Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σύσκεψη για τον τουρισμό με εκπροσώπους πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων

Σύσκεψη για τον τουρισμό
 clock 15:32 | 10/07/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ενίσχυση των συνεργιών και η περαιτέρω συμβολή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στη σύσκεψη μετείχαν 30 εκπρόσωποι από όλα τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού, όπως επίσης και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Κρήτης.

Στις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Γιώργος Ματαλλιωτάκης και Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου που είχαν την πρωτοβουλία της σύσκεψης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Βιώσι-μης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μαρίνος Κριτσωτάκης, τόνισαν ότι η βιώσιμη τουρι-στική ανάπτυξη και η αξιοποίηση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που παρά-γεται στην Κρήτη, εντάσσονται στους κεντρικούς άξονες πολιτικής που έχει θέσει ο Πε-ριφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι καθηγητές και ερευνητές παρουσίασαν τους τομείς στους οποίους αναπτύσσονται οι επιστημονικές τους μελέτες και κατέθεσαν προτάσεις για τους τρόπους με τους οποί-ους μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα τους. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων πρότειναν την θεσμοθέτηση διαρκούς διαλόγου και την διοργάνωση σχετι-κού συνεδρίου.

Συζητήθηκαν προτάσεις των ιδρυμάτων για θέματα όπως: προστασία του περιβάλλο-ντος, αναβάθμιση υποδομών, διαχείριση τουριστικών ροών, εποπτεία ανοικτών χώρων, διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων, νερού και ενέργειας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη του τουρισμού στην ύπαιθρο, ανάδειξη του παράκτιου πλούτου κ.α.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ματαλλιωτάκης μετέφερε την στρατηγική της Περιφέ-ρειας Κρήτης για την ενίσχυση των συνεργιών με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύ-ματα, τονίζοντας ότι στον τομέα του τουρισμού είναι προσηλωμένη στην προσέγγιση όλων των ζητημάτων με μεθοδικότητα και επιστημονικότητα. «Στο πλαίσιο της Διασύν-δεσης, που επιδιώκουμε με τα εξαιρετικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά μας ιδρύ-ματα, έχουμε ήδη σπουδαία αποτελέσματα. Θα ενισχύσουμε την Διασύνδεση για να α-ξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την επιστημονική γνώση στην προσπάθειά μας», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυριάκος Κώτσογλου επεσήμανε πως «από μόνη της η πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για την σύγκλιση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πολύ σημαντική και μπορεί να συνεισφέρει στον τουρισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων (brain storming). Πρώτη μας στόχευση να δούμε πώς οι προβληματισμοί των επόμενων ετών για τον τουρισμό θα ταυτιστούν με τις ικανότητες των εκπαιδευτικών και ερευνητικών μας ι-δρυμάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι, λογικά και στρατηγικά, να ξεκινάμε από αυτή την αφετηρία», δήλωσε.

Στην σύσκεψη το Πολυτεχνείο Κρήτης εκπροσώπησαν ο Πρύτανης Μιχάλης Ζερβάκης, ο αντιπρύτανης Αλκέτας Ουγγρίνης και οι καθηγητές Νικόλαος Σκουτέλης, Αλέξης Τζομπανάκης, Νεκτάριος Κεφαλογιάννης, Δέσποινα Διμέλλη, Γιώργος Ατσαλάκης, Εμ-μανουήλ Μανούτσογλου και Πέτρος Γκίκας. Από το ΙΤΕ συμμετείχαν οι ερευνητές Νί-κος Καμπάνης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πουλακάκης, Παρασκευή Πουλή, Δημή-τρης Πλεξουσάκης, Κωνσταντίνος Στεφανίδης και Χρυσούλα Μπεκιάρη. Από το ΕΛΜΕΠΑ, ο αντιπρύτανης Νικόλαος Βιδάκης και οι καθηγητές Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Αλέξανδρος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Γαρεφαλάκης, Ειρήνη Δήμου και Μάρκος Κουργιαντάκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προτάσεις κατέθεσαν οι καθηγητές Δη-μήτριος Στυλίδης και Αθανάσιος Σπυριάδης. Το ΜΑΙΧ εκπροσώπησαν οι ερευνητές

Γιώργος Αγγελάκης και Γιώργος Φακωτάκης. Από το ΕΛΚΕΘΕ συμμετείχαν οι Μαρία Στεφανάκη, Κωνσταντίνος Μυλωνάς και Ιωάννης Παπαδάκης. Ως εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων παρέστησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης, ο διευθυντής της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης, ο αντιπρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου και Αικατερίνη Γιακουμάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη - ακρίβεια: Τρόφιμα, εισιτήρια, ενοίκια, χρέη, προκαλούν οικονομική ασφυξία

Ηράκλειο: Δύο 14χρονοι πίσω από διαρρήξεις σε αυτοκίνητα κοντά στο αεροδρόμιο

Επίδομα μητρότητας: Ποιες νέες κατηγορίες μητέρων θα το λάβουν αναδρομικά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis