Απόψεις

Στη ΔΕΘ, όλοι εναντίον ενός! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Ζούμε σε μια χώρα, όπου οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι μπορούν να «αγοράζουν» την ψήφο των πολιτών. Ψήφο που και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μπορούν να «πουλήσουν», για να αποσπάσουν προσωπικά οφέλη. Κάθε χρόνο και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «χορταίνουμε» ελπίδα από τα προσφερόμενα "αντίδωρα" των κομμάτων εξουσίας, εκτός από τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, κατά τη διάρκεια  της πρώτης εβδομάδα, από όσους βαυκαλίζονται ότι θα πετύχουν με υστερικές κραυγές, να υιοθετηθούν από το κυβερνών κόμμα, αιτήματα εξωπραγματικά κατά μείζονα λόγο.

Το ότι θα  πρέπει από το βήμα της ΔΕΘ, να περάσουν τα μηνύματα της σύνεσης και της συνεργασίας, να τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια η ενότητα του λαού, δεν τους περνάει από το μυαλό, αντίθετα υποκινούν τον διχασμό των πολιτών, διχασμός που  φέρνει πάντα δεινά στη ζωή μας, στον τόπο μας.

Με εξυπνακίστικα μηνύματα, από το κάτω ράφι της πολιτικής επικοινωνίας, από τους κατ’ εξοχήν μονομάχους, όπως το αν ενδιαφέρονται οι γαλοπούλες να έρθουν τα Χριστούγεννα ο ένας, η ταύτιση του ονόματος του αντιπάλου, με το χάος, το μήνυμα του άλλου, δεν δείχνουν το αέναο ζητούμενο από τον λαό, τον πολιτικό πολιτισμό.

Οι υποσχέσεις εκατέρωθεν, ότι όλα θα αλλάξουν, θα γίνουν ρόδινα και ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια, δίνοντας οικονομικές παροχές-αντίδωρα, δεν πείθουν πλέον τους  σκεπτόμενους πολίτες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το τάξιμο είναι εύκολο και δεσμεύει περισσότερο αυτόν που το πιστεύει και όχι αυτόν που το εκστομίζει, προσδοκώντας ψηφοθηρικά οφέλη. «Το τάξιμο δεν χαλάει σπίτια, το δόσιμο χαλάει» λέει ο λαός .

Δυστυχώς κάθε χρόνο, τα πολιτικά μας κόμματα ακολουθούν τις γνωστές στρατηγικές άκριτου ταξίματος.

Πακέτο μέτρων ανακούφισης και καλλιέργεια αισιοδοξίας για το αύριο των πολιτών, η στρατηγική από το κυβερνών κόμμα.

Αντιπολίτευση και στρατηγική-παρκούρ, για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας μικρά και μεγάλα τα λάθη της κυβέρνηση, σεισάχθεια για χρέη των πολιτών, κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, προσλήψεις στο Δημόσιο, αυξήσεις μισθών και άλλα μέτρα που ακούν ευχάριστα, οι πολίτες. Φυσικά, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, ανέξοδα μια και δεν θα τα υλοποιήσουν την επαύριον. Υποσχέσεις που θα μείνουν ανεκπλήρωτες μια και οι ίδιοι δεν θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. «Όταν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι» σύμφωνα με τη ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη. Είναι εύκολο να υπόσχεσαι, αλλά ότι υπόσχεσαι το βρίσκεις μπροστά σου. Και το κυριότερο, μειώνει σε μεγάλο βαθμό το απόθεμα αξιοπιστίας του πολιτικού προσώπου που τάζει και δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές μέχρι του χρόνου, τότε θα ξαναέρθουν στη Θεσσαλονίκη, θα ακούσουμε νέες υποσχέσεις, ίσως πιο εντυπωσιακές. Αντίδωρα, πιο χορταστικά.

Τα κόμματα είναι εγκλωβισμένα στο παρελθόν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, που έχει βάλει στην άκρη τους ιδεολογικούς διαχωρισμούς δεξιάς – αριστεράς και έχει σε μεγάλο βαθμό απαξιώσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, απέχοντας από κάθε εκλογική διαδικασία.

Παροχές, με αντίδωρα, με ψεύτικα μεγάλα λόγια, με οξεία ρητορική και χαρακτηρισμούς που φθάνουν στα όρια της δολοφονίας χαρακτήρων, οι πολίτες δεν τις πιστεύουν, δεν εμπιστεύονται τα πρόσωπα και δεν γυρίζουν πίσω στις κάλπες όταν στηθούν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια είναι η στρατηγική πίσω από τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» της ΝΔ; Του Χάρη Μαμουλάκη*

Το πακέτο της ΔΕΘ και το "λεφτόδενδρο". Του Αργύρη Αργυριάδη*

 

Απόψεις

Οι σεισμοί, οι μαθητές και η σκληρή πραγματικότητα με τα σχολεία. Της Αναστασίας Χουρσανίδου

Σχολική τάξη

Πέρυσι έκλεισαν τα σχολεία λόγω πανδημίας. Την ξέραμε, την βιώναμε και συνεχίζουμε να την ζούμε καθημερινά. Άλλο που πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι τελειώσαμε με τον covid-19. Δυστυχώς, έχουμε δρόμο ακόμα.

Φέτος διώχνουμε τα παιδιά λόγω σεισμών. Γιατί προφανώς κανένας δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να παραμείνουν τα παιδιά στα σχολεία, όταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ακατάλληλα για σχολεία. Όχι μόνο επειδή είναι παλιάς κατασκευής ή ελλιπούς αντισεισμικής προστασίας. Κυρίως επειδή δεν έχουν σχεδιαστεί εξαρχής για σχολεία. Παραδείγματα πολλά, σε κάθε γειτονιά της χώρας.

Μεγάλο ζήτημα η έλλειψη σχολείων στη χώρα μας. Και δυστυχώς εκτός ατζέντας πολιτικής, αυτοδιοικητικής και οικονομικής. Και όσες προσπάθειες ξεκίνησαν, έπεσαν στο κενό είτε λόγω ασυμφωνίας, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω προσωπικών συμφερόντων.

Αν δεν δοθούν χρήματα για κατασκευή νέων και ασφαλών σχολείων με όλες τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα σχολείο, θα συνεχίσουμε να διώχνουμε τα παιδιά.

Και προφανώς δεν μας ενδιαφέρει πρωτίστως ότι χάνουν την επαφή με τα γνωστικά αντικείμενα. Είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά πιο σοβαρό είναι η ψυχολογία των παιδιών που έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Αλλά θα μου πείτε, πότε η ψυχολογία της εκπαίδευσης αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρής και στοχευμένης πολιτικής σε αυτήν την χώρα! Ποτέ.

Η Αναστασία Χουρσανίδου είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Σχολείο στις Γούβες Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Οι συνεχείς έντονες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία

Σεισμός στο Ηράκλειο: Ο Άκης Τσελέντης για τις νέες δονήσεις

Περιφερειάρχης Κρήτης: Συνάντηση για τα θέματα των σεισμόπληκτων

 

ESPA BANNER