Ο νέος κώδικας της αυτοδιοίκησης θέματα των ΔΕΥΑ και οι διατάξεις του νέου πειθαρχικού κώδικα τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θόδωρο Λιβάνιο, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Μαρινάκης σήμερα στην Αθήνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα αυτοδιοικητική νομοθεσία, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται.
Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος έθεσε υπόψη του υπουργού θέματα που αφορούν τις διατάξεις του κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, συζήτησε με τον κ. Λιβάνιο τις διατάξεις που αφορούν τη διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας και βιωσιμότητας των ΔΕΥΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό τους περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί είναι η κατοχύρωση της θέσης των ΔΕΥΑ ως αυτοδιοικητικές μονάδες με κοινωφελή χαρακτήρα, ο εκσυγχρονισμός τους και η αποτελεσματική οργάνωσή τους προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας τόσο στην απρόσκοπτη παροχή καθαρού, επαρκούς πόσιμου νερού όσο και στη διαχείριση αποβλήτων.
Στη συζήτηση ξεχωριστό θέμα αποτέλεσε η εξέταση συγκεκριμένων διατάξεων του νέου πειθαρχικού κώδικα, που αφορούν αιρετούς αλλά και διευθυντές- προϊσταμένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως προκύΣύμφωνα με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αρκεί η άσκηση ποινικής δίωξής τους σε βαθμό κακουργήματος, ακόμη και για υποτιθέμενα «εγκλήματα» που τελέστηκαν και αφορούν σε παραλείψεις, για να τεθούν σε αργία ή ακόμη και παύση από τα καθήκοντά τους διευθυντικά στελέχη της αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη είναι αδιανόητο με μια δίωξη να απομακρύνεται ένας υπάλληλος από τη θέση του και να βιώνει μια απερίγραπτη ταλαιπωρία μέχρι να δικαιωθεί. Επίσης δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να ζουν κάτω από αυτό το καθεστώς πίεσης και φόβου, διότι με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά εξωθούνται σε άρνηση να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους ως Διευθυντές και Προϊστάμενοι, αισθανόμενοι ότι είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των εισαγγελικών αρχών, χωρίς την τελική κρίση της δικαιοσύνης. Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης θα είναι η ρύθμιση των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων, η τιμολογιακή τους πολιτική και το ενδεχόμενο να προκύψει νέα γενιά χρεών λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Δήμαρχο Σφακίων για τα αναπτυξιακά έργα