Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μυϊκές θλάσεις και αθλητισμός: Μία ιστορία που θέλει προσοχή

Μυϊκές θλάσεις και αθλητισμός: Μία ιστορία που θέλει προσοχή
 clock 09:43 | 29/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι μυϊκές θλάσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους σύγχρονους αθλητές, αφού αποτελούν ένα βασικό παράγοντα που τους κρατά «εκτός» δράσης για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, για τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες τους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με επιστημονικές επιδημιολογικές αναφορές, οι μυϊκές θλάσεις, αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των τραυματισμών σε επαγγελματίες και το 20% σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Σύμφωνα με την UEFA, ως μυϊκή θλάση ορίζεται η τραυματική διάταση ή ο τραυματισμός λόγω υπέρχρησης του μυός, όπου οδηγεί τον ποδοσφαιριστή να μην μπορεί να συμμετάσχει σε μελλοντική προπόνηση ή αγώνα. Ως υποτροπή της θλάσης, ορίζεται ο ίδιος τύπος, στην ίδια θέση μυϊκός τραυματισμός, ο οποίος συμβαίνει όχι περισσότερο από 2 μήνες μετά την επιστροφή του ποδοσφαιριστή σε προπόνηση ή αγωνιστική δράση.

Επιδημιολογική μελέτη του 2011, από τον επικεφαλή ιατρό της UEFA, Prof Jan Ekstrand, ανέδειξε ότι στο 92% του συνόλου των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο, αφορούν θλάσεις στα κάτω άκρα, και συγκεκριμένα στους οπίσθιους μηριαίους, τους προσαγωγούς, τον τετρακέφαλο και το γαστροκνήμιο σε σειρά συχνότητας. Συμβαίνουν 6 φορές πιο συχνά σε αγώνα σε σύγκριση με την προπόνηση. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, μια ποδοσφαιρική ομάδα αποτελούμενη από 25 ποδοσφαιριστές υπολογίζεται ότι θα έχει περίπου 15 μυϊκές θλάσεις σε μία αγωνιστική περίοδο.

ΤΑΞΙΝΌΜΗΣΗ

Η νέα ταξινόμηση των μυϊκών τραυματισμών έρχεται από τον επικεφαλή ιατρό της Bayern Munchen FC, Hans-Wilhem Mueller-Wohlfahrt.
Χωρίζονται σε:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ- μπορεί να είναι λόγω κόπωσης ή μυϊκού κάματου, ή σχετιζόμενες με παθήσεις της σπονδυλική στήλης ή νευρο-μυϊκές παθήσεις.

ΔΟΜΙΚΕΣ: μπορεί να είναι, μικρές,  μεσαίες ή πλήρεις ρήξεις των μυών.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Για την εμφάνιση των μυϊκών θλάσεων έχουν ενοχοποιηθεί αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες όπως:

  • ιστορικό μυϊκής θλάσης
  • Ανεπαρκής εκπαίδευση  των μυών σε ελαστικότητα και αντοχή
  • μυϊκή κόπωση
  • έλλειψη μυϊκής  ισορροπίας
  • γενετική προδιάθεση
  • ανεπαρκής προθέρμανση
  • κλιματολογικές συνθήκες ( ψυχρό ή υγρό περιβάλλον)

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Παρουσιάζονται κυρίως με πόνο και οίδημα, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί εκχύμωση και ψηλαφητό εντύπωμα. Ο καθορισμός της βαρύτητας της βλάβης γίνεται με την κλινική εξέταση και τις παρακλινικές εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία θα απεικονίσει την μυϊκή θλάση, την βαρύτητα του τραυματισμού και θα καθορίσει τον χρόνο αποκατάστασης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία αποσκοπεί στη γρηγορότερη και ασφαλέστερη επιστροφή των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις και στον αγώνα αλλά πολύ σημαντικό είναι επίσης να τους προφυλάξει από την υποτροπή. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποκατασταθεί στο μέγιστο η φυσιολογική λειτουργία του μυός, η απόκτηση της ελαστικότητας, της δύναμης, και της αντοχής του. Η θεραπεία συνίσταται σε άμεση αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος με  διακοπή της άθλησης, παγοθεραπεία, επίδεση, ανάρροπη  θέση του σκέλους. Τελευταία, για την ταχύτερη επούλωση της ρήξης των μυϊκών ινών εφαρμόζεται, ιδιαίτερα σε αθλητές, η έγχυση με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-P.R.P). Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να έχει ένδειξη σε περιπτώσεις εκτεταμένων ρήξεων των μυών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι μυϊκές θλάσεις αποτελούν το 1/3 του συνόλου των τραυματισμών μιας ποδοσφαιρικής ομάδας σε μια αγωνιστική περίοδο. Είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους ιατρούς των ομάδων και των συλλόγων τους. Οι ποδοσφαιριστές αναμφίβολα είναι οι πρωταγωνιστές του αθλήματος. Πίσω όμως από αυτούς κρύβονται οι “αφανείς ήρωες” σε μία επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα: οι προπονητές, οι βοηθοί προπονητών, οι ιατροί των ομάδων, οι φυσιοθεραπευτές, οι εργοφυσιολόγοι, οι γυμναστές, οι μασέρ, οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, οι ψυχολόγοι. Είναι χρέος όλων να προστατέψουν τους ποδοσφαιριστές και το δημοφιλέστερο αυτό άθλημα, το “Βασιλιά των σπορ”, που λέγεται ποδόσφαιρο.

Η εξέλιξη της ιατρικής, και οι επιστημονικές έρευνες βασισμένες των αποδείξεων, θα πρέπει να συμβάλλουν στην καλύτερη διάγνωση, θεραπεία, πρόγνωση αλλά και πρόληψη των μυϊκών τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Είναι σημαντικό, εμείς οι ιατροί των ομάδων, να μεταλαμπαδέψουμε τη γνώση και την ιατρική βασισμένη των αποδείξεων, που προέρχεται κυρίως από επιστημονικές μελέτες , για τις μυϊκές θλάσεις, από την UEFA και την FIFA.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΤΖΟΑΝΟΣ MD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis