Παρακολουθώντας τη μάχη για το Λευκό Οίκο, δημιουργείται ο πειρασμός να ζητηθεί η γνώμη όχι μόνο πολιτικών επιστημόνων, οικονομολόγων ή διεθνολόγων (θεμιτό), αλλά πλέον και... ψυχιάτρων. Ο Αμερικανός Σύνδεσμος Ψυχιάτρων αναγκάστηκε να παρέμβει: Προειδοποιεί πως κάθε απόπειρα ψυχογραφήματος υποψηφίων -και συγκεκριμένα, του Τραμπ- είναι «ανεύθυνη» εφόδον δεν έχει προηγηθεί «εξέταση».
Η προειδοποίηση του APA δεν ήρθε στο κενό, επειδή σε αρκετά άρθρα στον αμερικανικό Τύπο επανέρχεται πλέον όλο και συχνότερα το ερώτημα αν... κάτι «δεν πάει καλά» με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα εκτενέστατο κείμενο-ψυχογράφημα στον Atlantic (9.000 λέξεων), το οποίο υπέγραφε ο καθηγητής του Northwestern Νταν ΜακΆνταμς με θέμα «το μυαλό του Τραμπ».
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληγε ο ΜακΆνταμς για τον Τραμπ -τον οποίο δεν έχει συναντήσει με την επαγγελματική του ιδιότητα- είναι: Ναρκισσισμός και ψευδαισθήσεις μεγαλείου. Αυτά είναι συνήθως και τα βασικά στοιχεία της «διάγνωσης» άλλων που καταπιάνονται με τον ψυχισμό του Τραμπ στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Ο APA παρενέβη με ανακοίνωσή της στην οποία υπογραμμίζει ότι «είναι ανεύθυνο και αντιδεοντολογικό το να γίνεται ψυχανάλυση σε υποψηφίους» από ψυχιάτρους ή ψυχολόγους που δεν τους έχουν συναντήσει.
Ο σύνδεσμος υπενθύμισε ότι τα μέλη του τελούν υπό πλαίσιο δεοντολογίας που, μεταξύ άλλων, περιέχει και τον «κανόνα Γκολντγουότερ» όπως τον ονομάζουν -την απαγόρευση δηλαδή να εκφέρουν γνώμη για τον ψυχισμό κάποιου που δεν έχουν αξιολογήσει μετά από συνεδρίες.
Όχι τυχαία, ο κανόνας υιοθετήθηκε και πάλι μετά από προεκλογική περίοδο για τον Λευκό Οίκο, όταν στη μάχη του 1964 μπήκε στο δημόσιο μικροσκόπιο ψυχιάτρων και ψυχολόγων ο υποψήφιος Μπάρι Γκόλντγουότερ (εξ ου και η ονομασία).
Ναρκισσιστής, «θολωμένος» από ψευδαισθήσεις μεγαλείου λοιπόν ή ό,τι άλλο μπορεί να υποθέτει ο καθένας, αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί επιστημονικά και όχι από απόσταση, λέει ο APA.