Skip to main content
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παράταξη «Ηράκλειο για σένα»: Γιατί καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου

καναβακη
 clock 19:24 | 19/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Δημοτική Παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» δεν ψήφισε τον Προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2024 του Δήμου Ηρακλείου, καθώς όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της ''διαφωνεί πολιτικά με τον τρόπο ισοσκέλισης του, έναν τρόπο που ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή μόνο επέλεξαν και αποφάσισαν: Με τη λήψη δανείου. Αναλυτικά για το θέμα η Παράταξή μας έχει εκφράσει δημόσια τη θέση της και τις απόψεις της και έχει τοποθετηθεί σε όλες τις σχετικές Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.''

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Επικεφαλής, Μαρίας Καναβάκη, για τη Συνεδρίαση στις 12/4/2024 με θέμα την έγκριση και ψήφιση του Προϋπολογισμού-Π/Υ 2024

«Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Μια νέα Δημοτική Περίοδος, μια νέα Δημοτική Αρχή, ένα νέο Δημοτικό Συμβούλιο κι ένας νέος Προϋπολογισμός προς ψήφιση για το οικονομικό έτος 2024.

Ένας Π/Υ ισοσκελισμένος μεν, που ισοσκελίστηκε δε, με τον τρόπο που πολιτικά επέλεξε ο Δήμαρχος και η Παράταξή του μόνο: Με τη λήψη δανείου ισοσκελισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Ο Π/Υ που σήμερα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση έχει ισοσκελιστεί μέσα από τις εξπρές και μονομερείς διαδικασίες που μόνη της αποφάσισε, όρισε και ψήφισε η Δημοτική Αρχή, καθώς όλες οι άλλες Παρατάξεις του ΔΣ διατυπώσαμε την αντίθεση μας και δεν επικυρώσαμε με την ψήφο μας να ισοσκελιστεί ο Π/Υ με δάνειο.

Σε ότι μας αφορά -και δεν το κάναμε για αντιπολιτευτικούς λόγους- παρουσιάσαμε την πλήρη, ακριβή και πραγματική διάσταση για το θέμα και είπαμε τις εναλλακτικές προτάσεις αντί δανείου που υπήρχαν. Γιατί υπήρχαν. Και υπάρχουν. Και το ξέρατε. Και το ξέρετε.

Κι εδώ θέλω κ. Δήμαρχε και κ. Συνάδελφοι να πω ότι όλο αυτό το διάστημα εξελίχθηκε μια δημόσια συζήτηση, που ήταν εποικοδομητική κι ας ήταν έντονη. Γιατί ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, μπήκαν σε σειρά και τάξη και γιατί αναγκαστήκατε να παραδεχθείτε ότι το δάνειο δεν είναι μονόδρομος όπως προσπαθήσατε αρχικά να υποστηρίξετε.

Εσείς επιλέξατε την επικοινωνιακή πολιτική ενώ εμείς απλώς παρουσιάσαμε τα πράγματα ως έχουν.

Γιατί είναι επικοινωνιακή πολιτική και προσπάθεια ωραιοποίησης να ονοματίζεις το δάνειο τεχνηέντως «ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή» που δε θα επιβαρύνει τους δημότες!

Γιατί είναι επικοινωνιακή πολιτική να πανηγυρίζεις για τη λήψη δανείου και μάλιστα από μια μόνο προσφορά υπό πίεση, σε αδύναμη θέση και με ασφυξία χρόνου!

Γιατί είναι επικοινωνιακή πολιτική να λες ότι ο Δήμος λειτουργεί σε έκτακτη συνθήκη! Η Αυτοδιοίκηση, κ. Δήμαρχε, έχει περάσει ειδικά τα τελευταία χρόνια μόνο από έκτακτες συνθήκες κι επιβίωσε. Έτσι θα επιβιώσει και τώρα ο Δήμος, κανείς μας δεν θέλει το κακό του!

Γιατί είναι επικοινωνιακή πολιτική να λες ότι τώρα θα έρθει η κανονικότητα, η ανάπτυξη, η ισορροπία και να δημιουργείς τη αίσθηση του χάους λες και πριν άραγε τι επικρατούσε αναρχία, ανισορροπία, αποσταθεροποίηση? Γι’ αυτό άλλωστε είστε εδώ κ. Δήμαρχε και κ. της Δημοτικής Αρχής, για να διοικείτε και στα εύκολα και στα δύσκολα.

Γιατί ναι δεν είναι ομαλότητα να μην έχει Π/Υ ο Δήμος, το γνωρίζω, το γνωρίζω πολύ καλά, σας μιλάει ένας άνθρωπος που ποτέ δεν είχε εγκαίρως εγκεκριμένο Π/Υ εξαιτίας κάποιων που σκοπίμως το επεδίωκαν. Εμείς αυτό δεν το θέλουμε και δεν θα το κάνουμε.

Επομένως, για να λέμε τα πράγματα απλά, κατανοητά, χωρίς μεγάλα λόγια και εφέ, σήμερα θα ψηφιστεί ο Π/Υ του έτους 2024 που ισοσκελίστηκε με δάνειο 27 εκατ. ευρώ και που σε 20 χρόνια θα αποπληρωθεί περίπου τα διπλά, ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί!

Εμείς πάντως, μια και είναι εδώ και τα υπηρεσιακά στελέχη για να απαντήσουν σε πιθανές ερωτήσεις, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε αν όχι αναλυτικά έστω συνοπτικά για την εικόνα των κωδικών του Π/Υ, ποια είναι συνεχιζόμενα και ποια είναι τα νέα, για να δούμε και το στίγμα της Δημοτικής Αρχής. Και για να σας προλάβω ότι μας έχει αποσταλεί, προφανώς ναι, αλλά να διατυπωθούν στο ΔΣ, να ενημερωθεί το Σώμα και όσοι δημότες μας παρακολουθούν και να καταγραφούν στα Πρακτικά.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ποτέ δε μας απαντήθηκε η ερώτηση μας για το ποιοι κωδικοί συγκεκριμένα θα ενταχθούν στο δάνειο και είναι αυτοί που όπως λέτε δεν ισοσκελίζουν τον Π/Υ.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι όλο αυτό το διάστημα εντός και εκτός της Αιθούσης ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά και σε ότι μας αφορά τις απαντήσεις τις δώσαμε θεσμικά και δημόσια προς πάσα κατεύθυνση!

Πάμε παρακάτω με σεβασμό, με ενδιαφέρον και αγάπη για την πόλη και με κριτική ματιά.

Γιατί, κ. Δήμαρχε, την κριτική πρέπει να την επιζητείτε και τις απόψεις των Παρατάξεων να τις λαμβάνετε υπόψη, κάτι θα έχουν να σας πουν.

Εξάλλου τώρα με την «κανονικότητα» που εσείς λέτε ότι θα έρθει (εγώ δεν το ασπάζομαι και δε συμφωνώ), θα αντιληφθείτε τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τη Δημόσια Διοίκηση, θα δείτε ότι ο Δήμος έχει συνέχεια, θα διαπιστώσετε ότι έκτακτες συνθήκες ανακύπτουν καθημερινά και ελπίζουμε κάποιοι να γίνουν πιο μετριοπαθείς.

Γιατί και σήμερα, πριν λίγο, και δεν αναφέρομαι σε εσάς κ. Δήμαρχε, ακούσαμε ότι τον φετινό Π/Υ τον διέπουν διατάξεις, η σχετική νομοθεσία, είναι δημόσιος, με διαφάνεια. Αυτά είναι ρουτίνα για την Υπηρεσία, κάθε χρόνο έτσι συντάσσεται. Τι μας λέτε ως καινοτομία, την εφαρμογή των διατάξεων περί κατάρτισης Π/Υ?! Μα για όνομα του Θεού, μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του Σώματος!

Εμείς και η Παράταξη μας θα παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης του Π/Υ και θα παρεμβαίνουμε όπου κρίνουμε ότι χρειάζεται. Ευχόμαστε και το εννοούμε να εκτελεστεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του.

Εξάλλου έχει έργα για τα οποία έχουμε συμμετάσχει στο σχεδιασμό τους και έχουμε δουλέψει γι’ αυτά. Αλλά και ότι νέο ενταχθεί αν είναι για το καλό του Δήμου και της πόλης εμείς θα το στηρίζουμε. Έχουμε δείξει ότι δεν είμαστε εδώ για να εμποδίζουμε, όπως έκαναν άλλοι. Υπενθυμίζω ότι ψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη, σπάνιο για Παράταξη της αντιπολίτευσης.

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος είναι κρίσιμη και με πολλές προκλήσεις. Ταμείο Ανάκαμψης, νέα προγραμματική περίοδος, πρωτογενής τομέας, στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, πράσινη μετάβαση, ενέργεια και πολλοί άλλοι τομείς, όπως είπατε κι εσείς κ. Δήμαρχε. Τίποτα δεν πρέπει να χαθεί και κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την πρόοδο της πόλης.

Εμείς θα είμαστε εδώ να ασκούμε εποικοδομητικά το θεσμικό μας ρόλο και με διάθεση να βοηθήσουμε. Όμως, έναν Π/Υ που για να ισοσκελιστεί η πολιτική επιλογή και βούληση του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής ήταν με τον τρόπο ενός δανείου 27 εκατ. ευρώ, ενώ μπορούσε και αλλιώς, ακόμα και αν έχει συνεχιζόμενα έργα που πιστεύουμε, πολιτικά δεν μπορούμε να τον υπερψηφίσουμε.

Καταψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηράκλειο: Κατέστρεψαν και κατάκλεψαν αυτοκίνητα εργαζομένων στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης"

Κρήτη: Παραιτήθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελευθέριος Μαρκάκης

Ηράκλειο: Νέος κύκλος κατεδαφίσεων αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία - Πρώτος σταθμός ο Δήμος Χερσονήσου

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis