Κόσμος

Δήμαρχος της Βιέννης: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα

προσφυγικο

"Εάν αναμένουμε από την Ελλάδα ότι θα πρέπει να προστατέψει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανθρώπινο τρόπο, τότε πρέπει να τη βοηθήσουμε", διαμήνυσε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, στη διάρκεια της ομιλίας του στο σημερινό συνέδριο της περιφερειακής οργάνωσης Βιέννης των κυβερνώντων στην Αυστρία - σε συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα - Σοσιαλδημοκρατών, των οποίων ο ίδιος είναι υπαρχηγός και θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός τους.

Στην ομιλία του ο Μίχαελ Χόιπλ απαίτησε για μία ακόμη φορά να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτημα και επιπλέον να υπάρξει οικονομική βοήθεια για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ζήτησε περισσότερη οικονομική βοήθεια από την Αυστρία για την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, καθώς, όπως επισήμανε, σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος ζουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.
Ο ίδιος κάλεσε τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες σε μία κοινή πορεία στην προσφυγική πολιτική, τονίζοντας πως οι άνθρωποι σε ανάγκη πρέπει να βοηθούνται και πως σε αυτή τη στάση των Σοσιαλδημοκρατών τίποτε δεν έχει αλλάξει.
"Σαφείς θέσεις για το ότι πρέπει να βοηθούνται οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς για να διαφύγουν από την τρομοκρατία, τον πόλεμο και τη δυστυχία, δεν αρχίσαμε να έχουμε από τον προεκλογικό αγώνα (σ.σ. για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη τον περασμένο Οκτώβριο, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες υπήρξαν νικητές, κρατώντας φιλική στάση προς τους πρόσφυγες ), και σε αυτή τη σταθερή θέση μας τίποτε δεν έχει αλλάξει", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος είναι εξ αρχής υπέρμαχος μίας φιλοπροσφυγικής στάσης, φέρεται να έχει εσωκομματικά προβλήματα τελευταία, λόγω της στροφής προς μια σκληρότερη στάση στο προσφυγικό που έχει υιοθετήσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν.
Αιτία αυτής της στροφής είναι η πίεση που δέχεται από τον εταίρο του στην κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και η πίεση από την άγρια εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, που σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζεται πλέον ως πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%.
Οι Ελεύθεροι, επικεντρώνοντας τον προεκλογικό αγώνα τους στην προσφυγική κρίση, πέτυχαν εντυπωσιακή αύξηση της δύναμής τους τόσο στις τελευταίες τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον Σεπτέμβριο στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου βρέθηκαν με ποσοστό πάνω από 30%, όσο και στις εκλογές του Οκτωβρίου στη Βιέννη, όπου ως δεύτερο κόμμα -πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες- σχεδόν άγγιξαν το 30%.
Στην ομιλία του ο Μίχαελ Χόιπλ, αφήνοντας να διαφανεί μια εν μέρει στήριξή του προς τον Βέρνερ Φάιμαν, ανέφερε ότι χαιρετίζει την προετοιμασία που πρέπει να υπάρξει για το ενδεχόμενο να φθάσουν εκ νέου στην Αυστρία εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς, όπως σημείωσε, σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο για τη φροντίδα τους.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος σχολιάζοντας τις αμφιλεγόμενες διατάξεις για δήθεν επικρατούσα κατάσταση ανάγκης στην Αυστρία, "αυτή η κατάσταση ανάγκης δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμπεριφερόμαστε ωσάν να επρόκειτο να καταρρεύσουν τα συστήματά μας".
Πρόσθεσε δε, πως δεν επιτρέπεται να προκαλούνται ανησυχίες στον κόσμο, διότι, όπως παρατήρησε, ενόψει και των επικείμενων αυστριακών προεδρικών εκλογών τη μεθεπόμενη Κυριακή 24 Απριλίου, "οι φοβισμένοι, οι γεμάτοι ανησυχία, οι κακόκεφοι, οι γκρινιάρηδες" ψηφίζουν το Κόμμα των Ελευθέρων.
Έντονη προειδοποίηση, σε σχέση με το προσφυγικό, απηύθυνε ο Μίχαελ Χόιπλ στον εταίρο των Σοσιαλδημοκρατών στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα, τονίζοντας πως οι προκλήσεις στην πολιτική δεν λύνονται με την έμπνευση φρικαλεοτήτων, σε καθημερινή βάση από πολιτικούς του κόμματος αυτού, όπως κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που, όπως τόνισε ο ίδιος, συνιστά "ένα βήμα πίσω στη λίθινη εποχή της κοινωνικής πολιτικής, το οποίο σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες".
Τέλος, ο δήμαρχος και κυβερνήτης της Βιέννης διακήρυξε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τον έως τώρα υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρο της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ρούντολφ Χούνστορφερ, καλώντας τούς συνέδρους αλλά και όλους τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν ενεργά μέχρι την ημέρα των εκλογών στην προεκλογική εκστρατεία του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Κόσμος

Γερμανία: Ζητούν να συμπεριληφθεί η προστασία του κλίματος στο Σύνταγμα

γερμανία πλημμύρες

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θεωρεί την προστασία του κλίματος και την απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως κοινό καθήκον «και γι΄αυτό πρέπει να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντιρκ Μέσνερ είπε συγκεκριμένα στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» ότι «η αποτελεσματική πρόληψη των καταστροφών μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία του κλίματος και η απαιτούμενη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει κοινό καθήκον και γι΄αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα. Αυτή θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τόνισε.

Πριν από λίγες ημέρες, τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης στο Σύνταγμα και η σοσιαλδημοκράτις (SPD) ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε.

Ο ομοσπονδιακός υφυπουργός περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρτ επέκρινε σήμερα στο δίκτυο ARD «την ανεπαρκή υποστήριξη της προστασίας του κλίματος στο παρελθόν. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία, ο Φλάσμπαρτ ανέφερε επίσης την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου στα τέλη Απριλίου ως λόγο ο οποίος αποδεικνύει την ανεπάρκεια αυτή. «Συγκεκριμένα οι δικαστές ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καθορίσει λεπτομερέστερα τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μετά το 2030».

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου της Γερμανικής Ασφαλιστικής Βιομηχανίας Γιοργκ Άσμουσεν τόνισε μετά τις καταστροφκές πλημμύρες στο γερμανικό δημόσιο ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) τη σημασία της πρόληψης: «H πρόληψη είναι πολύ σημαντική για το μέλλον, διότι πρέπει να υπολογίζουμε με αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επί δεκαετίες παρατηρείται σταθερή αύξηση αυτών των φυσικών καταστροφών στη Γερμανία», είπε.

 

Πηγή: Deutschlandfunk

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ταμείο Ανάκαμψης: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα πρώτα 17,8 δισ. ευρώ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Η είσοδος της Ελλάδας στην τελετή έναρξης (Βίντεο)

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών