Απόψεις

Στα όπλα, οι υποψήφιοι Αυτοδιοικητικοί! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

τοπική αυτοδιοίκηση

Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν, οι προθέσεις διαφάνηκαν, ο Νόμος κλείδωσε. Dura lex sed lex. Απλή αναλογική το νέο μοντέλο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Αντιπροσωπευτικότερο εκλογικό σύστημα έκφρασης της βούλησης των πολιτών ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θα το δείξει ο χρόνος και για να τα λέμε και λαϊκά, η «νεκροψία» της επόμενης μέρας. Άλλωστε όλα τα γεγονότα έχουν δύο όψεις, την πραγματική και αυτή που αντιλαμβάνονται οι «παροικούντες» εκατέρωθεν των δύο πλευρών του αυτοδιοικητικού ποταμού.
Τα νέα δεδομένα φέρνουν την αυτοδιοίκηση, μπροστά σε ένα νέο τοπίο. Σε αχαρτογράφητα νερά, σε άγνωστα μονοπάτια. Πουθενά στον κόσμο, το ίδιο εκλογικό σύστημα. Βγάλτε συμπέρασμα. Βαβέλ, η επόμενη μέρα για πολλούς. Ευχολόγια, αφορισμοί και απαισιοδοξία προς το παρόν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δυσκολέψει την επανεκλογή αρκετών αυτοδιοικητικών αρχόντων που θεωρούσαν τις εκλογές, μια τυπική διαδικασία.
Ο αυξημένος αριθμός των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, λόγω των δέλεαρ της απλής αναλογικής, από τους μέχρι χθες συμβούλους τους και δυνατούς ψηφοσυλλέκτες και από σήμερα επικεφαλής συνδυασμού, αποδυναμώνει τα εκλογικά ποσοστά των άλλοτε ‘’σίγουρων’’ για επανεκλογή. Κάνοντας μια προβολή στην επόμενη μέρα, θα δούμε κατακερματισμένα αυτοδιοικητικά συμβούλια, άσκηση διοίκησης βασισμένη σε συναλλαγές κάθε είδους, υποβαθμισμένο επίπεδο συμβούλων, από άποψη αυτοδιοικητικού οράματος, τεράστιες δυσκολίες να "περνάνε" ακόμα και αποφάσεις ήσσονος σημασίας, τοπικά συμφέροντα να κάνουν κουμάντο, πολίτες να αδυνατούν να λύσουν τα καθημερινά τους προβλήματα.  Τα παράπονα στον Δήμαρχο, θα απευθύνονται πλέον, στις μειοψηφούσες αυτοδιοικητικές δυνάμεις!
Γιατί οι ηττημένες δυνάμεις των εκλογών, θα αποτελούν τον ρυθμιστικό παράγοντα στη διακυβέρνηση Περιφέρειας και Δήμου. Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, ο πρώτος της πρώτης Κυριακής των εκλογών και δεύτερος στη δεύτερη Κυριακή, θα έχει περισσότερους συμβούλους, από τον δεύτερο της πρώτης Κυριακής και πρώτο στη δεύτερη Κυριακή. Δηλαδή ο νικητής των εκλογών θα έχει μειοψηφία στο αυτοδιοικητικό συμβούλιο. Αναπάντητο το ερώτημα κι από κλινικούς ψυχολόγους!!!
Μια καλή ιδέα θα ήταν να συμπεριληφθεί ένα παιχνίδι στο «πάμε Στοίχημα» με το ερώτημα, πόσοι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες, μετά από 6 μήνες, αηδιασμένοι, από το νέο τρόπο διοίκησης που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, με συναλλαγές, εκβιασμούς και παρακάλια για να πραγματοποιήσουν τα καθημερινά αυτονόητα που έχουν ανάγκη οι πολίτες, θα τα βροντήξουν και θα φύγουν…. Απόδοση στοιχήματος ένα προς δέκα χιλιάδες!
Προς το παρόν, ήχησε το εγερτήριο σάλπισμα και άπαντες οι αυτοδιοικητικοί πήραν τα όπλα. Ημερολογιακά έχουμε δέκα μήνες, στην ουσία λιγότερους από οκτώ λόγω εορτών και πανηγύρεων. Τέλος η αναμονή της προσωπικής τελικής απόφασης, η θεωρητική εκπαίδευση σε συνθήκες εργαστηρίου, τα σεμινάρια και οι διαλέξεις.
Ήρθε η ώρα της μάχης, σε πραγματικό πεδίο μάχης γιατί Εκλογές ίσον Πόλεμος. Καλό εκλογικό βόλι!
 
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Απόψεις

"Ο λαός θα πληρώσει έως και 78 δισ ευρώ την ασφαλιστική “μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης"

Σωκράτης Βαρδάκης

Στη ρουλέτα ο μόχθος των εργαζομένων, για να κάνουν χρυσές δουλειές οι ιδιωτικές εταιρείες. Η εμμονή της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, καταθέτοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα στοιχίσει στις τσέπες των φορολογούμενων έως και 78 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Επιδίωξη της νεοφιλελεύθερης παράταξης, αυτή τη φορά και πριν στεγνώσει το μελάνι από το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, είναι το τέλος της επικουρικής ασφάλισης, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, μέσω της εισαγωγής στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος, γεγονός που θα επιφέρει το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, με την εγγύηση του δημοσίου γενικότερα, το οποίο μέλλει να φανεί σε βάθος χρόνου.

“Η μεταρρύθμιση ακολουθεί επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται πολλά χρόνια σε ευρωπαΪκές χώρες”, λέει ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, υιοθετώντας πλήρως το ασφαλιστικό Πινοσέτ, θεωρεί επιτυχημένο μοντέλο, την κατάλυση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Αυτό που δεν μας λέει όμως ο κ. Χατζηδάκης, εν τέλει είναι την αλήθεια. Δυσθεώρητα ποσά θα κοστίσει στο Δημόσιο, η μετάβαση στο νέο σύστημα, που θα αγγίξει τα 56 δισ κόστος, με ενδεχόμενο πάντα να φτάσει ακόμα και τα 75-78 δισ, απώλεια.

Απώλειες και για τους ασφαλισμένους της χώρας, αφού οι “κουμπαραδες” τους θα παραχωρούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και συμφέροντα.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα φέρει την ευθύνη της επένδυσης των χρημάτων του ατομικού κουμπαρά του, όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Δηλαδή ο κάθε νέος ασφαλισμένος θα είναι σε θέση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, να κάνει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των χρημάτων του, με την ελπίδα της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης για το μέλλον.

Σύστημα αβέβαιο, με μέγιστες πιθανότητες κατάρρευσης, αφού οι “επενδύσεις” θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πραγματική ρουλέτα για τους ασφαλισμένους, με τους επενδυτές των αποθεματικών, όχι μόνο να αναλαμβάνουν “χρυσές δουλειές”, αλλά και να απαλλάσσονται από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής».

Ο κ. Βρούτσης με αναλογιστική μελέτη την οποία και παρουσίασε στη Βουλή, το 2020 διαβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2070. Σήμερα η κυβέρνηση με τρεις νέες μελέτες χαρακτηρίζει το παρόν σύστημα ασφάλισης παρωχημένο και αποτυχημένο.

Ίδιες λανθασμένες πρακτικές, μετά τα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρακτικές, που όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα δεν διασφαλίζουν καμία βιωσιμότητα και καμία κοινωνική δικαιοσύνη.

Με το νόμο 2076/1992 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Ύστερα το ΠΑΣΟΚ και με το νόμο 2676/1999 αύξησε το ποσοστό στο 23%.

Υπολογίζεται ότι οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002 ήταν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφτασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ.

Το 2012 η κυβέρνηση επιβάλλει το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, με αποτέλεσμα να χαθούν σε μια νύχτα πάνω από 13 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβρη του 2013, οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν στα 4,8 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2013, το ύψος των οφειλών αυτών είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η στέρηση εσόδων από τη «μαύρη» εργασία, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ΝΔ του κ. Σαμαρά παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα Ασφαλιστικό Σύστημα, στα όρια της χρεοκοπίας, με το PSI, με άτοκα αποθεματικά δεκαετίες, με στρεβλώσεις και κακοδιαχείριση που είχαν ως αποτέλεσμα το 2015, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης να εμφανίζει 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, παρά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές της περιόδου 2010-2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγάλη τομή και συμμάζεμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τον εμβληματικό νόμο 4387/2016, κάνοντας θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο και συνταξιούχο.

Σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, εφαρμόζει την γνωστή της πολιτική, ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τζογάροντας τον μόχθο του λαού. Νεοφιλελευθερη πολιτική, της οποίας τις επιπτώσεις όλοι ξέρουμε και έχουμε βιώσει στο πετσί μας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Άλλον έναν άνθρωπο θρηνεί το νησί

Νοσοκομεία Κρήτης: 138 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Δήμος Ηρακλείου: Παράταση αιτήσεων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης