο, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017. Αυτό το καθεστώς, που διευκολύνει τις έρευνες των αρχών και τους δίνει έκτακτες εξουσίες, είχε τεθεί σε ισχύ μετά τις επιθέσεις που είχαν διαπράξει οι τζιχαντιστές στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου 2015.
«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν, να στρέψουν τον έναν εναντίον των άλλων», επισήμανε ο Ολάντ στη Λισαβόνα και πρόσθεσε πως έχει «καθήκον» να φροντίσει «να παραμείνουμε ενωμένοι, συγκεντρωμένοι, ικανοί να αντιδράσουμε» στην απειλή.

Κόσμος

Κορωνοϊός – Αφρικανική μετάλλαξη: Σε 100 μέρες νέο εμβόλιο αν χρειαστεί, λέει η Pfizer

pfizer εμβόλιο

Οι Pfizer/BioNTech μελετούν τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την αφρικανική μετάλλαξη, όπως αποκαλείται και τα αποτελέσματα αναμένονται «το αργότερο σε δύο εβδομάδες».

Ειδικότερα, το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529» που «διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

ειδησεις σημερα

Μετάλλαξη της Μποτσουάνα: Η Ε.Ε. σταματά τις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική

Ζωνιανά: Δεκάδες αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο χωριό

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανεμβολίαστοι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών στις ΜΕΘ

ESPA BANNER