Κόσμος

ΔΝΤ: Η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος

ΔΝΤ

Η Κίνα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος της, που αποτελεί μία μεγάλη πηγή προβληματισμού σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ.

«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους. Τα συστημικά προβλήματα χρέους μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ή σε τραπεζική κρίση. Ή και στα δύο», τόνισε ο Λίπτον, σε ομιλία του ενώπιον οικονομολόγων στην πόλη Σενζέν, σύμφωνα με αντίγραφο της παρέμβασής του που εξασφάλισε το Reuters.

Ο Λίπτον πρόσθεσε πως το ιδιωτικό χρέος της Κίνας ανέρχεται στο 145% του ΑΕΠ της, ποσοστό που είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ο ίδιος ξεχώρισε τις κρατικές επιχειρήσεις, που - όπως τόνισε - συμμετέχουν περίπου στο 55% του ιδιωτικού χρέους, αλλά μόλις στο 22% των οικονομικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Αναφερόμενος στην εμπειρία άλλων χωρών, ο Λίπτον υπογράμμισε πως η Κίνα χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσει τόσο τους πιστωτές, όσο και τους οφειλέτες της και να διαχειρισθεί τα διοικητικά προβλήματα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον τραπεζικό τομέα της.

«Το δίδαγμα που πρέπει να αφομοιώσει η Κίνα είναι πως προκειμένου να αποφύγει έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο από αύξηση πιστώσεων, υπερχρέωση και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, θα πρέπει να βελτιώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεών της», επεσήμανε ο Λίπτον.

Κόσμος

Άνοια: Από το Λος Άντζελες βρέθηκε σε νησί της Κροατίας!

γυναίκα άνοια

Περίπλοκη, πολυσύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη αποδείχθηκε η επίλυση του γρίφου για το ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα, που διασώθηκε από τις αστυνομικές αρχές σε νησί της Κροατίας. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άνοια, καθιστώντας αδύνατο το έργο των αρχών να την βοηθήσουν, αφού δεν γνώριζαν ούτε από που προέρχεται, ούτε ποια ήταν. Μπορεί βέβαια να τους πήρε αρκετό καιρό να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της, στο τέλος όμως τα κατάφεραν.

Πρόκειται για την 57χρονη Ντανιέλα -αλλιώς Ντάνα- Αντάμκοβα. Είναι μία Σλοβάκα, πρώην σχεδιάστρια κοσμημάτων για Χολιγουντιανούς αστέρες, η οποία ζει στο Λος Άντζελες. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο βρέθηκε να περιπλανιέται στις ακτές του νησιού Κρκ. Η ταυτοποίησή της έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν φίλοι και συγγενείς την αναγνώρισαν από φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε για να βρεθούν οι οικείοι της.

Εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα μέρες, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίού, να κάθεται μόνη της σε έναν βράχο κοντά στη θάλασσα. Αστυνομικοί την πλησίασαν και διαπίστωσαν ότι μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αλλά και ότι δεν θυμόταν τίποτα - μάλιστα, δεν είχε μαζί της ούτε ταυτότητα ούτε κινητό τηλέφωνο. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Κροατίας.

Λίγες μέρες αργότερα, η φίλη της Νίνα Σμιντ, δημοσίευσε πληροφορίες της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Daily Breast. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δουλεία και το έργο της, η οποία προσπαθούσε να βρει εργασία σε άστεγους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι, μερικά χρόνια νωρίτερα, σε περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας της είχε γίνει αναφορά στις σπουδές που ακολούθησε στις ΗΠΑ πάνω στο σχέδιο, ενώ επίσης είχε δοθεί και η περιγραφή της ως μίας επιτυχημένης σχεδιάστριας κοσμημάτων.

Οι αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν αυτές τις πληροφορίες και μπόρεσαν να μάθουν ορισμένα στοιχεία για την ίδια που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό συγγενών ή φίλων της. Έτσι, δημοσίευσαν μία φωτογραφία της με βασικά στοιχεία της ταυτότητάς της.

Ένας Σλοβάκος φίλος της είδε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με την δική του φίλη Ντανιέλα. Επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές δίνοντας «τέλος» στις αγωνιώδεις πρσπάθειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Ιερέας Έκλεψε το «παγκάρι» και αγόρασε ναρκωτικά για πάρτι οργίων

Μπ. Τζόνσον σε Γαλλία: «Κάντε μου την χάρη να συνέλθετε»

ESPA BANNER