Κόσμος

Γιατί η NASA είναι νομικά υποχρεωμένη να εξερευνήσει την Ευρώπη

nasa

Αν υπάρχουν μέρη στο Ηλιακό Σύστημα όπου αξίζει τον κόπο να αναζητήσει κανείς ζωή, η Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Και η NASA είναι υποχρεωμένη να την εξερευνήσει, χάρη σε έναν προνοητικό τεξανό γερουσιαστή.

Δύο αποστολές που προγραμματίζεται να εξερευνήσουν την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία «είναι οι μόνες αποστολές τις οποίες θα ήταν παράνομο να μην εκτοξεύσει η NASA» καμαρώνει στο περιοδικό Time ο Τζον Κάλμπερσον, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει τον προϋπολογισμό της NASA.

Οταν το «θα» μετράει
Πριν από 12 χρόνια, ο Κάλμπερσον κατάφερε να συμπεριλάβει μια αποστολή στην Ευρώπη στον ετήσιο προϋπολογισμό της NASA. Ήταν όμως άπειρος και δεν φρόντισε να κλείσει όλα τα νομικά παραθυράκια: η διαστημική υπηρεσία εξασφάλισε το αντίστοιχο κονδύλι, τελικά όμως προτίμησε να το ξοδέψει σε άλλες, πιο επείγουσες αποστολές.

Αυτή τη φορά, ο Κάλμπερσον απέφυγε να κάνει το ίδιο λάθος. Τμήμα των δαπανών του Κογκρέσου που εγκρίθηκε ως νόμος τον Δεκέμβριο του 2015 προβλέπει ότι ένα σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη «θα» εκτοξευτεί το αργότερο μέχρι το 2022, ενώ ένα σκάφος προσεδάφισης θα ακολουθήσει το αργότερο το 2014. Η λέξη-κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι το κατηγορηματικό «θα».

Η πρώτη αποστολή θα παραμείνει σε τροχιά για δύο χρόνια αναζητώντας το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης. Το σημείο αυτό θα βρίσκεται πιθανότατα κοντά στις γιγάντιες ρωγμές που διατρέχουν το παγωμένο, λευκό κάλυμμα της Ευρώπης.

Ζωή κάτω από τον πάγο;
Παρατηρήσεις προηγούμενων αποστολών έχουν δείξει με σχετική βεβαιότητα ότι, κάτω από το κάλυμμα πάγου, που έχει πάχος αρκετά χιλιόμετρα, βρίσκεται ένας ωκεανός υγρού νερού με βάθος δεκάδες χιλιόμετρα. 

Χρωματιστές αποθέσεις που διακρίνονται κοντά στις ρωγμές μαρτυρούν ότι το νερό της Ευρώπης, το οποίο είναι πιθανότατα περισσότερο από το νερό της Γης, περιέχει μια ποικιλία ενώσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να συντηρήσουν μικροβιακή ζωή.

Εφόσον υπάρχει αρκετή ενέργεια για να διατηρεί το νερό σε υγρή κατάσταση, και εφόσον υπάρχουν οι δομικοί λίθοι της ζωής, η παρουσία ζωής στον υπόγειο ωκεανό μόνο απίθανη δεν είναι.

Ολα είναι ανοιχτά
Παρά τη νομική δέσμευση, πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. H NASA δεν έχει καν οριστικοποιήσει το σχέδιο για το δορυφόρο της Ευρώπης, ούτε για το σκάφος προσεδάφισης που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2025. Το πιθανότερο είναι ότι το σκάφος θα χρησιμοποιεί κάποια πηγή θέρμανσης για να λιώσει τον πάγο και να επιχειρήσει να φτάσει πιο κοντά στο νερό.

Ο προϋπολογισμός του Κογκρέσου, εξάλλου, προβλέπει ότι και οι δύο αποστολές θα εκτοξευτούν με το SLS, έναν νέο πύραυλο βαρέων-βαρών που προγραμματίζεται να πετάξει το νωρίτερο το 2018. Χάρη στην αυξημένη ισχύ του, ο πύραυλος μπορεί να στείλει τις δύο αποστολές στον Δία σε δύο χρόνια αντί σε έξι.

Παραμένει ασαφές αν ο SLS θα είναι όντως έτοιμος εγκαίρως. Και μένει να φανεί αν η NASA θα πετύχει τους στόχους που έθεσε το Κογκρέσο -το γεγονός ότι έχει τη νομική υποχρέωση δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πάει φυλακή σε περίπτωση αποτυχίας. Σε κάθε περίπτωση, ο ωκεανός της Ευρώπης θα περιμένει.

Πηγή: tovima.gr

Κόσμος

Ινδία -κορωνοϊός: Σχεδόν 1.000 γιατροί και νοσηλευτές στη χώρα έχουν πεθάνει από τη νόσο

Ινδία - κορωνοϊός

Σχεδόν χίλιοι γιατροί και νοσηλευτές στην Ινδία έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID-19 στη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, μετέδωσαν σήμερα τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, το οποίο επικαλείται τον Εθνικό Ιατρικό Σύλλογο της Ινδίας, 736 γιατροί και νοσηλευτές πέθαναν στη διάρκεια του πρώτου κύματος και 244 άλλοι στο δεύτερο, το οποίο ξεκίνησε την άνοιξη. Από αυτούς οι 50 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Κυριακή.

Σύμφωνα μάλιστα, με το τηλεοπτικό δίκτυο, μόνο το 3% των γιατρών που πέθαναν ήταν πλήρως εμβολιασμένο. «Είναι θλιβερό που χάσαμε 50 γιατρούς την Κυριακή σε όλη την Ινδία και 244 στο δεύτερο κύμα από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου», δήλωσε στο δίκτυο ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Τζαγές Λέλε.

«Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, οι γιατροί εργάζονται υπερβολικά»

«Επίσης, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και οι γιατροί εργάζονταιυπερβολικά πολλές ώρες. Κάποιες φορές εργάζονται επί 48 ώρες χωρίς διάλειμμα. Αυτό προστίθεται στο ιικό φορτίο και τελικά πεθαίνουν από την μόλυνση. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό του τομέα υγείας», προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών γιατρών πιθανόν να είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με το δίκτυο, καθώς ο Σύλλογος κρατάει αρχεία για τα σχεδόν 350.000 μέλη του, ενώ η Ινδία έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο γιατρούς.

Η Ινδία αντιμετωπίζει αύξηση του ημερήσιου ρυθμού μόλυνσης από τα μέσα Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ασθενών σε πάνω από 25,2 εκατομμύρια. Η χώρα έρχεται δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

ειδησεις σημερα

Πραξικόπημα στη Μιανμάρ: Ξεπέρασαν τους 800 τα θύματα της καταστολής

Μεσανατολικό: Η Αίγυπτος διαθέτει 500 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Κορωνοϊός: Νέο φάρμακο “εξαφάνισε” τον ιό στα ποντίκια