Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Το ΔΝΤ να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να αποχωρήσει

Image
ΔΝΤ
 clock 09:22 | 04/02/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Ως καταστροφή χαρακτηρίζει ο αρθογράφος του Bloomberg Ασόκα Μόντι την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα προτείνοντας στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα «να συμφωνήσουν να διαγράψουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αποχωρήσουν».

Σύμφωνα με το protothema.gr το τεράστιο λάθος του Ταμείου, κατά τον Μόντι, ο οποίος πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, ήταν ότι συμφώνησε στην κατάρτιση ενός προγράμματος διάσωσης που, αντίθετα με τους κανονισμούς του Ταμείου, δεν επέβαλλε καμία απώλεια στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, με το επιχείρημα ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

«Έτσι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ δάνεισαν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσό για να αποπληρώσει τους υπάρχοντες δανειστές της. Το χρέος της Ελλάδας παρέμεινε απαράλλαχτο και επονείδιστο, και οι πιο ευάλωτοι Έλληνες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν αυστηρή λιτότητα για να αποπληρώσουν τους νέους επίσημους δανειστές της χώρας. Η οικονομία, γρήγορα και προβλέψιμα, πήρε την κάτω βόλτα», εξηγεί ο Μόντι.

Αλλά το ΔΝΤ δεν πήρε ποτέ την ευθύνη, αντίθετα απαίτησε ακόμα περισσότερη λιτότητα το 2014. «Τον Δεκέμβριο ο λαός επαναστάτησε και έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ εξέλιξη που έκανε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ πιο επίμονες. Σε αυτό το σημείο οι αποδείξεις ότι η στρατηγική αυτή έσπρωχνε την Ελλάδα στην οικονομική κατάρρευση εντείνονταν. Ήταν σαν να απαιτούσεες από έναν τραυματία να κάνει μια βόλτα στο τετράγωνο πριν να μπει στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη αποδόθηκε στην απροθυμία της Ελλάδας να συνεργαστεί» γράφει ο Μόντι.

«Το κορυφαίο στάδιο παράνοιας ήρθε στα μέσα του 2015», επισημαίνει και εξηγεί: «Το ΔΝΤ έβγαλε μία έκθεση που ανέφερε απλά ότι με βάση τις τελευταίες προτάσεις λιτότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποπληρώσει τα χρέη της. Τότε, η έρευνα του ΔΝΤ έδειχνε ότι η καλύτερη πορεία θα ήταν να χαριστεί το χρέος και να εγκαταλειφθεί η περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα. Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα κάποια ελευθερία για να αναπτυχθεί ξανά και ενδεχομένως να προσελκύσει ακόμα και νέες επενδύσεις. Και όταν αυτή η διαδικασία θα ήταν σε εξέλιξη, η Ελλάδα θα ήταν ελεύθερη από τους επίσημους δανειστές της και θα βασιζόταν και πάλι στους ιδιώτες επενδυτές».

«Η αγωνία αυτή δεν θα τελειώσει μέχρι το ΔΝΤ να επιβάλει τη θέση του για το θέμα. Ένα απλό mea culpa δεν είναι αρκετό. Η πραγματική ανάληψη ευθύνης θα απαιτήσει από τους μετόχους του ΔΝΤ να αποδεχθούν έντιμα τις απώλειες. Αυτό σημαίνει να χαρίσουν τα χρέη της Ελλάδας στο ταμείο και να αφήσουν τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους να βρουν αυτοί μια λύση σε αυτό το χάος. Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να βλάψει έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του» καταλήγει το άρθρο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis