Αθλητικά

Μίσσας: «Υπάρχουν παιδιά με ικανότητες στην Κρήτη»

misas.jpg

Το 1ο καλοκαιρινό camp της ΕΚΑΣΚ ήταν απόλυτα επιτυχημένο και
το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Μίσσας, ο οποίος μίλησε για τις εντυπώσεις του.

Ο έμπειρος τεχνικός τόνισε ότι τα παιδιά της Κρήτης έχουν ικανότητες, ενώ έχουν πάρει τις σωστές βάσεις, κάτι πολύ σημαντικό.

«Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα το συγκεκριμένο Camp απο την Ένωση Κρήτης, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα παιδιά της μπορουν να πάρουν εντελώς δωρεάν διασκέδαση, μάθηση και εκπαίδευση. Έστω και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που διαρκεί ένα camp.  Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών.
Με αυτό το πρόγραμμα καλύψαμε έναν ικανοποιητικό αριθμό παιδιών που μακάρι του χρόνου να είναι πολύ μεγαλύτερος. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα σαν ιδέα ήταν εξαιρετικό. Όλοι οι προπονητές δούλεψαν εξαιρετικά. Γενικότερα τα παιδιά μέσα σε αυτή την βδομάδα περάσανε καλά, διασκεδάσανε, χρησιμοποιώντας βέβαια το μπάσκετ σαν βασικό αντικείμενο», είπε αρχικά.

Πως μπορεί αυτή η ιδέα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα;
«Η ιδέα αυτή σε αντίστοιχες περιόδους θα μπορούσε να επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς. Χρειάζεται βέβαια μια οργάνωση και μια υποστήριξη κυρίως από το κομμάτι των προπονητών. Έτσι ώστε σε περίπτωση που βρούμε τα γήπεδα και βρούμε και τους προπονητές η όλη διοργάνωση να σχεδιαστεί από πιο νωρίς ώστε να υπάρχει ο χρόνος. Έτσι να μπορείς να προσφέρεις Παγκρήτιο πια μια τέτοια δυνατότητα».

 Ένα camp μπορεί να εξελίξει ένα παιδί;
«Τα καλοκαιρινά Camps είναι διοργανώσεις που απασχολούν τα παιδιά ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα παιδιά μιλάνε συναναστρέφονται και μπορούν μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία να μπούνε σε κάποιο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να τους ακολουθεί συνέχεια. Θα πρέπει όμως και τα σωματεία να ακολουθούν συγκεκριμένα προγράμματα ώστε να υπάρχει οργάνωση.
Όλα αυτά τα προγράμματα αποτελούνται από δυο πυλώνες. Ένας πυλώνας είναι το κοινωνικό κομμάτι και η κοινωνικοποίηση των παιδιών και από εκεί και πέρα υπάρχει και έναν δεύτερος πυλώνας που αφορά την επιλογή κάποιων παιδιών τα οποία μπορούν να έχουν μια μεγαλύτερη μορφή εξέλιξης βάση της ικανότητας τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι να έχει οργάνωση».

Πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται έναν προπονητής και έναν γονιός ώστε το παιδί να μυηθεί στον αθλητισμό και να εξελιχθεί;
«Έχει αποδείξει η εμπειρία και η στατιστική ανάλυση αρκετών χρόνων ότι όσον αφορά το κομμάτι των γονιών θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες. Θα πρέπει να βοηθάνε τα παιδιά τους να διασκεδάζουν και να ευχαριστιόνται το παιχνίδι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην επεμβαίνουν έτσι ώστε να δημιουργούν στα παιδιά προβλήματα, ως προς το τι θα ευχαριστήσουν τον προπονητή ή τον γονιό.
Τα παιδιά στις μικρές ηλικίες είναι δεδομένο ότι αν δεν έχουν μια ξεκάθαρη μορφή μάθησης εκπαίδευσης και συμπεριφοράς είναι λογικό να χάνονται να μπερδεύονται. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι γονείς είναι δίπλα και παράλληλα μακριά τα παιδιά προχωράνε. Έχουμε δει παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο που επειδή υπήρχε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση από το γονιό δεν έκαναν τίποτα.
Ενώ αυτά που είχαν συμπαράσταση έφτασαν εκεί που μπορούσαν να φτάσουν βάση του ταλέντου τους. θα πρέπει λοιπόν όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να χαίρονται γι’ αυτό να διασκεδάζουν και από και έπειτα να κάνουν υπομονή. Το μοναδικό πράγμα που είναι αξιοκρατικό είναι το ίδιο το παρκέ. Όταν κάποιος έχει πραγματικά την ικανότητα, υπάρχει η δυνατότητα στο παρκέ να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει.
Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει τους γονείς είναι τα παιδιά τους να είναι σε μια ομάδα, η οποία θα έχει πρόγραμμα. Θα έχουν προπονητές-δασκάλους και όχι προπονητές coaches και να τους παρακινούν και σε επίπεδο μπάσκετ και σε επίπεδο νοοτροπίας και σε επίπεδο στάσης ζωής γενικότερα. Μην ξεχνάμε ότι ένας επαγγελματίας αθλητής παίζει μπάσκετ μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, ενώ τον αθλητισμό τον κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή».

Ξεχωρίσατε παιδιά μέσα από το καλοκαιρινό αυτό camp;
«Υπάρχουν παιδιά με ικανότητες στην Κρήτη. Στην ηλικία του 2007-2008 υπάρχουν παιδιά που έχουνε κάποια καλά δεδομένα αλλά γενικά αυτό που εγώ παρατήρησα είναι ότι τα παιδιά έχουν βάσεις. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν τα βασικά και αυτό είναι μια δουλειά όλων των προπονητών που ασχολούνται στην Κρήτη με αυτές τις ηλικίες. Όταν λοιπόν όλα αυτά τα παιδιά ξέρουν τα βασικά, πάσα, ντρίπλα, ισορροπία τότε μπορεί κάποιος να εξελίξει ένα παιδί».
 

Αθλητικά

Στίβος: Πρώτος ο ΟΦΗ στο Διασυλλογικό του Ηρακλείου

στιβος

Ο ΟΦΗ πρώτευσε στους άνδρες και στις γυναίκες στον 1ο Κρητικό όμιλο του Διασυλλογικού πρωταθλήματος στίβου, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Παγκρήτιο Στάδιο και στο Στάδιο Ελευθερίας 

Με μία γρήγορη κούρσα στα 100 μέτρα (Νυφαντόπουλος – ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος 10,64) και με μεγάλες βολές στην δισκοβολία από τον Θανόπουλο (56,10) και τον Κονιαράκη (55,55) αλλά και στον Ακοντισμό Ανδρών (Πιτσιδόπουλος 63,84) – Γυναικών (Μανιού 53,65) άρχισε ο Όμιλος του Διασυλλογικού της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης στο Ηράκλειο.

Στη δεύτερη ημέρα (Κυριακή) οι επιδόσεις που ξεχώρισαν είναι το 21,94 του Γιάννη Νυφαντόπουλου (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) με -1.4 αντίθετο άνεμο και τα 6,84 του Σάββα Χαραλαμπάκη (ΟΦΗ) στο μήκος. Στη βαθμολογία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες επικράτησε ο ΟΦΗ. Αναλυτικότερα…

Άνδρες:
1. ΟΦΗ 289
2. ΓΕΗ 99
3. ΑΟΛ 59
4. Αθλητική Ακαδημία 44
5. Σητειακός 22
6. Βιτσέντζος Κορνάρος 13
7. Πήγασος 13
8. ΓΑΣ Ιεράπετρας 11
9. ΑΘΛΗΣΥ Αρκαλοχωρίου 9

Γυναίκες:
1. ΟΦΗ 360
2. ΓΣ Βιτσέντζος Κορνάρος 55
3. ΣΜΚ 47
4. Αθλητική Ακαδημία 44
5. ΓΑΣ Ιεράπετρας 34
6. ΑΟΛ 32, Πήγασος 24
7. ΓΣ Λιβυκός 22
8. ΓΑΣ Μαλλίων 11

στιβος, by svoliantopoulos

Οι νικητές και οι καλύτερες επιδόσεις από το διασυλλογικό της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης (Όμιλος Ηρακλείου) και τις δύο ημέρες:

100μ Ανδρών: (Άνεμος +0.2)
Νυφαντόπουλος Γιάννης (ΓΣ Ελ.Βενιζέλος) 10.64
Εκχόσου Έντυ (Αθλ.Ακαδημία) 10.82
Ζαμπάρας Αλέξανδρος (ΟΦΗ) 11.32

200μ Ανδρών (-1.4)
Νυφαντόπουλος Γιάννης (Ελ.Βενιζελος) 21.94
Εκχόσου Έντυ (Αθθλητ.Ακαδημία) 22.56
Τζατζαράκης Αλεξ. Σπυρ. (ΟΦΗ) 23.09

400μ Ανδρών:
Τζατζαράκης Αλέξανδρος (ΟΦΗ) 49.88
Χιντέσα Ερνέστο (ΓΕΗ) 50.69
Τζελιλάι Άγγελος (ΑΟΛ) 51.05

800μ Ανδρών:
Γκαντάτσιος Δημήτριος (ΓΕΗ) 1:59.91
ΠάγκαλοςΝικόλαος (ΑΟΛ) 2:04.36
Λυμνιωτάκης Εμμ.(ΟΦΗ) 2:04.48

1500μ Ανδρών:
Γκαντάτσιος Δημήτρης (ΓΕΗ) 4:12.70
Συμινελάκης Ιωάννης (ΑΟΛ) 4:56.51
Καμπιτάκης Μιλτιάδης (ΟΦΗ) 5:03.49

5000μ Ανδρών:
Βότσος Χρήστος (ΓΣ Βιτσέντζος Κορνάρος) 15:17.74
Παπαλεωνιδάκης Ιωάννης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας) 16:10.33
Βαρδάκης Εμμανουηλ (ΟΦΗ) 16:12.25

400μ εμπόδια Ανδρών:
Τζελιλάϊ Άγγελος (ΑΟΛ) 57.95
Λίλος Γεώργιος (ΟΦΗ) 1:00.09

3000μ ΦΕ Ανδρών:
Ζερβάκης Ιωάννης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας) 10:13.78

Επί Κοντώ Ανδρών:
Χάλαρης Εμμανουήλ (Αθλητ. Ακαδημία) 3.00μ

Άλμα σε μήκος Ανδρών:
Χαραλαμπάκης Σάββας (ΟΦΗ) 6.84 (0.0)
Καραβάτσκι Ιωακείμ (ΓΑΣ Ιεράπετρας) 6.57 (0.0)
Μουδατσάκης Δημήτρης (ΟΦΗ) 6.53 (-0.2)

Τριπλούν Ανδρών:
Χαραλαμπάκης Σάββας (ΟΦΗ) 14.25 (-0.2)
Μουδατσάκης Δημητρης (ΟΦΗ) 13.56 (0.0)

Σφαιροβολία Ανδρών:
Ξενικάκης Ιωάννης (ΟΦΗ) 11.97
Πολίτης Γεώργιος (ΓΕΗ) 11.10
Νινιράκης Σταύρος (ΓΕΗ) 9.92

Δισκοβολία Ανδρών:
Θανόπουλος Ιάσωνας 56.10
Κονιαράκης Γεώργιος (Πήγασος) 55.55
Ξενικάκης Ιωάννης (ΟΦΗ) 42.30

Ακοντισμός Ανδρών:
Πιτσιδόπουλος Ελευθέριος (ΟΦΗ) 63.84
Κολέτσι Γκαμπριέλ (ΓΕΗ) 61.29
Καλογεράκης Γεράσιμος (ΟΦΗ) 60.61

στιβος, by svoliantopoulos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπούσης: ''Η κατασκευή γηπέδου η νέα μας πρόκληση''(video)

Δήμος Μαλεβιζίου: Ναι στην διεκδίκηση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων