Απόψεις

Όσο η Ελλάδα έχει παλικάρια όπως ο κρητικός αλεξιπτωτιστής, θα δυσκολεύονται να τη βλάψουν

μανωλης μπουχλης αλεξιπτωτιστης.jpg

Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

Ο κήρυκας της ενότητας των Ελλήνων κ. Τσίπρας, αντί να σπείρει ενότητα, με την συμφωνία των Πρεσπών έσπειρε τον διχασμό στους Έλληνες.

Ας μας πουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τι πρόβλημα είχαμε οι Έλληνες που υπήρχε η «διεθνής» εκκρεμότητα του Μακεδονικού; Κι αν ήθελαν να το λύσουν σώνει και καλά, γιατί δεν έκαναν δημοψήφισμα, για να έχουν και αυτοί το κεφάλι τους ήσυχο και να μην χρειάζονται την προστασία των ΜΑΤ για να κυκλοφορήσουν στην Μακεδονία; Ας το ομολογήσουν, ότι αυτοί που δεν άφηναν να γίνει δημοψήφισμα ήταν οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ.

Ξαφνιάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αντίδραση που είχε η Μακεδονία. Επειδή την Αθήνα την έχουν ρημάξει με τους κάθε λογής μετανάστες που κουβάλησαν οι κήρυκες της «αγάπης» και της «φιλίας» των λαών, με τους Ρουβίκωνες, τους κουκουλοφόρους, νόμισαν ότι είναι έτσι και η Μακεδονία. Γιατί έτσι πετυχαίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ειρήνη και την φιλία των λαών, με το να υποβαθμίζει την ζωή των Ελλήνων και με το να ακρωτηριάζει την Ελλάδα. Ξέρετε, οι κομμουνιστές του Λένιν το 1917 στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέδωσαν ένα μεγάλο τμήμα της Ρωσίας στους Γερμανούς, επειδή τους βοήθησαν να πάρουν την εξουσία! 

Δεν συνειδητοποίησαν όμως τι λαό κυβερνάνε 4 χρόνια (με τα κόλπα του κ. Τσίπρα ουσιαστικά κυβερνάνε πάνω από 4 χρόνια). Ο λαός αυτός κάποτε με την κραυγή  «Ελευθερία ή Θάνατος» τάβαλε με μια ολόκληρη Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και όσο κι αν αγωνίστηκαν να διαβρώσουν το ήθος αυτού του λαού ο κ. Τσίπρας και οι προκάτοχοί του, υπάρχει ακόμα μαγιά ηρώων. 
Τι ηρωικό πνεύμα έδειχναν οι προγονοί μας ! Ο πατέρας του Αγίου Παϊσίου, που ήταν Πρόεδρος στα Φάρασα της Καππαδοκίας πριν το 1922, όταν πήγαινε στην πόλη που έδρευε ο Τούρκος Πασάς, είχε πάντα ένα σχοινί δεμένο στη μέση του. Ήθελε να δείξει στον Πασά ότι αν θέλει να τον κρεμάσει δεν χρειάζεται να ψάξει για σχοινί!

Στις 27 Απριλίου 1941,Κυριακή του Θωμά, που κατέλαβαν οι Γερμανοί την Αθήνα, ο Γερμανός συνταγματάρχης Φον Σέιμπεν, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο και του ζήτησε να ψαλεί δοξολογία για την άφιξη των Γερμανών. «Δοξολογία ψάλουμε όταν απελευθερωνόμαστε, και όχι όταν σκλαβωνόμαστε» του απάντησε ο Χρύσανθος. «Αν συνεχίσεις να λες τέτοιες εξυπνάδες, θα σε τουφεκίσω» τον απείλησε ο συνταγματάρχης. «Εδώ να ξέρεις η παράδοση είναι να μας κρεμάνε και όχι να μας τουφεκίζουν» του απάντησε ο Χρύσανθος.

Δυστυχώς όμως κάποιοι Έλληνες που έχουν και υψηλές θέσεις, δεν έχουν αυτό το ηρωικό πνεύμα. Και έπνιξαν στα χημικά στο Σύνταγμα εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων, εδίωξαν δασκάλους που μοίρασαν στους μαθητές τους φυλλάδιο για αυτά που πιστεύει το 70 % των Ελλήνων, έκαναν «προληπτικές» προσαγωγές πολιτών όπως έκαμνε η Χούντα, απομάκρυναν αστυνομικούς από τις θέσεις τους και τιμώρησαν γενναίους στρατιώτες επειδή τραγουδούσαν «Μακεδονία ξακουστή».
Ναι, στρατηγοί του ΓΕΣ, γι’ αυτό τιμωρήσατε τόσο αυστηρά τον στρατιώτη αλεξιπτωτιστή Μανώλη Μπούχλη. Τι νομίσατε ότι θα μας ξεγελούσαν οι φθηνές δικαιολογίες που είπατε ; Το ότι μπορούσε και κουμάνταρε με ένα χέρι το αλεξίπτωτο σημαίνει ότι είναι πολύ έμπειρος και θαρραλέος. Είπατε ότι «έθεσε σε κίνδυνο την ζωή του και των συναδέλφων του, θα του έπεφτε το κινητό και θα χτυπούσε σε κανένα κράνος». Μη φοβάστε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανησυχεί για το αν πέφτουν κινητά. Εδώ δεν ανησυχεί για το αν πέφτουν μολότοφ ούτε και για τους βιασμούς, γι’ αυτό και τα μετέτρεψε από κακούργημα σε πλημμέλημα. Βέβαια αυτούς τους φυλάει όλη η Ελληνική Αστυνομία, αλλοίμονο σε μας και στα παιδιά μας.  Είπατε ότι οι στρατιώτες τραγουδάνε ελεύθερα το «Μακεδονία ξακουστή» ; Το γνωρίζει αυτό ο κ. Τσίπρας ;

Δυστυχώς, πάντα η μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα γίνεται από Έλληνες. Ξέρετε, με μια από τις μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί  να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει το 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς. Κουβαλώντας νόμιμα οικογένειες από άλλες χώρες (και διώχνοντας τους Έλληνες όπως τώρα), η Ελλάδα να μην κατοικείται από Έλληνες. Βλέπετε είμαστε δύσχρηστοι για τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ. Όσο όμως υπάρχουν παλικάρια, όπως ο Κρητικός στρατιώτης αλεξιπτωτιστής Μανώλης Μπούχλης, θα δυσκολεύονται να το πετύχουν.

Απόψεις

Το αντεργατικό νομοσχέδιο και η Δικαιοσύνη ως πυλώνας του κράτους δικαίου. Του Νίκου Σκουλά

Νίκος Σκουλάς

Την περασμένη εβδομάδα, ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αναθεωρεί τις θεμελιώδεις διατάξεις του ν.1264/1982 και της συναφούς εργατικής νομοθεσίας. Αυτής που προστατεύει την εργασία, την προσωπικότητα του εργαζομένου και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σε υλοποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος.

Με το νομοσχέδιο επέρχεται ανατροπή του οκταώρου εργασίας, όπως το γνωρίζαμε. Επίσης προβλέπεται πιθανότητα δωδεκάωρης και πλέον εργασίας. Ο υπερβάλλων χρόνος εργασίας θα συμψηφίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο χαμηλότερης εργασιακής έντασης. Τέλος, τίθενται τόσες προϋποθέσεις για την νομιμότητα της απεργίας που στην πράξη την καθιστούν παράνομη και καταχρηστική. Γενικά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποδομούν και θίγουν τα συνταγματικά δικαιώματα στην εργασία και την απεργία καθώς και στην προσωπικότητα των εργαζομένων στον πυρήνα τους.

Οι σχετικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που προβλήθηκαν στην Βουλή, απορρίφθηκαν με την δύναμη της πολιτικής πλειοψηφίας. Τα ερωτήματα όμως περί συνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου παραμένουν και θα κριθούν από την Δικαιοσύνη σε αμετάκλητο βαθμό μετά την θέση του σε ισχύ.

Σε κάθε Κράτος Δικαίου, είναι ουσιώδης η κατανομή της πολιτικής ισχύος στους δημόσιους θεσμούς. Τούτο προκειμένου να εξισορροπούνται και να αλληλοελέγχονται οι αρμόδιοι φορείς καθώς και για να αποφεύγεται η κατάχρηση της εξουσίας. Θεμελιώδης για κάθε Δημοκρατία είναι η διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Η λειτουργία του πολιτεύματος στην χώρα μας, δείχνει ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ταυτίζονται σχεδόν μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Συνεπώς κρισιμότατος παραμένει ο ρόλος της τρίτης εξουσίας, της Δικαιοσύνης, για την ισοστάθμιση κάθε κατάχρησης και την τήρηση της συνταγματικής και της εν γένει έννομης τάξης.

Είναι βιολογικά αβίωτη η παρατεταμένη εργασία των 12 και 13 ωρών σε οποιονδήποτε τομέα εργασίας. Οδηγεί σε εξάντληση και εργατικά ατυχήματα. Υπάρχει εξ άλλου δυνατότητα απόλυσης του εργαζομένου πριν συμψηφιστεί ο χρόνος εργασίας του με μεταγενέστερη μείωση ωραρίου. Παρόμοια χάθηκαν το 2011 εκατοντάδες χιλιάδες αποζημιώσεις απόλυσης για όσους εργαζόμενους υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις εργασίας με την τότε νέα νομοθεσία. Αρκετοί υποχρεώθηκαν να το κάνουν προ της απειλής απόλυσης. Δεν μπορεί η πρόοδος να προκύπτει από την εξάντληση και την εξαθλίωση των πολιτών. Δεν νοείται εργασία χωρίς αμοιβή.

Κύριο μέσο διεκδίκησης των εργαζομένων είναι η απεργία. Όταν σωρεύονται εκ του νόμου τόσες προϋποθέσεις για την άσκησή της, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται και ακυρώνεται στον πυρήνα του, αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Το οκτάωρο εργασίας είναι η θεμελιώδης κατάκτηση που αποκατέστησε την κοινωνική ειρήνη στην Δύση για δεκαετίες. Το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος συμπλήρωσε την ευημερία από την οποία αναδείχθηκε ένα πρωτοφανές επίπεδο ζωής. Το βίωσε επωφελώς η ώριμη σήμερα γενιά, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Με την σειρά του αυτό ακριβώς το υψηλό επίπεδο ζωής, ευεργέτησε αποτελεσματικά τον κύκλο της οικονομίας μέσω της κατανάλωσης.

Είναι ραγδαία η αποδόμηση των εργατικών δικαιωμάτων και της προσωπικότητας του ανθρώπου που επέρχεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο και με άλλα παλαιότερα. Οι ρυθμίσεις έρχονται με αφορμή την πανδημία, αλλά βάσιμα θεωρείται ότι ψηφίζονται για να παραμείνουν.

Όμως, η καταβαράθρωση του επιπέδου ζωής επιφέρει την εξαφάνιση της ευημερίας των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και την εξαθλίωση των κατωτέρων. Η κρίσιμη ομάδα του μεσαίου και κατώτερου κοινωνικού σώματος στηρίζει δομικά το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Τούτη είναι αρχαία επισήμανση, ήδη από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη.

Η αποδόμηση του πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων θίγει το στοιχειώδες κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο στηρίζεται η Δημοκρατία.

Για να γίνουμε πιο απτοί, θα επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Το Χόλιγουντ είναι κινηματογραφικός προπομπός της παγκοσμιοποιημένης πολιτισμικής επιρροής. Εισφέρει διεθνή πρότυπα ζωής και σκέψης. Επισημαίνει εξελίξεις σε μελλοντική προβολή. Η ταινία “Τζόκερ” του 2019, που έτυχε θυελλώδους υποδοχής σε επίπεδο ακρόασης παγκοσμίως, είναι μία προειδοποίηση. Το σενάριο πραγματεύεται τις εκρηκτικές εξελίξεις από την κατάρρευση του πλέγματος κοινωνικών προγραμμάτων και προστασίας σε περιβάλλον δυτικής μεγαλούπολης. Οι αναπόφευκτες συνέπειες, για τις οποίες προειδοποιεί εμμέσως η κινηματογραφική παραγωγή του “Τζόκερ”, δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους εισηγητές του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η κοινωνική ισορροπία δεν είναι θεωρητική κατασκευή. Ούτε αντέχει τόση κατάχρηση και υποβάθμιση.

Με την γνωστοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σεβαστίδης Χαράλαμπος, δημοσίευσε μια καθόλου τυχαία νομική τοποθέτηση και ανακοίνωση. Αποφαίνεται για την νομικά πλημμελή και την κοινωνικά άδικη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο ρόλος του δεν είναι ασήμαντος. Κρίνεται ως τεκμηριωμένο προανάκρουσμα κατά της ατυχούς νομοθετικής επιλογής.

Οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου αντιστρατεύονται επιγραμματικά στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στα άρθρα 4παρ.1, 5παρ.1, 20, 22 και 23 και 25 παρ.3 και 4 του Συντάγματος. Η αρχή της αναλογικότητας, που επιλύει τα θέματα σύγκρουσης συνταγματικών δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει την προσβολή των εργασιακών δικαιωμάτων στον πυρήνα τους.

Εναπόκειται στον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων από τα Δικαστήρια κάθε βαθμού, η κρίση για την ισχύ τους. Διότι, ο έλεγχος της νομιμότητας είναι θεσμική εγγύηση στο Κράτος Δικαίου. Αυτός, ανάγεται βασικά στην κρίση της Δικαιοσύνης, ως θεματοφύλακα της συνταγματικής τάξης.

Μπροστά στις ανατρεπτικές εξελίξεις στο πεδίο του εργατικού δικαίου, κάθε δημόσιος φορέας συνδιαμορφώνει αρμοδίως την κοινωνική πραγματικότητα και την εξελίσσει με την δράση και τις επιλογές του. Αναπόφευκτα, η συνταγματικότητα των διατάξεων θα δοκιμαστεί και από τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατίας, την Δικαιοσύνη στο πεδίο της αρμοδιότητάς της. Ανέκαθεν ήταν μεγάλη η ευθύνη του κρίνοντος δικαστή ως δημόσιου λειτουργού και κοινωνού ταυτόχρονα.

O Νίκος Κ. Σκουλάς είναι Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Οργισμένη η μητέρα της Καρολάιν, δεν υποπτεύθηκε στιγμή τον Μπάμπη

Ηράκλειο: Τραγωδία με τον ηλικιωμένο που είχε εξαφανιστεί

Ηράκλειο: Σε λειτουργία η ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, στη Δημοτική Ακτή Καρτερού