Κόσμος

«Οχι» από Γιλντιρίμ σε κουρδικό κράτος στα σύνορα με την Τουρκία

μπιναλί γιλντιρίμ

Η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί έναν νέο κουρδικό σχηματισμό στα νότια σύνορά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Γιλντιρίμ επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας PYD δεν πρέπει να κινηθεί προς τα δυτικά του Ευφράτη, πράγμα για το οποίο ο Μπάιντεν είπε «αν μετακινηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας».

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση της Τουρκίας στο έδαφος της Τουρκίας, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις επαφές του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Άγκυρα. Ο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή του με τον Γιλντιρίμ, θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Γιλντιρίμ, η οποία είχε διάρκεια 3,5 ωρών, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο θέμα της Συρίας, στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε την 15η Ιουλίου στην Τουρκία, αλλά και στο Κυπριακό.

Για το ζήτημα της Συρίας, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι η Τουρκία επιμένει στη θέση ότι «πρέπει να εμποδιστεί η δημιουργία συνθηκών που θα προσφέρουν πλεονέκτημα σε κάποια εθνοτική ομάδα. Η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί στα νότια σύνορά της έναν κουρδικό σχηματισμό».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός της εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) από την πόλη Μάνμπιτζ της Συρίας από τις δυνάμεις του PYD και τόνισε ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την πόλη Τζαράμπλους της Συρίας. Έτσι, είπε ο Γιλντιρίμ, «ξεκίνησε η επιχείρησή μας με σκοπό την ασφάλεια των συνόρων μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως οι ΗΠΑ είναι σύμφωνες με τη θέση της Τουρκίας ότι το PYD πρέπει να βρίσκεται μόνο ανατολικά του Ευφράτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το PYD σύμμαχο εναντίον του ΙΚ, αλλά τόνισε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε μια τρομοκρατική οργάνωση με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνετε στη συνέχεια με αυτή την άλλη τρομοκρατική οργάνωση».

Επί του ίδιου θέματος ο Μπάιντεν είπε πως «έχουν ξεκαθαρίσει στα στοιχεία της περιοχής ότι δεν πρέπει να μετακινούνται στην άλλη πλευρά του ποταμού Ευφράτη. Αλλιώς δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση τη στήριξη των ΗΠΑ».

Το ερώτημα όμως που τίθεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι το PYD απελευθέρωσε την πόλη Μάνμπιτζ από το ΙΚ. Η Μάνμπιτζ βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ευφράτη.

Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε ότι «θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους ηγέτες στην Κύπρο και θα τους παροτρύνουμε να ενωθούν με μία ομοσπονδία. Επί του ίδιου θέματος ο Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα «γνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλαν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ» και τόνισε ότι «χάσαμε μια φορά την ευκαιρία της επίλυσης και προτείνουμε στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, να μην αστοχήσει τούτη τη φορά». Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά που είναι η αδικημένη πλευρά εξαιτίας του εμπάργκο, ήταν και είναι υπέρ της επίλυσης».

Τέλος ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο αίτημα της Άγκυρας προς την Ουάσιγκτον για έκδοση του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν και είπε πως «θα λάβουμε υπόψη μας τα στοιχεία και θα προσφύγουμε στα αμερικανικά δικαστήρια. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη. Αντιλαμβάνομαι ότι ο τουρκικός λαός είναι οργισμένος, αλλά να μην έχει αμφιβολία ότι θα συνεργαστούμε».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «στο βαθμό που θα επισπευσθεί η διαδικασία, η δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού θα μετατραπεί γρήγορα σε ικανοποίηση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι ζητούν έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα

φωτο αρχειου

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Κυριακή στο Παρίσι ζητώντας έναν πιο φιλόδοξο νόμο για το κλίμα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το δημοψήφισμα που ήθελε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να συμπεριλάβει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι διαδηλωτές, συγκεντρωμένοι πίσω από ένα πανό που έγραφε "Νόμος για το κλίμα = αποτυχία της πενταετούς θητείας", πραγματοποίησαν πορεία ανάμεσα στην πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία της Βαστίλης στην πρωτεύουσα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί ενώπιον των μελών της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα (CCC) να στείλει στους βουλευτές τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του άρθρου 1 του Συντάγματος.

Αυτή η επιτροπή των 150 προσώπων, που επιλέχτηκε τυχαία, συγκροτήθηκε το 2019 για να δώσει λόγο στους πολίτες στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του Κοινοβουλίου, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Το νομοσχέδιο εγγράφει, στο άρθρο 1 του Συντάγματος, ότι η Γαλλία "εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής".

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Γερουσίας απορρίπτει τον όρο "εγγυάται" γιατί θεωρεί ότι ο όρος αυτός μπορεί να δώσει στην προστασία του περιβάλλοντος μια μορφή προτεραιότητας έναντι των άλλων συνταγματικών αρχών.

Απέναντι στις επιφυλάξεις της Γερουσίας, όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση και η οποία αναμένεται να εξετάσει από αύριο, Δευτέρα, τη διατύπωση του νομοσχεδίου, η εφημερίδα Journal du Dimanche γράφει ότι ο πρόεδρος παραιτήθηκε από την ψηφοφορία. Το κείμενο όντως πρέπει να ψηφιστεί με τους ίδιους όρους και από τα δύο σώματα για να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Η γαλλική προεδρία όσο κι αν διαβεβαίωσε ότι το μέτρο "δεν θάβεται με κανέναν τρόπο", οικολόγοι, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα, που διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν "ένα χαμένο ραντεβού για το κλίμα", το είδαν ως μια επιπλέον απόδειξη των υποχωρήσεων της κυβέρνησης που καταγγέλλουν.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα

Καμπούλ: 58 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση μπροστά από σχολείο θηλέων