Απόψεις

Το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν. Του Ευθύμιου Μουντράκη

Ευθύμιος Μουντράκης

Εισαγωγικά, σε πολλά δημοσιεύματα, διαβάζουμε «στόχος της φετινής σεζόν είναι να φθάσουμε το 50% των αφίξεων του 2019 η ένα +20% επιπλέον του 2020». Στόχοι, που έχουν να κάνουν με αριθμό αφίξεων η ύψος εσόδων. Προσωπικά, ως «στόχους» θα έθετα αυτά που προηγούνται, αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξού και το παρόν δημοσίευμα.

Προϋπόθεση «εκκίνησης» της φετινής σεζόν, άσχετα με την επίσημη ημερομηνία έναρξης, είναι να καταφέρουμε να γίνουμε αλλά και να παραμείνουμε ως το τέλος του καλοκαιριού, μία «πράσινη» υγειονομικά χώρα, διατηρώντας στο ελάχιστο τον αριθμό των κρουσμάτων. Πολύ βασικό εδώ, να αντιληφθούμε ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο δεν αποτελούν ευχάριστες χρωματικές επιλογές καθώς θα συνοδεύονται με υποχρεωτική καραντίνα και επιπλέον δαπανηρά τεστ των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή στην χώρα τους, κάτι που δεν το επιθυμεί κανείς!

«Πράσινοι» πρέπει να γίνουν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της χώρας, στην συνείδηση και των τουρ-οπερέιτορ αλλά και των επισκεπτών μας. Να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε στον τουριστικό πράκτορα και στον ταξιδιώτη το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας για τον τόπο μας! Στόχος λοιπόν για το ’21, να είμαστε κατ' όνομα, αλλά και κατ' ουσία ένας «καταπράσινος προορισμός»! Προφανώς η εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, των εμβολιασμών, των self test και η ατομική ευθύνη αποτελούν μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση.

Εφόσον κερδίσουμε τον χαρακτηρισμό του ασφαλή προορισμού, ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα, με δύο σκέλη ανταγωνιστικά μεταξύ τους, εξού και το στοίχημα. Το πρώτο ακούει στο όνομα, Λειτουργία με Υγειονομική Ασφάλεια για εργαζόμενους και επισκέπτες! Το παλέψαμε και το καταφέραμε με επιτυχία το ’20 και με αυτή την πολύτιμη εμπειρία καλούμαστε να το ξαναπετύχουμε και το ’21! Το καθοριστικό εδώ είναι ο ορισμός και η εφαρμογή των «σωστών» Υγειονομικών Πρωτοκόλλων Λειτουργίας για όλες τις συναφείς επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες, κλπ του τουριστικού κλάδου και όχι μόνο.

Το δεύτερο σκέλος είναι η εφαρμογή του πρώτου με αποτελεσματικό μεν τρόπο, αλλά με την αναμενόμενη ελευθερία δε, από τον επισκέπτη. Είναι υψίστης σημασίας να αντιληφθούμε ότι θα μας έρθει κουρασμένος! Πολύ κουρασμένος! Οι περισσότεροι επισκέπτες μας, προερχόμενοι, παραδοσιακά, από βόρειες χώρες, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν να παλέψουν την συννεφιά, το κρύο, την ρουτίνα και τον γενικότερα περιοριστικό τρόπο ζωής τους. Λες και όλα αυτά δεν τους ήταν αρκετά, ήρθαν να προστεθούν η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη διασκέδασης, η διαφυγή μέσω των σπορ, του shopping therapy, των κέντρων ευεξίας και χαλάρωσης, κα, με το σημαντικότερο όλων να είναι η διαφυγή τους μέσω των διακοπών.

Είτε μικρής είτε μεγάλης διάρκειας, προς κοντινούς η μακρινούς προορισμούς, αυτό το απαραίτητο διάλειμμα στη ζωή τους το σχεδίαζαν και το περίμεναν με ανυπομονησία για έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο, ειδικά παλαιότερα με τις διακοπές να είναι μόνο 1-2 φορές μέσα στο έτος. Η προσμονή των καλοκαιρινών διακοπών «έβαζε» τον ήλιο στην γκρίζα καθημερινότητά τους και τους έδινε την υπομονή να αντέξουν μέχρι τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Φέτος λοιπόν, εκτός από την παραδοσιακή μας φιλοξενία, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στον επισκέπτη μας συναισθήματα ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και διασκέδασης, τα οποία ενώ ήταν αυτονόητα προ COVID, πλέον θα αποτελούν στόχο! Δραπετεύει από τον «κατ΄ οίκον» περιορισμό και τα απαγορευτικά μέτρα της πατρίδας του θέλοντας να ξανανιώσει «ελεύθερος»! Δεν θα είναι διατεθειμένος ούτε θα έχει τα ψυχικά αποθέματα να υποστεί παρόμοιους περιορισμούς και στις διακοπές του. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό!

Συμπερασματικά για το καλοκαίρι του 2021!

  • Πράσινος προορισμός όλη η Ελλάδα
  • Σωστά Υγειονομικά Πρωτόκολλα Λειτουργίας, απαλλαγμένα από μη απαραίτητες υπερβολές
  • Ελευθερία και χαλάρωση για τον επισκέπτη, μέσα στα όρια της προσωπικής του αλλά και της δικής μας ασφάλειας

Το στοίχημα «ισορροπίας» που αναφέραμε στον τίτλο μας λοιπόν θα είναι «Υγειονομική Ασφάλεια vs Ελευθερία» που πρακτικά μεταφράζεται σε «Πρωτόκολλα Λειτουργίας vs Ξέγνοιαστες Διακοπές».

Αν δεν καταφέρουμε η χώρα μας να χαρακτηριστεί και να παραμείνει ως ασφαλής, καθόλη την διάρκεια της σεζόν η αν δεν βρούμε τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ υγειονομικών πρωτοκόλλων και χαλάρωσης, οι συνέπειες θα είναι πολύ αρνητικές για όλους μας, όχι μόνο για το 2021, αλλά και για τις επόμενες χρονιές!

Ευθύμιος Μουντράκης

MSc Hotel Admin

ξενοδόχος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κρήτη ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ενόψει ανοίγματος του τουρισμού

Περιφέρεια: Ανέλαβε το έργο αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης - φώτο & βίντεο

Ενισχύσεις της ΕΕ για κορωνοϊό και φυσικές καταστροφές: 484,2 εκ. ευρώ για 20 χώρες

Ελλάδα

Χάρης Θεοχάρης: Θεοχάρης: Τα στοιχεία δικαιώνουν το άνοιγμα του τουρισμού

Χάρης Θεοχάρης

Την ικανοποίησή του για την υποχώρηση των δεικτών της πανδημίας που δικαιώνει την απόφαση του ανοίγματος της χώρας στους τουρίστες εξέφρασε από την Σάνη Χαλκιδικής ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση του μεγάλου τελικού του Sup Free Hackathon που διοργάνωσαν η Lidl Ηellas σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Αθ. Λασκαρίδη και το Sani Resort -υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε «χαρούμενος που καταφέρνουμε σιγά-σιγά η επιδημία να υποχωρεί στη χώρα μας ενώ εμείς έχουμε καταφέρει κι έχουμε ανοίξει, γιατί κατηγορήθηκε η χώρα μας ότι ίσως βιάστηκε κι ότι ίσως να έκανε κινήσεις όχι καλά σχεδιασμένες. Όμως από την στιγμή που ανοίξαμε επιταχύνθηκε η πτώση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αυτό είναι και η απόδειξη στην πράξη ότι και σχεδιάσαμε σωστά και υλοποιήσαμε ακόμη καλύτερα απ' ό,τι σχεδιάσαμε».

Ο πολύ χαμηλός δείκτης θετικότητας στον εισερχόμενο τουρισμό και «τα στοιχεία που συλλέγουμε από τους ελέγχους ειδικά στα χερσαία σύνορα δικαιώνουν την απόφασή μας να ανοίξουμε πρώτοι απ' όλους στην Ν. Ευρώπη τις πύλες κι όσο προχωράει , με υψηλό ρυθμό, ο εμβολιασμός τόσο θα βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε ο υπουργός.

«Είμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης σε μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, το 2021... Όμως είμαστε ισχυροί και στο σωστό δρόμο διότι το brand της χώρας μας είναι πιο ισχυρό από ποτέ καθώς έχει ταυτιστεί με τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια που απαιτεί ο τουρισμός», επέμεινε ο υπουργός Τουρισμού.

Αναφερόμενος στην προστασία των υγροτόπων της Σάνης που συμπεριλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura και στην επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη-τουριστική αξιοποίησή τους, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε την προστατευόμενη περιοχή «πόλο ανάπτυξης του αειφόρου τουρισμού».

«Η συνεργασία του συγκροτήματος Sani με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η συνεχής φροντίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως το υπουργείο δίνει την μέγιστη δυνατή βαρύτητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Θεωρούμε -τόνισε – ότι η ανάδειξη της συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς της πατρίδας μας αλλά και το κάλεσμα στους ταξιδιώτες να δοκιμάσουν την απευθείας αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν την σύγχρονη αντίληψη για τον τουρισμό, γιατί ο τουρισμός στην σύγχρονή του μορφή είναι εμπειρία ενώ υπογράμμισε ότι «260 εκατ. ευρώ απ τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, θα ενισχύσουν τον ορεινό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και την λεγόμενη γαλάζια ανάπτυξη, μέσω της αναβάθμισης του δικτύου τουριστικών λιμένων, του καταδυτικού τουρισμού κι άλλων δράσεων».

Διαβάστε επίσης:

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας και συλλαλητήριο στις 16 Ιουνίου

Δευτέρα απόγευμα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν