Κόσμος

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την αεροπορική επιδρομή στην Υεμένη

ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε χθες μια αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Σαναά, της πρωτεύουσας της Υεμένης, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 32 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 41.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες εντατικές αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες μάχες στην Υεμένη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του να υπάρξει διακοπή των εχθροπραξιών», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο Μπαν «καταδικάζει έντονα την αεροπορική επιδρομή της 27ης Φεβρουαρίου 2015 στην αγορά Χαλίκ, στην περιοχή Νεχμ της Σανά, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 32 άμαχοι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 41 άμαχοι» ακόμη, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η επιδρομή πιστεύεται ότι έγινε από αεροσκάφη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι, καθώς το Ριάντ τους θεωρεί συμμάχους του Ιράν.

Στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνεται πως ο απολογισμός των νεκρών από την συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή είναι ο υψηλότερος από τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Κόσμος

Δημόκριτος Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Ο Α/ΓΕΕΦ συνομίλησε με τα πληρώματα των τεθωρακισμένων.

Σε μία από τις μονάδες τεθωρακισμένων, των ένοπλων υπερασπιστών της Λευκωσίας, στο πεδίο βολής των πολυβόλων τους, ήταν σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 ο κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Μαζί με τον Διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας της Λευκωσίας ταξίαρχο Ανδρέα Σεργίδη, παρακολούθησε την εκπαίδευση και τις βολές των μαυροσκούφηδων, γυναικών και ανδρών, συμβασιούχων οπλιτών και κληρωτών, πληρωμάτων των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ και Βαπ με τα πολυβόλα 20χλστ, 12,7χλστ. και 7,62χλστ. των αρμάτων τους.

Τηρώντας με σχολαστική πειθαρχία τα υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του Κορωνοϊού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά), επιπρόσθετα των αυστηρών ανέκαθεν μέτρων ασφαλείας των πεδίων βολής, με ευσυνείδητη προθυμία και ακμαίο φρόνημα, εκτέλεσαν με άψογο επαγγελματισμό την αποστολή τους.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συντηρούμενα ακόμη σε χρήση και ετοιμότητα, ήδη πεπαλαιωμένα Κάσκαβελ και Βαπ που η Ε.Φ. τα είχε αποκτήσει δεκαετίες προτού τα σημερινά τους πληρώματα... γεννηθούν.

Τιμητικό αναμνηστικό του Αρχηγού ΓΕΕΦ απέσπασε, διακριθείσα στις βολές, η αρχηγός πληρώματος δεκανέας ΣΥΟΠ Ελένη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου (Φωτογραφίες)

Εθνική Φρουρά: Επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Καταδρομών παρουσία Ζερβάκη