Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Υπόθεση Ντιαρά: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βάλλει κατά της FIFA και αλλάζει το τοπίο στις μεταγραφές

fifa.jpg
 clock 14:03 | 04/10/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ορισμένοι κανόνες της FIFA που διέπουν τις μεταγραφές μεταξύ συλλόγων είναι «σε αντίθεση» με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «πιθανόν να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία» των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αποφάσισε σήμερα (4/10) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Κατόπιν αιτήματος της βελγικής Δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του πρώην Γάλλου διεθνούς Λασανά Ντιαρά, ο οποίος είχε αμφισβητήσει, πριν από δέκα χρόνια, τους όρους της αποχώρησής του από την Λοκομοτίβ Μόσχας.

Λόγω της δραστικής μείωσης των αποδοχών του, ο Ντιαρά ήθελε να λύσει το συμβόλαιό του με τον σύλλογο της Μόσχας, που έκρινε την λύση άδικη και του είχε ζητήσει 20 εκατομμύρια ευρώ -αργότερα η απαίτηση μειώθηκε στα 10,5 εκατομμύρια- για την ζημία που υπέστη.

Στην συνέχεια, η Σαρλερουά, που ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Γάλλου διεθνή, τελικά αποσύρθηκε, δεδομένου ότι δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η FIFA.

Αυτοί οι κανονισμοί, όπως αποφάσισε το ΔΕΕ, «είναι πιθανό να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που θα ήθελαν να αναπτύξουν την δραστηριότητά τους πηγαίνοντας να εργασθούν σε έναν νέο σύλλογο, που εδρεύει στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους της Ένωσης».

Το δικαστήριο θεωρεί στην πραγματικότητα ότι «θέτουν σε αυτούς τους παίκτες και στους συλλόγους που επιθυμούν να τους αποκτήσουν, σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και σημαντικούς αθλητικούς κινδύνους, που στο σύνολό τους, είναι πιθανό να εμποδίσουν τη διεθνή μεταγραφή των παικτών. Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι αμφισβητούμενοι κανόνες προορίζονται να περιορίσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ένωση».

«Η δυνατότητα ανταγωνισμού με την απόκτηση ήδη εκπαιδευμένων παικτών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα», προσθέτει το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου στην απόφασή του.

Ο Βέλγος δικηγόρος Ζαν Λουί Ντιπόν, ο οποίος υπερασπίζεται τον 39χρονο Ντιαρά, χαιρέτισε αυτήν την «μεγάλη απόφαση για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

«Πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εγκατεστημένος στη Γαλλία προσβάλλει ενώπιον των βελγικών δικαστηρίων ορισμένους από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), ήτοι η διεθνής ομοσπονδία η οποία είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον έλεγχο του ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι κανόνες εμπόδισαν την πρόσληψή του από βελγικό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Οι επίμαχοι κανόνες περιλαμβάνονται στον «Κανονισμό Ιδιότητας και Μεταγραφών των Ποδοσφαιριστών» (ΚΙΜΠ) της FIFA.

Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τόσο από τη FIFA όσο και από τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που είναι μέλη της, όπως η βελγική (URBSFA), εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση κατά την οποία σύλλογος εκτιμά ότι ένας από τους ποδοσφαιριστές του έλυσε πρόωρα τη σύμβαση εργασίας του χωρίς «νόμιμη αιτία». Σε τέτοια περίπτωση, ο ποδοσφαιριστής και κάθε σύλλογος που επιθυμεί να τον προσλάβει ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για την καταβολή αποζημίωσης στον σύλλογο όπου αγωνιζόταν προηγουμένως ο ποδοσφαιριστής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο νέος σύλλογος μπορεί να υπόκειται σε αθλητική κύρωση η οποία συνίσταται σε απαγόρευση νέων μεταγραφών ποδοσφαιριστών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τέλος, η εθνική ομοσπονδία στην οποία υπάγεται ο προηγούμενος σύλλογος του ποδοσφαιριστή μπορεί να αρνηθεί να χορηγήσει διεθνές πιστοποιητικό μεταγραφής στην ομοσπονδία στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο νέος σύλλογος ενόσω υφίσταται διαφορά μεταξύ του προηγούμενου συλλόγου και του ποδοσφαιριστή σχετικά με τη λύση της σύμβασης.

Το cour d’appel de Mons (εφετείο Μονς) ζητεί από το Δικαστήριο να διευκρινίσει αν οι ανωτέρω κανόνες είναι σύμφωνοι με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και με το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι όλοι οι επίμαχοι κανόνες αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης.

Αφενός, οι επίμαχοι κανόνες δύνανται να παρεμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα επιθυμούσαν να εξελιχθούν επαγγελματικά αγωνιζόμενοι σε ένα νέο σύλλογο εντός άλλου κράτους μέλους της Ένωσης. Πράγματι, λόγω των συγκεκριμένων κανόνων οι ποδοσφαιριστές αυτοί και οι σύλλογοι που επιθυμούν να τους προσλάβουν διατρέχουν σοβαρούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά ιδιαίτερα μεγάλους οικονομικούς κινδύνους, καθώς και μείζονος σημασίας κινδύνους αθλητικής φύσης, οι οποίοι, θεωρούμενοι από κοινού, δύνανται να παρεμποδίσουν τη διεθνή μεταγραφή των εν λόγω ποδοσφαιριστών. Μολονότι οι περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών

μπορούν εν γένει να δικαιολογούνται από τον σκοπό γενικού συμφέροντος ο οποίος συνίσταται στη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των διασυλλογικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, μέσω της διατήρησης ενός ορισμένου βαθμού σταθερότητας όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, εν προκειμένω πάντως φαίνεται, υπό την επιφύλαξη διακριβώσεων που εναπόκεινται στο εφετείο Μονς, ότι οι επίμαχοι κανόνες, από πλείονες απόψεις, βαίνουν πέραν του αναγκαίου μέτρου για την επιδίωξη του συγκεκριμένου σκοπού.

Όσον αφορά, αφετέρου, το δίκαιο του ανταγωνισμού, το Δικαστήριο κρίνει ότι οι επίμαχοι κανόνες έχουν ως σκοπό να περιορίσουν, ενδεχομένως δε και να αποκλείσουν, τον διασυνοριακό ανταγωνισμό στον οποίο θα μπορούσαν να επιδοθούν όλοι οι εγκατεστημένοι στην Ένωση επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, προσλαμβάνοντας μονομερώς ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεσμεύονται συμβατικά με άλλον σύλλογο ή ποδοσφαιριστές για τους οποίους υποστηρίζεται ότι η σύμβαση εργασίας λύθηκε χωρίς νόμιμη αιτία. Το Δικαστήριο υπενθυμίζει συναφώς ότι η δυνατότητα ανταγωνισμού διά της προσλήψεως ήδη καταρτισθέντων ποδοσφαιριστών είναι ουσιώδους σημασίας στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ότι οι κανόνες που περιορίζουν εν γένει τη συγκεκριμένη μορφή ανταγωνισμού, παγιώνοντας την κατανομή των εργαζομένων μεταξύ των εργοδοτών και στεγανοποιώντας τις αγορές, προσομοιάζουν με συμφωνία που έχει ως αντικείμενο το να μην προσλαμβάνει ένας σύλλογος ποδοσφαιριστές άλλου συλλόγου. Επιπλέον, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, υπό την επιφύλαξη διακριβώσεως εκ μέρους του εφετείου Μονς, οι επίμαχοι κανόνες δεν φαίνεται να είναι απαραίτητοι ή αναγκαίοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νασιονάλ: Πέθανε ο Ντανιέλ Γκιμαράες σε ηλικία 37 ετών (p)

Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ανέβηκε στην 15η θέση

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis