Αθλητικά

Ντόχα: Έναρξη του Παγκοσμίου με πέντε ελληνικές παρουσίες

stefanidi.png

 
Το 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου ξεκινάει την Παρασκευή (27/9) στη Ντόχα με τη συμμετοχή 16 αθλητών και αθλητριών από την Ελλάδα. Για δέκα ημέρες η πρωτεύουσα του Κατάρ θα είναι το επίκεντρο του αθλητισμού αφού κορυφαίοι της χρονιάς θα βρίσκονται εκεί με σκοπό τις μεγάλες επιδόσεις.
Την πρώτη μέρα των αγώνων στη μάχη για την Ελλάδα ρίχνονται 5 Έλληνες αθλητές.
 
Συγκεκριμένα ο Μίλτος Τέντογλου είναι ο πρώτος που αγωνιστεί στο στάδιο Χαλιφά. Ο Έλληνας πρωταθλητής θα βρίσκεται στο πρώτο προκριματικό γκρουπ του μήκους και αγωνίζεται τρίτος ανάμεσα στους 13 άλτες του γκρουπ. Το όριο για την πρόκριση στο τελικό είναι τα 8,15 μ. Αν πάντως η επίδοση του Τέντογλου είναι ανάμεσα στις 12 κορυφαίες των δυο γκρουπ, ακόμα κι αν αυτή δεν ξεπερνάει τα 8,15, τότε και πάλι ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι προκρίνεται στον τελικό. Να θυμίσουμε πως φέτος ο Τεντόγλου έχει επίδοση 8,38.
Στο άλμα επι κοντώ συμμετέχουν οι δυο μεγάλες Ελληνίδες αθλήτριες Κατερίνα Στεφανίδη και Νικόλ Κυριακοπούλου. Σκοπός τους είναι να ξεπεράσουν τα εξής διαδοχικά ύψη: 4,20 μ., 4,35 μ., 4,50 μ., 4,55 μ., 4,60 μ. Η Στεφανίδη θα αγωνιστεί στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ και δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα στο να ξεπεράσει τα 4,60 μ.
 
Από την άλλη μεριά η Νικόλ Κυριακοπούλου θα αγωνιστεί στο πρώτο γκρουπ, στον πρώτο της αγώνα μετά τον τραυματισμό της στα τέλη Ιούλη. Φέτος η αθλήτρια του Ανδρέα Τσώνη έχει επίδοση 4,72 την οποία και θέλει να βελτιώσει για να βρεθεί στη ζώνη των μεταλλίων.
Ντεμπούτο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κάνει η Σταματία Σκαρβέλη στη σφυροβολία. Η 24χρονη αθλήτρια αγωνίζεται στο πρώτο προκριματικό γκρουπ και κυνηγάει επίδοση στα 72,00 μέτρα για την απευθείας πρόκριση στον τελικό. Φέτος η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει επίδοση 71,33 οπότε θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση.
 
Τέλος, στο μοναδικό τελικό της ημέρας η Γκλόρια Πριβιλέτζιο αγωνίζεται στον μαραθώνιο. Η Πριβιλέτζιο έχει ατομική επίδοση φέτος με 2.35.31. Να θυμίσουμε ότι εκκίνηση του μαραθωνίου θα δοθεί για πρώτη φορά βράδυ και συγκεκριμένα στις 23:59 στην περιοχή Corniche δίπλα στη θάλασσα με τις αθλήτριες να κάνουν επτά στροφές των 7χλμ. πριν τερματίσουν στο ίδιο σημείο απ' όπου θα ξεκινήσουν.
 

Αθλητικά

Πρόσκληση του Αυγενάκη για εθελοντική αιμοδοσία

Ο κ. Αυγενάκης

Επιστολή προς την αθλητική κοινότητα της χώρας απέστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Απευθυνόμενος προς τις 48 Ομοσπονδίες, τις Λίγκες, τις κατά τόπους Ενώσεις και τα Σωματεία, προτρέπει για να ενταθεί η εθελοντική Αιμοδοσία, ώστε να μην παρατηρηθεί μείωση των αποθεμάτων αίματος στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Καλεί όλη την αθλητική οικογένεια να παρακινηθεί και να εντατικοποιήσει τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που διέπουν τον αθλητισμό ως κοινωνική έκφραση.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της ΓΓΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους δήμους Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, θα οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες Αιμοδοσία στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά και σχεδιάζονται ανάλογες δράσεις στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ και στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της υπόλοιπης χώρας.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αυγενάκη:

«Όλες και όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η χώρα, οι πολίτες, κυρίως όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται καθημερινά. Στις νοσηλευτικές μονάδες των μεγάλων πόλεων, στα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, με την έξαρση των κρουσμάτων, είναι και η επιταχυνόμενη μείωση των αποθεμάτων αίματος.

Ο αθλητισμός, ως κοινωνική έκφραση, δεν περιορίζεται μόνο σε ένα πρότυπο υγιούς ζωής. Αποτελεί, πάνω απ’ όλα, πρότυπο αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς αλλά και εθελοντισμού.  Άλλωστε, η αθλητική οικογένεια βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των δράσεων αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τις αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία των πολιτών.

Ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές, σας καλώ και σας παρακαλώ, όλες και όλους, να ενισχύσουμε την προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της χώρας μας σε αίμα.

Ας γίνουμε εθελοντές αιμοδότες, ας προσφέρουμε το δώρο της ζωής.

Σας προτρέπω να οργανώσετε εξορμήσεις αιμοδοσίας σε κάθε πρόσφορο σημείο, εκτός των νοσηλευτικών μονάδων. Τέτοιοι χώροι μπορεί να είναι τα δημαρχεία, τα δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, πάντα σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ή με τις κατά τόπους Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.

Είναι σημαντικό να ενημερώνετε για την πραγματοποίηση των δράσεών σας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε οι πρωτοβουλίες σας να στηριχθούν με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή».