Κόσμος

Δεκάδες νεκροί από τη φονική χιονοθύελλα στην Ουάσιγκτον

χιονοθυελλα ηπα

Σε κατάσταση «παράλυσης» παραμένει σήμερα, Δευτέρα, η πόλη της Ουάσιγκτον μετά το πέρασμα της χιονοθύελλας που σάρωσε το σύνολο των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης του χιονιού συνεχίζονται μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Ωστόσο, λόγω του ύψους-ρεκόρ του χιονιού, με 67 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ και 56 εκατοστά στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον θα χρειαστούν πολλές ημέρες εντατικών εργασιών, όπως αναφέρεται στο in.gr.

χιονοθυελλα ηπα

χιονοθυελλα ηπα, by meropi

Στην Ουάσιγκτον τα δημόσια σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν εκτός λειτουργίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων και να αποτραπούν ατυχήματα.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από τους κατοίκους, πεζούς και οδηγούς, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Ακόμα κι αν οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι, χρειάζεται ακόμα να καθαρίσουμε τους χώρους στάθμευσης και τα κράσπεδα» των δρόμων, επισήμανε η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μίριελ Μπάουζερ, σε δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Προειδοποιήσεις για επαγρύπνηση είχαν εκδοθεί από τις αρχές από την Παρασκευή, όταν η χιονοθύελλα Τζόνας άρχισε να σαρώνει την περιοχή, ρίχνοντας σε διάστημα 36 ωρών έως και ένα μέτρο χιόνι σε τουλάχιστον δέκα Πολιτείες δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα 85 εκατομμυρίων κατοίκων.

χιονοθυελλα ηπα

χιονοθυελλα ηπα, by meropi

Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που προκλήθηκαν λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ άλλοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή ενώ καθάριζαν το χιόνι.

Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί στην περιοχή της Νέας Υόρκης, έξι στη Βόρεια Καρολίνα, έξι στη Βιρτζίνια, τέσσερις στη Νότια Καρολίνα, δύο στο Κεντάκι και το Νιου Τζέρσεϊ και μία γυναίκα στην Πενσιλβάνια, και από ένας νεκρός στο Μέριλαντ, το Άρκανσο, το Οχάιο, το Ντέλαγουερ και στην Ουάσιγκτον.

Από την Παρασκευή, σε διάστημα τριών ημερών, περισσότερες από 11.000 πτήσεις ακυρώθηκαν.
Παρόμοια κατάσταση και στο μετρό της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, το δεύτερο πλέον πολυσύχναστο της χώρας με περίπου 700.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση.
Τα δρομολόγια ξεκίνησαν σήμερα να πραγματοποιούνται αραιά, μόλις στις μισές από τις 6 γραμμές, αποκλειστικά στο υπόγειο τμήμα και με συχνότητα 20 έως 25 λεπτών.
Και τα λεωφορεία λειτουργούν περιορισμένα, από το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα, η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έγινε και η Βουλή των Αντιπροσώπων ακύρωσε τις συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Στη Νέα Υόρκη τα αεροδρόμια, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτούργησαν εκ νέου.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε όταν η χιονοθύελλα μαινόταν «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι δρόμοι ήταν άδειοι, επέτρεψαν στα εκχιονιστικά μηχανήματα να κάνουν τη δουλειά τους», με 2.500 μηχανήματα να λειτουργούν, είπε στο CNN ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Εξάλλου η δημοτική αρχή της μεγαλούπολης είχε απευθύνει έκκληση σε εθελοντές, στους οποίους κατέβαλε 13,5 δολάρια την ώρα, επιτρέποντας να πραγματοποιηθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού.
Η Νέα Υόρκη παραμένει ωστόσο καλυμμένη από ένα παχύ στρώμα χιονιού και ο Μπλάζιο κάλεσε τους πολίτες να αφήσουν σταθμευμένα τα οχήματά τους, τα οποία συχνά έχουν μετατραπεί σε τεράστιους χιονάνθρωπους.

«Έως το Σάββατο, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα» υποσχέθηκε ο ίδιος.
Αντίθετα, στην πόλη της Ουάσιγκτον οι αρχές προειδοποιούν προκειμένου οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους: η αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Κάθι Λανιέρ ανακοίνωσε ότι οι απερίσκεπτοι οδηγοί που αποφασίσουν να πάρουν τα οχήματά τους και παγιδευτούν στο χιόνι κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 750 δολάρια για παρακώλυση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Washington Post.

Στη Νέα Υόρκη, οι λάτρεις των χειμερινών αθλημάτων μπόρεσαν να επωφεληθούν από το σκηνικό όπως ποτέ άλλοτε, ενώ ο σκηνοθέτης Κέισι Νέιστατ ανήρτησε ένα βίντεο στον ιστότοπο YouTube κατά τη διάρκεια του οποίου κάνει σερφ στη μέση του δρόμου, ενώ τον τραβάει ένα αυτοκίνητο.

Κόσμος

ΗΠΑ: Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι τα φαντάσματα υπάρχουν και το 25% λέει ότι έχει δει ένα

φάντασμα

Ποιος, από τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, δεν θυμάται την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της δεκαετίας του 1980, το «Ghostbusters», με τους κυνηγούς φαντασμάτων και τις απίστευτες περιπέτειές τους.

Εκτός από το ότι οδήγησε σε νέα ταινία με το ίδιο θέμα το 2016, πολλοί εκτιμούν ότι οδήγησε και σε αύξηση όσων πιστεύουν σε φαντάσματα.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, o αριθμός των Αμερικανών που πιστεύει στην ύπαρξη φαντασμάτων φέρεται να έχει πενταπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, παρουσιάζοντας αύξηση 400%.

Σχεδόν οι μισοί, πιστεύουν ότι υπάρχουν φαντάσματα, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο ισχυρισμός του 25% των Αμερικανών ότι όχι μόνο πιστεύουν στα φαντάσματα, αλλά έχουν δει κιόλας -τουλάχιστον- ένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Paranormal activity…

Μεγάλη άνοδο έχουν εξάλλου, οι μεταφυσικές ανησυχίες των Αμερικανών, παρά την κάμψη της δημοτικότητας των θρησκειών στις ΗΠΑ, όπως δείχνουν οι αυξήσεις στην κυκλοφορίας περιοδικών περί μεταφυσικών θεμάτων.

Η επέκταση του Ίντερνετ έχει επίσης παίξει τον ρόλο της, καθώς επιτρέπει τη μετάδοση ψευδών αλλά αληθοφανών ειδήσεων που αποκτούν ένα κάποιο κύρος όταν λαμβάνουν ηλεκτρονική μορφή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή φημολογία, από στόμα σε στόμα.

Επιτρέπει επίσης σε όσους πιστεύουν σε φαντάσματα να βρουν με ασφάλεια ομοϊδεάτες τους, χωρίς να γελοιοποιηθούν. Η αμοιβαία αποδοχή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των αποδεκτών αυτών των θεωριών αλλά και στην παγίωσή τους.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, συμπεραίνει ότι οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διαιρεμένη χώρα ανάμεσα σε πολίτες με δύο εντελώς διαφορετικές κοσμοθεωρίες, επισημαίνοντας ότι ο διχασμός επί της ύπαρξης ή μη των φαντασμάτων, βοηθάει και στην κατανόηση του γενικότερου διχασμού στη χώρα που αποτυπώθηκε τόσο στην εκλογική αντιπαράθεση του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ όσο και στο ποσοστό ελάχιστα άνω του 50% που έχει εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ρωσία: Εξι νεκροί από συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους An-26

Βρετανία: Την δολοφόνησε 5 λεπτά από το σπίτι της και κάλυψε το πτώμα της με φύλλα

Πακιστάν: Επίθεση με βόμβα σε σχολείο θηλέων

ESPA BANNER