Σύσκεψη για την ετοιμότητα του Δήμου Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λότζια με φόντο τη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Ανάφης. Παρά το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα είναι απολύτως καθησυχαστικές για το Ηράκλειο, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός συγκάλεσε το πρωί σύσκεψη με τους συνεργάτες του με τους οποίους και συζήτησε το ζήτημα της πολιτικής προστασίας του Δήμου και την ετοιμότητα που υπάρχει σε ενδεχόμενο σεισμό ή σε περίπτωση που εκδηλωθεί τσουνάμι.
Πιο συγκεκριμένα στη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλης Χαιρέτης, Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Πολεοδομίας Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, Παιδείας Αντώνης Περισυνάκης, Καθαριότητας Νίκος Γιαλιτάκης, Καθημερινότητας Γιώργος Καραντινός και Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Τσαγκαράκης, αυτό το οποίο τονίσθηκε ήταν η ανάγκη να επικαιροποιηθούν τα διαχειριστικά σχέδια που υπάρχουν και να υπάρχει συνολική ετοιμότητα σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.
Παρά το γεγονός ότι όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος είναι απολύτως καθησυχαστικές οι εκτιμήσεις για το Ηράκλειο από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο ίδιος ζήτησε από κάθε αντιδήμαρχο να φροντίσει να επικαιροποιήσει στον δικό του τομέα τα προβλεπόμενα σε σχέση με την Πολιτική Προστασία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει επικαιροποίηση των πρωτόκολλων διαφυγής, όλος ο στόλος του Δήμου Ηρακλείου θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, ανεξάρτητα από το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας που εξελίσσεται μεταξύ Σαντορίνης και Ανάφης.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανόλης Χαιρέτης, θα γίνουν νέες αυτοψίες στους χώρους καταφυγής οι οποίοι υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Δήμου στις πληροφορίες του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι αυτοψίες είναι προβλεπόμενες και προγραμματισμένες σε ετήσια βάση ανεξάρτητα από τα φαινόμενα που τώρα είναι σε εξέλιξη. Ωστόσο σε καθαρά προληπτική βάση υπάρχει μια ετοιμότητα στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη αρχίσει στα σχολεία να γίνονται ασκήσεις σεισμού που έτσι και αλλιώς προβλέπεται να γίνονται δύο φορές σε ετήσια βάση.
Στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε ο συντονισμός των Υπηρεσιών του Δήμου, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό να επισημαίνει σε δήλωσή του: «Συγκάλεσα σήμερα νωρίς το πρωί ευρεία σύσκεψη για θέματα Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα αντισεισμικής προστασίας. Αυτό το οποίο θέλω να πω εξαρχής είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Όμως, πρέπει να είμαστε σε μία διαρκή ετοιμότητα ακόμα και αν από όλη την πληροφόρηση που έχουμε από τις έγκυρες πηγές, η σεισμική δραστηριότητα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού δεν επηρεάζει και δεν πρόκειται να επηρεάσει την Κρήτη και το Ηράκλειο. Οφείλουμε να είμαστε από την δική μας τη μεριά σε ετοιμότητα, όπως και οι Δημότες πρέπει να είναι πληροφορημένοι και σε αυτό το πλαίσιο ενεργούμε. Θα είναι ενεργό το Επιχειρησιακό Κέντρο του Δήμου, το οποίο φιλοξενεί επίσης και το Επιχειρησιακό Κέντρο ολόκληρης της Περιφέρειας. Επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητα μας και στο ζήτημα των επικοινωνιών το οποίο είναι κρίσιμο σε περίπτωση ενός ειδικού συμβάντος και θα πρέπει να είμαστε ασφαλείς ως προς τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε για τον συντονισμό των ενεργειών που μπορεί να απαιτηθούν».
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους καταφυγής που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.heraklion.gr/resilient/civil-protection στην οποία αναφέρονται επίσης αναλυτικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών, θυελλωδών ανέμων, κατολισθήσεων και παγετού:
«Ειδικότερα, επιθεωρούμε τα σημεία καταφυγής. Αυτό το οποίο πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι πρώτα απ’ όλα, που βρίσκονται οι χώροι καταφυγής, οι οποίοι έχουν επισημανθεί σε χάρτη και είναι πάρα πολύ εύκολο ο καθένας να τους αναζητήσει και θα πρότεινα να το κάνει. Να ρίξει μια ματιά που βρίσκεται ο χώρος καταφυγής της γειτονιάς του ή του τόπου εργασίας του. Τα σημεία καταφυγής έχουν επισημανθεί και μάλιστα ακόμα και με την δυναμικότητα των ανθρώπων που μπορούν να υποδεχθούν. Είναι πάρα πολύ απλό: μπαίνετε από τον υπολογιστή σας ή και από το κινητό σας, πληκτρολογείτε Πολιτική Προστασία Ηράκλειο, ανοίγει μία σελίδα και πατώντας επιπλέον «Χάρτες» έχετε αυτήν την πληροφορία. Αυτό το οποίο σε κάθε περίπτωση χρειάζεται είναι να μην πανικοβληθούμε, να βγούμε από τα κτίρια χρησιμοποιώντας τις σκάλες και ο ρυθμός μας να μην μας θέσει σε κίνδυνο. Δηλαδή, απαιτείται να κινηθούμε γρήγορα μεν, αλλά και ψύχραιμα. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να βρισκόμαστε κοντά σε κτίρια και κατασκευές, περπατώντας θα πρέπει να αποφεύγουμε ιδιαίτερα τα κτίρια και τις κατασκευές που μπορεί να είναι επικίνδυνα. Η ενδεχόμενη συγκέντρωση σε χώρους καταφυγής είναι το στάδιο στο οποίο καταλήγουμε μετά από την εκδήλωση ενός τέτοιου γεγονότος».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου δεν παρέλειψε να τονίσει τον προληπτικό χαρακτήρα της σύσκεψης δηλώνοντας: «Όλα αυτά γίνονται με ψυχραιμία χωρίς να υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή να μας ανησυχεί περισσότερο. Όμως είναι απολύτως αναγκαίο σε έναν τόπο ο όποιος έχει και την γεωλογική του ιστορία και γνωρίζουμε όλοι και τις συνέπειες κατά καιρούς γεγονότων να είμαστε σε μία μεγάλη ετοιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε και παραμένουμε σε εγρήγορση.».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Kαιρός: Έρχεται ο Σιβηρικός αντικυκλώνας με έντονο κρύο και χιόνια
Ηράκλειο: Σκάφος αποβίβασε μετανάστες και μετά εξαφανίστηκε!