Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λιόλιος: «Αγωγή κατά του Γιαννακόπουλου, περιμένουμε στοιχεία από την ΑΕΚ»

Image
ΛΙΟΛΙΟΣ
 clock 14:03 | 21/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας ΚαλαθοσφαίρισηςΒαγγέλης Λιόλιος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε έναν απολογισμό για την εξέλιξη της θητείας του έως τώρα αλλά και για τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών που αφορούσαν το μπάσκετ στη χώρα μας.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος απάντησε στις κατηγορίες κατά της ΕΟΚ και γνωστοποίησε τις επόμενες κινήσεις του. Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει μήνυση αλλά και αγωγή κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η “Ένωση” είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στοιχεία για όσα είπε.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

«Η συνέντευξη Τύπου γίνεται εκτάκτως. Είχα σκοπό ως Ομοσπονδία να κάνουμε συνέντευξη Τύπου όταν κλείσει χρόνος με τις σκέψεις για την επόμενη χρονιά, κάτι που θα γίνει.
Αλλά έγιναν κάποια γεγονότα που θέλαμε να κάνουμε μία συνέντευξη Τύπου».

Για την έως τώρα θητεία της διοίκησης: «Το μπάσκετ έχει μία τρομερή δυναμική ως άθλημα. Το Σαββατοκύριακο ήμουν στην ΦΙΜΠΑ και μπορούσα να αισθανθώ περήφανος για την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ομοσπονδίας. Εσωτερικά όμως βλέπω πράγματα τοξικά. Υπάρχουν πολλά θέματα που θα προχωρήσουμε και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε μία πλήρη ψηφιοποίηση της Ομοσπονδίας που θα αλλάξει πράγματα. Μία πλήρης αλλαγή στα εθνικά πρωταθλήματα. Θα θέλαμε να κάνουμε γρήγορες αλλαγές, αλλά επειδή κινούμαστε πάντα μέσα στην νομιμότητα, τα χέρια μας ήταν δεμένα λόγω των παλαιότερων προκηρύξεων. Θέλαμε για παράδειγμα λιγότερους ομίλους στην Γ’ Εθνική. Πάντα όμως κινούμαστε και θα κινούμαστε σε συνθήκες πλήρης διαφάνειας.

Χάρηκα γιατί στην γενική συνέλευση είχαμε μία απίστευτη καλή κουβέντα και οι ψηφοφορίες κρίθηκαν με ποσοστό 96-98%. Αυτό δείχνει ότι τα σωματεία θέλουν να πάμε μπροστά. Το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη να πάει μπροστά. Ο ρόλος της ΕΟΚ είναι να ενώσει τις δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ και όχι να τις διχάσει. Η ΕΟΚ έχει μία τεράστια περιουσία. Από την Μπάσκετ Λιγκ, μέχρι την τελευταία ομάδα σε ακριτικό νησί. Να σκεφτόμαστε το ελληνικό μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, όπως μου έλεγαν και στην ΦΙΜΠΑ είναι ένας: Να τηρήσουμε τους κανονισμούς και τους νόμους. Ίσως είναι άδικοι κάποιοι, αλλά η τήρησή τους είναι πάνω από την δύναμή τους.

Στην Ομοσπονδία χωράνε όλοι και έχει ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε όλα τα σωματεία. Και στις Μπάσκετ Λιγκ και στα τουλάχιστον 700 σωματεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μέσα στην αγκαλιά της είναι όλα τα σωματεία, οι παίκτες, οι προπονητές και οι νεαροί παίκτες. Μέσα στην αγκαλιά της είναι και οι μάνατζερ, που ο ρόλος τους είναι σημαντικός. Και οι διαιτητές. Όλα αυτά δείχνοντας απολογία σε όλη την κοινωνία, κάτι που γίνεται μέσω των ΜΜΕ. Ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι τεράστιος και θα καθορίσει αν θα ενώσει ή αν θα διχάσει το ελληνικό μπάσκετ. Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος σας και όπως αισθάνομαι την δική μου ευθύνη, πρέπει να κάνουν το ίδιο όλοι».

Για τις κατηγορίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: «Ενώ βρισκόμουν την Παρασκευή το πρωί στη ΦΙΜΠΑ υπήρξε μία απίστευτη ανακοίνωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με συκοφαντίες. Και στο παρελθόν είχα τέτοιες επιθέσεις, αλλά δεν με ενδιάφερε και δεν απάντησα ποτέ και σε τίποτα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν με ήθελε ως πρόεδρο. Όπως και στα Μέσα που έγραφαν λασπολογίες. Δεν με ενδιαφέρει και ξέρω τι θα ειπωθεί.

Ήξερα πολύ καλά ότι ερχόμενος εδώ έπρεπε να αλλάξει το μπάσκετ και αυτό δεν γινόταν με το να αλλάξω μία θέση, αλλά με το να σπάσω το τραπέζι. Είναι διαφορετικό όμως να αναφέρεται ο κ. Γιαννακόπουλος προς τον θεσμό του προέδρου της ΕΟΚ και φυσικά κατέθεσα μήνυση.

Και θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα μεγάλο ποσό το οποίο θα πάει στα ερασιτεχνικά σωματεία. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Αυτός που έχει φέρει 6 ευρωπαϊκά. Με παίκτες όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου αλλά και οι Γιαννακόπουλοι και το μπάσκετ που τα έχει ανάγκη όλα αυτά. Όπως και τους άλλους, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη. Η ομοσπονδία έχει καθήκον να τους προστατέψει για το καλό του ελληνικού μπάσκετ. Αλλά να ξεχωρίσουμε τον Παναθηναϊκό από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω τη συγκεκριμένη συμπεριφορά ως συκοφαντική δυσφήμιση. Και εγώ δεν έχω καταδικαστεί για συκοφαντίες, άλλοι έχουν…

Για τις κατηγορίες της ΑΕΚ: «Η ΚΑΕ ΑΕΚ έχει κάνει καταγγελίες και μιλάει για εγκληματική οργάνωση. Δεν είναι υπόνοιες, είναι θέση. Πήγαμε όλες τις καταγγελίες στον εισαγγελέα για άμεση διερεύνηση. Και σήμερα έμαθα ότι πήγε η ΑΕΚ και περιμένω τα στοιχεία για την εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα, δεν μπορεί να μιλάει κάποιος έτσι και να θίγει το ελληνικό μπάσκετ.

Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύσει το ελληνικό μπάσκετ, να ενώσει τους πάντες και να κινείται βάσει κανονισμών και νόμων. Και κλείνω αυτό το θέμα».

Για την διαδικασία των αδειοδοτήσεων: «Πριν από λίγες μέρες πάρθηκε μία απόφαση για τις αδειοδοτήσεις και γράφτηκαν πολλά. Είχα πει ότι δεν απαντάω σε τίποτα, αλλά να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή για να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται. Εννοείται στη ζωή κάνουμε λάθη, λάθη κάνει όποιος δεν ενεργεί, αλλά στόχος της ΕΟΚ είναι να ενώσει, πάντα με νομιμότητα».

Όταν θέλει μία ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει έναν εγγυημένο ποσό που ψηφίστηκε από τις ομάδες στις 800.000 ευρώ. Μπορεί να πάει έως και τα πέντε εκατομμύρια για παράδειγμα. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν διάφοροι προϋπολογισμοί και τα μέλη των επιτροπών ψηφίστηκαν από τις ίδιες τις ομάδες.

Για την ΑΕΚ και τον Άρη«Τις ομάδες που χρωστάνε θέλουμε να τις βοηθήσουμε, τις ομάδες που έχουν μπαν. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στα μπαν. Ξεφτιλιζόμαστε. Και αναφέρομαι φυσικά σε δύο ομάδες, στην ΑΕΚ και τον Άρη.

Οι ομάδες ήταν ενθουσιασμένες με την επιτροπή και συμφώνησαν για τα πάντα και συμφώνησαν και δεύτερη φορά και το έστειλαν στην ΕΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ανεξάρτητος αλλά δεν είναι αυτόνομος. Δεν ξέρω τι γινόταν πριν, αλλά τώρα θα υπάρχει νομιμότητα. Συμφωνήσαμε και πήγαμε στον Υπουργό που υπέγραψε, έτσι προχωρήσαμε και ήμουν παρών στη συνεδρίαση με όλες τις ομάδες να είναι εκεί και να το θέλουν. Και ήμασταν περήφανοι για αυτό.

Ενώ λοιπόν βλέπουμε την διαδικασία, με την επιτροπή μάλιστα να είναι ελαστική, δεχόμενη και άλλα στοιχεία, μέσα στα πλαίσια του νόμου. Εμείς παρατηρούσαμε, αλλά δεν επεμβαίναμε. Μέχρι τις 30 του μηνός, είδα τον Άρη και την ΑΕΚ. Ο Άρης είχε εντυπωσιακή πορεία αυτή την χρονιά στο πώς έχει προσπαθήσει να μειώσει τα χρέη. Αυτό το λέει και η ΦΙΜΠΑ. Ήταν μάλιστα σε συνεχή επικοινωνία μετά τον Ιανουάριο του 2022, όπου μιλούσαμε για το 5ετες πλάνο και εγγυηθήκαμε εμείς ότι αν δεν τηρηθεί θα κάνουμε ανάκληση δελτίων. Και μπράβο του, γιατί τα τήρησε.

Από την άλλη υπήρχε η ΑΕΚ που είδαμε ότι δεν πήγαινε καν στην ΦΙΜΠΑ. Ρωτάγαμε, στέλναμε επιστολή στον ΕΣΑΚΕ λέγοντας “ελάτε να βοηθήσουμε”. Δεν ήρθε ποτέ. Ρωτάγαμε την ΦΙΜΠΑ μέχρι 30 του μηνός, Είχε 21 μπαν. Κανένας διακανονισμός. Δεν ήρθε ποτέ. Θα αποκλειόταν μόνη της. Δεν ήρθε ποτέ. Άκουσα διάφορα σάιτ να λένε ότι αποκλείονται ομάδες – όλοι έβγαινε ότι είχαν πλήρεις φακέλους και ότι τους κόβουμε. Άκουσα καταγγελίες».

Για τα διοικητικά συμβούλια της προηγούμενης εβδομάδας: «Υπήρχε Δ.Σ που ήμασταν μέσα, την Πέμπτη, στο οποίο αποφάσισαν ότι δεν περνάει κανείς. Οι δημοσιογράφοι έβαλαν ότι δεν ισχύει ο κανονισμός. Την Πέμπτη τους έκοψαν όλους. Τι αποφάσισε το Δ.Σ μέσα από την διαδικασία; Να κοπούν όλοι. Μηδέν ομάδες να πάρουν άδεια. Και ξαφνικά το συνειδητοποίησαν και συμφώνησαν να περάσουν οι οχτώ. Συνειδητοποίησαν ότι οι 8 φάκελοι είναι πλήρεις και οι 4 δεν είναι. Η ΑΕΚ έχει κοπεί από την επιτροπή. Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα, μέχρι 15 του μηνός.

Το Δ.Σ πήρε παρανόμως την απόφαση να πάρει παράταση 15 μέρες. Γιατί να μην το κάνουμε 30 μέρες, 2 μήνες ή 5 μήνες; Παράνομα. Εγώ σε αυτή την απόφαση έχω βάλει την υπογραφή μου. Την υπογραφή μου δεν την παίρνω πίσω. Ό,τι λέει ο νόμος. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Υπάρχει απόφαση του ΕΣΑΚΕ. Δεν υπάρχει πλέον ρήτρα εμπιστευτικότητας. Υπάρχει περιθώριο δύο ημερών να πάει στην δευτεροβάθμια. Λήγει σήμερα το βράδυ. Να πάει εκεί. Να πει ότι “είχα πλήρη φάκελο, αλλά αυτοί που μας έχουν βάλει στο μάτι μας έκοψαν. Είναι άδικο”.

Να πάνε στην δευτεροβάθμια, Αλλά να ισχύει ο νόμος. Έστω για μία φορά. Αυτό θα ισχύει για όλους, όχι μόνο σε μένα. Για όλους. Μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δικαίωμα να πάνε στην δευτεροβάθμια. Από αύριο το πρωί καλώ τον ΕΣΑΚΕ ως ΕΟΚ να πάμε στην λογική της wild card. Εγώ αύριο στέλνω ποιες ομάδες δικαιούνται να πάνε στην ΕΕΑ. Είναι αυτές οι 8 ομάδες και οι δύο που ανέβηκαν».

Για τις τέσσερις ομάδες που “κόπηκαν”: «Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται την ΑΕΚ, γιατί είναι ένας κόσμος ολόκληρος και την θέλουμε μαζί μας. Αλλά σε ένα θέμα νόμιμο
Θέλουμε τον Άρη της καρδιάς μας, που όλη η Ελλάδα ξενυχτούσε για χάρη του τις Πέμπτες. Μπράβο στον Άρη που έχει κάνει την προσπάθειά του. Ο Άρης θα έχει την βοήθειά μας. Όπως και η ΑΕΚ. Νόμιμα όμως, όχι παράνομα.

Θέλουμε τον Απόλλωνα, που είναι ιστορική επαρχιακή ομάδα και μάλιστα της πόλης μου. Να αποδείξει όμως και ο Απόλλωνας ότι το θέλει. Να παρουσιάσει τα στοιχεία όμως. Θέλουμε την Λάρισα, που είναι η έκπληξη της χρονιάς και μπράβο της. Τις θέλουμε αυτές τις ομάδες, αλλά μέσα από νομιμότητα. Η εισήγηση της ΕΟΚ είναι αυτές οι 4 ομάδες να είναι σε προτεραιότητα για wild card, αλλά με διαφάνεια. Να φαίνεται ότι μπορούν να διακανονίσουν τα χρέη και να μας αποδείξουν ότι μπορούν να έχουν το ελάχιστο μπάτζετ. Όχι “θα βρω”.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη καταθέτουν φάκελο και αν δεν έχεις τα λεφτά που δηλώνεις, δεν συμμετέχεις. Μία από τις ομάδες από τις οχτώ που έχουν εγκριθεί είναι “υπό έλεγχο” τι σημαίνει αυτό; Θα το δω κι εγώ. Τι σημαίνει αυτό; Θα μιλήσω με την ΕΕΑ, θα το δούμε. Θέλουμε διαφάνεια στα πάντα. Εγώ ελπίζω να δεχθεί την εισήγησή μου αυτές οι τέσσερις ομάδες για wild card. Αρκεί να αποδείξουν αυτά που λένε. Διαφάνεια παντού. Εγώ δεν έχω μυστικά».

Σε ερώτηση για την προθεσμία δήλωσης συμμετοχής στο BCL και τον κανονισμό για τις wild card απάντησε: «Έχει σταλεί έγγραφο στην FIBA, με την επιφύλαξη της συμμετοχής τους στην Basket League. Οι ομάδες θα συμπεριληφθούν και αν προκύψει πρόβλημα για τον φάκελό τους δεν θα αγωνιστούν.

Στο θέμα των wild card υπάρχει ένα παράθυρο, που είναι διαφορετικό από το παράθυρο του κανονισμού συμμετοχής. Ο κανονισμός αναφέρει ότι αν είναι κάτω από 12 ομάδες ανοίγει αυτή η διαδικασία. Όποιος θέλει μπορεί να δηλώσει, αλλά προτεραιότητα είναι αυτές οι 4 ομάδες. Αν αυτές δεν μπορούν, θα πάμε στις επόμενες».

Για το τι περιμένει από τις ομάδες που “κόπηκαν”: «Πιστεύω θα αλλάξει κάτι. Η ουσία είναι ουσία. Θέλουμε ομάδες δυνατές. Ομάδες που θα αποδεικνύουν ότι θα έχουν το ελάχιστο ποσό, γιατί τότε θα έχουμε ασφαλείς ομάδες.

Ας πούμε ότι υπάρχει ομάδα με εγγυημένα έσοδα 100.000. Πώς θα προχωρήσει αυτή η ομάδα; Εγώ θέλω δυνατές ομάδες και ισχυρές διοικήσεις. Είναι επαγγελματικό κλαμπ. Είναι ΚΑΕ. Στις ανώνυμες εταιρίες δεν μπορείς να κινείσαι χωρίς το ελάχιστο μπάτζετ, ειδικά όταν αποφάσισαν οι ίδιες ότι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν το ελάχιστο ποσό. Αυτό ζητάμε. Δεν πάμε να ελέγξουμε τα οικονομικά των ομάδων. Ο ΕΣΑΚΕ θέλει το ελάχιστο ποσό των 800.000 ευρώ συν ό,τι χρωστάνε, να το έχουν με κάποιο τρόπο. Οι ομάδες βρήκαν τρόπους και έφεραν εγγυητική. Όταν έρθουν λοιπόν θα το δούμε

Κάποιες ομάδες φωνάζουν ότι έχουν πλήρη φάκελο. Να το δούμε. Στο φως όλα, δεν έχω πρόβλημα. Δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες στο ελληνικό μπάσκετ. Όποιος δεν έχει κάτι να κρύψει, έχει πάντα ανοιχτή πόρτα. Εμένα η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή, αρκεί να έχει κλείσει κάποιος ραντεβού. Αυτό είναι το ελληνικό μπάσκετ. Διάφανο. Στην διαβούλευση που κάναμε, ακούσαμε τι είχαμε να μας πουν. Δεν θα ακούσουν οι 14 ομάδες την κοινωνία; Θα ζουν σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, που θα κάνουν ό,τι θέλουν; Δεν θα γίνει αυτό, συγγνώμη.

Έχει προταθεί Δ.Σ στον ΕΣΑΚΕ για αναδρομική ισχύ νόμων. Αυτό είναι παράνομο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Αυτό μου θυμίζει όταν ήμασταν μικρά παιδιά και χάναμε και διαλύαμε το παιχνίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach Handball: Πρεμιέρα με το δεξί για την Εθνική Γυναικών

ΟΦΗ: Κυπελλούχος σαν σήμερα πριν 35 χρόνια -η συγκινητική αφιέρωση του Μύρωνα Σηφάκη (video)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis