Κόσμος

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφύλακης – Ακτοφυλακής θα ελέγχει τα σύνορα

προσφυγες,λέρος

Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία αντικαθιστά την Frontex και θα ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφύλακης – Ακτοφυλακής» (European Border and Costguard Agency EUBCGA) αποφάσισε σήμερα το κολέγιο των Επιτρόπων στο Στρασβούργο.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στις 18:00 ώρα Ελλάδας από τον πρώτο αντιπρόεδρο Ζίμερμανς και περιλαμβάνει :

-Μια δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων, προερχόμενοι από τα κράτη μέλη κατ’ αναλογία. Τα κράτη μέλη με εξωτερικά σύνορα Σένγκεν θα διαθέσουν το 2% του ανθρώπινου δυναμικού τους και τα κράτη μέλη χωρίς εξωτερικά σύνορα Σένγκεν το 3%.

-Η νέα υπηρεσία θα διοικείται από μια Επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη και η οποία θα διενεργεί εκθέσεις και αξιολογήσεις σε σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα κράτη μέλη στα σύνορά τους, πόσο κινδυνεύουν και από ποιους κινδύνους.

-Αυτή η Επιτροπή θα εκδίδει συστάσεις και θα ζητά από τα κράτη διορθωτικά μέτρα. Επιπλέον θα αποφασίζει αν και κατά πόσο θα πρέπει να στείλει στο κράτος μέλος ομάδες ταχείας επέμβασης. 

-Η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Αν το κράτος μέλος από το οποίο ζητούνται μέτρα ή προετοιμάζεται στο έδαφός του η αποστολή δύναμης επέμβασης, δεν συνεργάζεται ή δεν εφαρμόζει τα μέτρα τότε θα ξεκινάει η διαδικασία επί παραβάση. 

-Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επαναπροωθούν όσους πρέπει. 

-Η αποστολή των ομάδων επέμβασης θα γίνεται σε τρεις ημέρες και σε γενικές γραμμές η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στην θέληση των εμπλεκόμενων κρατών μελών να συνεργαστούν. 

real.gr

Κόσμος

Κορωνοϊός - Κούβα: 1.183 μολύνσεις σε μία μέρα, η Αβάνα στο επίκεντρο

κορωνοϊός-Κούβα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 7 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.183 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγομένου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 538 νεκρούς επί συνόλου 95.754 μολύνσεων. Η Αβάνα –554 κρούσματα σε 24 ώρες, κατά κεφαλή 365,5 ανά 100.000 κατοίκους– παραμένει επίκεντρο της κρίσης στη νήσο.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα αντιμετωπίζει νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών τους. Άλλα τρία βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης. Η Αβάνα, που έχει επικριθεί διότι δεν έχει αρχίσει ακόμη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, σκοπεύει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

ειδησεις σημερα 

ΗΠΑ: Η αστυνομία σκότωσε 16χρονο κορίτσι στο Οχάιο – Απειλούσε να μαχαιρώσει δυο άτομα

Κορωνοϊός - Βραζιλία: 3.321 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Παυλάκης - κορωνοϊός: Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι