Κόσμος

Δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο

Ιραν δισεκατομμυριουχος

Ο Ιρανός δισεκατομμυριούχος Μπαμπάκ Ζανζάνι καταδικάστηκε σε θάνατο για διαφθορά, σύμφωνα με αξιωματούχους της δικαιοσύνης στη χώρα.

Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί το 2013, μετά από κατηγορίες ότι καταχράστηκε δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος, από τα κέρδη της διοχέτευσης πετρελαίου μέσω των εταιρειών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Δύο ακόμη άτομα επίσης καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ όπως και ο Ζανζάνι καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που καταχράστηκαν. Η ποινή είναι εφέσιμη.

Ο Ζανζάνι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ιράν και βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ και των ΗΠΑ, γιατί βοήθησε το Ιράν να «ξεγλιστρά» από τις κυρώσεις για το εμπόριο πετρελαίου, οι οποίες ίσχυαν έως πρόσφατα.

Ο επιχειρηματίας έχει παραδεχθεί ότι χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο εταιρειών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και τη Μαλαισία για να πουλά εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, για λογαριασμό της κυβέρνησης, από το 2010.

Πριν από τη σύλληψή του ο Ζανζάνι ισχυριζόταν ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν του επέτρεπαν να παραδώσει τα 1,2 δισ. δολάρια που όφειλε στην κυβέρνηση. Ομως, στη δίκη του, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι τα χρέη του προς την κυβέρνηση ξεπερνούν τα 2,7 δισ. δολάρια, από κέρδη που εξασφάλισε από το πετρέλαιο.

Ο Ζανζάνι εκτιμάται ότι έχει περιουσία που φτάνει τα 13,5 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ

 

Κόσμος

Κυκλοφόρησε το πρώτο επεξεργασμένο κρέας κοτόπουλου  

μαυρο κοτόπουλο

H εταιρεία «Eat Just» που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας τροφίμων λάνσαρε τον Δεκέμβριο του 2020  τις πρώτες μπουκιές από «κοτόπουλο», που δημιουργήθηκαν σε βιολογικό εργαστήριο της εταιρείας λαμβάνοντας και άδεια για ανθρώπινη κατανάλωση από τις Αρχές της Σιγκαπούρη.

Η Eat Just είναι μια καινοτόμα εταιρεία εναλλακτικού κρέατος που σήμερα αξίζει δισεκατομμύρια. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας -Τζος Τέτρικ- μιλώντας στο CNBC Make It επισήμανε: «Έχουμε την ελευθερία πλέον να πουλάμε το τεχνητό κοτόπουλο σε ολόκληρη τη Σιγκαπούρη είτε σε απλούς πελάτες, είτε στην εστίαση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κρήτη: Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο λιμάνι

Αύριο πιστώνονται και τα αναδρομικά των κληρονόμων

Δύο ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία Covid περιστατικών στην Αττική