Κόσμος

Γυναίκα Δήμαρχος για πρώτη φορά στο Βουκουρέστι

γκαμπριέλα φιρέα

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Ρουμανία, με την υποψήφιά τους Γκαμπριέλα Φιρέα να εκλέγεται πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η 43χρονη πρώην δημοσιογράφος και μετέπειτα Γερουσιαστής των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) εξασφάλισε το 43,56% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή της χώρας.

Το Βουκουρέστι διοικείται από προσωρινή δημοτική αρχή, καθώς ο πρώην δήμαρχός του Σορίν Οπρέσκου, που υποστηριζόταν από το PSD, διώκεται σε μια υπόθεση δωροδοκίας. 

Πέντε από τους έξι δημάρχους των διαμερισμάτων του Βουκουρεστίου κατηγορούνται επίσης σε διαφορετικές υποθέσεις.

Σε όλη τη χώρα το PSD συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ του 39% και του 44% των ψήφων στα τοπικά και τα περιφερειακά συμβούλια και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (PNL, κεντροδεξιά) με 32% ως 34%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά που στηρίζονται στην καταμέτρηση του ενός τρίτου των ψηφοδελτίων.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν το πρώτο τεστ για την πολιτική τάξη της Ρουμανίας μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά που ξέσπασε στα τέλη του Οκτωβρίου σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι που συγκλόνισε τη χώρα και οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών του Βίκτορ Πόντα.

Της χώρας ηγείται σήμερα κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Κόσμος

Άνοια: Από το Λος Άντζελες βρέθηκε σε νησί της Κροατίας!

γυναίκα άνοια

Περίπλοκη, πολυσύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη αποδείχθηκε η επίλυση του γρίφου για το ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα, που διασώθηκε από τις αστυνομικές αρχές σε νησί της Κροατίας. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άνοια, καθιστώντας αδύνατο το έργο των αρχών να την βοηθήσουν, αφού δεν γνώριζαν ούτε από που προέρχεται, ούτε ποια ήταν. Μπορεί βέβαια να τους πήρε αρκετό καιρό να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της, στο τέλος όμως τα κατάφεραν.

Πρόκειται για την 57χρονη Ντανιέλα -αλλιώς Ντάνα- Αντάμκοβα. Είναι μία Σλοβάκα, πρώην σχεδιάστρια κοσμημάτων για Χολιγουντιανούς αστέρες, η οποία ζει στο Λος Άντζελες. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο βρέθηκε να περιπλανιέται στις ακτές του νησιού Κρκ. Η ταυτοποίησή της έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν φίλοι και συγγενείς την αναγνώρισαν από φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε για να βρεθούν οι οικείοι της.

Εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα μέρες, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίού, να κάθεται μόνη της σε έναν βράχο κοντά στη θάλασσα. Αστυνομικοί την πλησίασαν και διαπίστωσαν ότι μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αλλά και ότι δεν θυμόταν τίποτα - μάλιστα, δεν είχε μαζί της ούτε ταυτότητα ούτε κινητό τηλέφωνο. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Κροατίας.

Λίγες μέρες αργότερα, η φίλη της Νίνα Σμιντ, δημοσίευσε πληροφορίες της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Daily Breast. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δουλεία και το έργο της, η οποία προσπαθούσε να βρει εργασία σε άστεγους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι, μερικά χρόνια νωρίτερα, σε περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας της είχε γίνει αναφορά στις σπουδές που ακολούθησε στις ΗΠΑ πάνω στο σχέδιο, ενώ επίσης είχε δοθεί και η περιγραφή της ως μίας επιτυχημένης σχεδιάστριας κοσμημάτων.

Οι αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν αυτές τις πληροφορίες και μπόρεσαν να μάθουν ορισμένα στοιχεία για την ίδια που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό συγγενών ή φίλων της. Έτσι, δημοσίευσαν μία φωτογραφία της με βασικά στοιχεία της ταυτότητάς της.

Ένας Σλοβάκος φίλος της είδε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με την δική του φίλη Ντανιέλα. Επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές δίνοντας «τέλος» στις αγωνιώδεις πρσπάθειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Ιερέας Έκλεψε το «παγκάρι» και αγόρασε ναρκωτικά για πάρτι οργίων

Μπ. Τζόνσον σε Γαλλία: «Κάντε μου την χάρη να συνέλθετε»

ESPA BANNER