Κόσμος

Κρίστιαν Λίντνερ (FDP): Η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη

lintner_v_0902.jpg

Στο συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), το οποίο έγινε στο Βερολίνο, ο Κρίστιαν Λίντνερ επανεξελέγη πρόεδρος (είναι από το 2013) με ποσοστό 91%. Το Φιλελεύθερο κόμμα δεν εκπροσωπείται στην παρούσα ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), αλλά έχει πιθανότητες να ξαναμπεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού τα προγνωστικά του δίνουν ένα σταθερό ποσοστό πάνω από το 5%, που είναι και το όριο εισόδου. Αν το καταφέρει ενδέχεται να γίνει εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού η οποία, πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις, θα καταστεί και πάλι αναγκαία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
 
Αλλά τι πιστεύει ο Λίντνερ για το ελληνικό ζήτημα; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk / DLF) ζήτησε κούρεμα χρέους και Grexit. «Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης», είπε σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κατηγόρησε ωστόσο την Ελλάδα ότι σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη, και αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ζητά αλλαγή στρατηγικής, «κάτι που ο Σόιμπλε εν μέρει αφήνει να διαφανεί, αλλά τον αφήνει η Μέρκελ στα κρύα του λουτρού», σχολίασε. Ως προς την Τουρκία ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απέναντι στη Ρωσία σκληρή γραμμή και εφιστά την προσοχή σε εκείνους που διακατέχονται από αντιαμερικανισμό μετά την εκλογή Τραμπ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του FDP γίνεται λόγος για συντεταγμένο δικαίωμα μετανάστευσης, που θα πρέπει να κωδικοποιηθεί κατά το δυνατόν σε μεταναστευτική νομοθεσία με ειδικό καθεστώς για τους πρόσφυγες πολέμου.
 
Στη νυν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού καταλογίζει ότι «κοιμήθηκε» τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ζητά ριζική αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Το FDP πιστεύει ότι από την ανάπτυξη και την ευημερία δεν πρέπει να ευνοείται μόνο το κράτος, αλλά αυτήν τη φορά αποφεύγει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, για φορολογικές ελαφρύνσεις. Το κέντρο βάρους πέφτει σε θέματα όπως η παιδεία και η ψηφιακή τεχνολογία, προτείνει μάλιστα να δημιουργηθεί και σχετικό υπουργείο.
 
Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) εμφανίστηκε με άσπρο φανελάκι σε προεκλογικό βίντεο, το οποίο έγινε viral μέσα σε λίγες μέρες. Την ίδια επιτυχία επιδιώκει και για το κόμμα του στις επόμενες εκλογές. Πότε με σκούρο κομψό κουστουμάκι, πότε με απλό άσπρο φανελάκι, πότε αποκαμωμένος με γένια τριών ημερών, πότε να ξυρίζεται μπροστά στο καθρέφτη του για την επόμενη μεγάλη εκλογική μάχη, ο Κρίστιαν Λίντνερ χρησιμοποιεί την τεχνική του ασπρόμαυρου βίντεο για να επιστρέψει στον πολύχρωμο κόσμο του Βερολίνου. Στο πρόσωπο του Λίντνερ, όπως φαίνεται και στο βιντεάκι, χτίζεται και η προεκλογική εικόνα του κόμματος.
 
Ο φιλελεύθερος Γερμανός πολιτικός γνωρίζει πολύ καλά ότι για το κόμμα του έχει παρέλθει η χρυσή εποχή των διψήφιων ποσοστών. Αλλά δεν εγκαταλείπει τη μάχη για να μπει και πάλι στην ομοσπονδιακή Βουλή μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Στην προεκλογική καμπάνια θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν αυτό μετουσιωθεί και σε διπλή νίκη, πρώτα στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας Βεστφαλίας, μέσα Μαΐου, και στη συνέχεια στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, μένει στην κρίση των ψηφοφόρων. Θεωρείται βέβαιο ότι στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ Χολστάιν σε μια εβδομάδα και της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας σε δύο, δεν κινδυνεύει η παραμονή του στην τοπική Βουλή. Στο δεύτερο μάλιστα κρατίδιο αναμένεται να επιτύχει διψήφιο ποσοστό.
 
Ο Κρίστιαν Λίντνερ θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της παράταξης, τόσο στις τοπικές εκλογές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας όσο και στις ομοσπονδιακές. Κι αν προσπεράσει κανείς τις υπερβολές του βίντεο, η όποια θετική εξέλιξη θα φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα.
 
Πηγή: Deutsche Welle
 

Κόσμος

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 200 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως

κορωνοϊός

Τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα (https://tmsnrt.rs/34pvUyi).

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία, η Covid-19 δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε αυτήν την εβδομάδα η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές. Εάν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια ανάλυση του Ρόιτερς.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μία στις επτά μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χορηγήσει στο 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι θα έρθουν «σκοτεινότερες ημέρες».

Οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων. Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.

Η Ινδονησία, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο, καταγράφει τους περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο και ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων σήμερα. Η χώρα καταγράφει έναν σε κάθε πέντε θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη έξαρση τον Απρίλιο-Μάιο, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων. Την περασμένη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 44.230 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα.

Η Ουχάν στην Κίνα, όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019, θα υποβάλλει σε τεστ κορονοϊού τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της, αφότου επιβεβαίωσε τα πρώτα εγχώρια κρούσματα της παραλλαγής Δέλτας. Η πόλη δεν είχε αναφέρει κανένα εγχώριο κρούσμα από τα μέσα Μαΐου, πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 2.856 τα νέα κρούσματα - 16 θάνατοι - 192 οι διασωληνωμένοι

Κίνα – Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου