Κόσμος

Γερμανία: Το κόμμα της Μέρκελ κάτω από το ξενοφοβικό AfD

μέρκελ

Τρεις μέρες πριν τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα καταγράφει ποσοστό μόλις 20%, την ώρα που το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» σημειώνει ποσοστό 23%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με 28%.
Δεδομένου ότι το κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας με 1,6 εκ. πληθυσμό είναι ένα από τα μικρότερα της Γερμανίας, στο οποίο όμως εκλέγεται η καγκελάριος, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να είναι αποφασιστικό για το πολιτικό μέλλον της κ. Μέρκελ.
Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η τάση που εκφράζεται στη δημοσκόπηση και στις εκλογές την Κυριακή, τότε θα πρέπει να αναμένονται νέες και πιο έντονες συζητήσεις σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα της κ. Μέρκελ στις εκλογές σε ένα χρόνο ως επικεφαλής των χριστιανικών κομμάτων όπως επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προσφυγικό πρόβλημα. Για αυτό το λόγο, στόχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία είναι να παραμείνουν δεύτερο κόμμα μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.

Κόσμος

«Αντάρτικο» στην ΕΕ για τη στρατηγική εμβολιασμών - Οι έξι χώρες που διαφοροποιούνται

κορωνοϊός εμβολιασμός

Μέτωπα, διαφορετικές σχολές σκέψης και ανταρσίες έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπέυθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ενιαία στρατηγική της ΕΕ στον εμβολιασμό του πληθυσμού φαίνεται, όπως σχολιάζει και η βρετανική Sun, να πέφτει στο κενό. 

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που διαφοροποίησε τη στάση της από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Από το «πλοιάριο» των Βρυξελλών πηδούν, εν μέσω επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας, και άλλες χώρες. 

Η Γαλλία πριν από ένα 24ωρο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή ως προ το εμβόλιο της AstraZeneca και να το χορηγήσει στους άνω των 65 ετών. 

Στην πολιτική αυτή, αναφορικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσανατολίζεται και η Γερμανία.

Επικρίσεις για την πολιτική των Βρυξελλών έρχονται και από την Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων. «Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.

Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ. Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν  από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ. Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.