Απόψεις

Οδικές Υποδομές στην Κίνα μέσα από τα μάτια ενός Ηρακλειώτη (βίντεο - φωτο)

κίνα ρασιδάκης

Στο πρόσφατο επαγγελματικό μου ταξίδι στην Κίνα, είχα την ευκαιρία και τον χρόνο να κάνω ένα μικρό «φωτο-ρεπορτάζ» σχετικά με τις οδικές υποδομές αλλά και την οδική κυκλοφορία σε δύο πόλεις: Την Guantzhou (14.000.000 κατοίκων) και την Yiwu (4.000.000 κατοίκων).

 

Από την πρώτη στιγμή που θα βγεις από το αεροδρόμιο θα προσέξεις την αρτιότητα των οδικών υποδομών όσο αφορά αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, πεζογέφυρες, πεζοδρόμια κ.λ.π. Αν και οι ταμπέλες είναι κυρίως στα κινέζικα και ελάχιστες στα αγγλικά, πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να οδηγήσει ή να κυκλοφορήσει άνετα και με ΑΣΦΑΛΕΙΑ έχοντας βέβαια ένα GPS μαζί του. Μέσα στην πόλη υπάρχουν γέφυρες 2 ή 3 επιπέδων ώστε να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ετσι σε μια πόλη 3 φορές μεγαλύτερη από την Αθήνα δεν καταλαβαίνεις ότι ζουν και μετακινούνται 14.000.000 άνθρωποι...

Μέσα στην πόλη τα δίκυκλα κινούνται σε ξεχωριστή λωρίδα με διαχωριστικό στηθαίο από τα αυτοκίνητα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ΟΛΑ τα δίκυκλα εδώ και αρκετά χρόνια είναι ΜΟΝΟ Ηλεκτρικά !! Απαγορεύεται η χρήση μεγάλων βενζινοκίνητων μοτοσυκλετών. Επίσης και τα αυτοκίνητα σε ένα ποσοστό άνω του 20% είναι ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά. Παρατήρησα πάρα πολλά ακριβά αμερικάνικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα TESLA. Επίσης τα λεωφορεία σχεδόν στο σύνολο τους έχουν ηλεκτροκίνηση.

 

Θα ήθελα να σταθώ στην ποιότητα κατασκευής των πεζογέφυρων στην πόλη Yiwu. Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο μας, καθημερινά περπατούσα στην πεζογέφυρα και θαύμαζα την αρτιότητα, λειτουργικότητα και ΑΣΦΑΛΕΙΑ της. Διαθέτει 8 κυλιόμενες ηλεκτρικές σκάλες και άλλες τόσες κανονικές. Το πλάτος της πρέπει να ειναι πάνω από 10 μέτρα και το μήκος της πάνω από 100 μέτρα !!. Στο κέντρο της πεζογέφυρας υπάρχουν 2 στάσεις λεωφορείου, μια για κάθε κατεύθυνση.

Οι επιβάτες των λεωφορείων με απόλυτη ασφάλεια επιβιβάζονται και αποβιβάζονται χωρίς καν να βλέπουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ταχύτητα στους 2 αυτοκινητόδρομους, 4 λωρίδων που είναι ακριβώς δίπλα τους. Στα δεξιά των αυτοκινητόδρομων υπάρχει μια επιπλέον λωρίδα για τους δικυκλιστές (μηχανάκια, ποδήλατα, πατίνια). Και ακόμα πιο δεξιά τεράστιο πεζοδρόμιο πλάτους 8 μέτρων μαζί με παρκινγκ των δικύκλων ... Σε κάθε στάση λεωφορείων υπάρχει ενας σταθμάρχης για να βοηθάει τους επιβάτες σε τυχόν προβλήματα. Επίσης υπάρχει και δωρεάν πόσιμο νερό.

 

Οπως βλέπετε στις φωτογραφίες αλλά και στα βίντεο η οδική τους καθημερινότητα είναι ΑΡΙΣΤΗ.

 

 

Για να λέμε βέβαια και τα αρνητικά στην κυκλοφορία των οχημάτων, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δικυκλιστές ΔΕΝ φορούν κράνος και οι οδηγοί των αυτοκινήτων κορνάρουν πολύ συχνά !!

 

 

 

Μια χώρα όπως η Κίνα η οποία μόλις τα τελευταία 20 χρόνια εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται να δώσει μαθήματα σε πολλούς τομείς και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Πραγματικά αυτά που βίωσα για 22 ημέρες ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου !!

 

Και όλα αυτά πιστεύω ότι τα έχει καταφέρει χάρη στην εργατικότητα των πολιτών αλλά και στη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης στο «China Dream».

Μιχάλης Ρασιδάκης, επιχειρηματίας

 

Κόσμος

Μέρκελ: Να συμπεριλάβουμε την Κίνα στις διεθνείς σχέσεις

μέρκελ

«Η Κίνα οικοδομεί πάνω σε μια μεγάλη παράδοση 2000 χρόνων, ήταν όμως απούσα επί 200 χρόνια και δεν ήταν ηγέτιδα δύναμη και τώρα επανέρχεται σε αυτό που κάποτε ήταν. Και αυτό φοβίζει πολλούς. Είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς διότι η Κίνα είναι μια κομμουνιστική μάλλον παρά δημοκρατική χώρα, η οποία έχει οικονομική επιτυχία. Εν τούτοις, είμαι υπέρ του να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις μια χώρα όπως είναι η Κίνα και τουλάχιστον να την μεταχειριζόμαστε ως ισότιμη», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της κατά την απονομή σε αυτήν του βραβείου "Χένρι Κίσινγκερ" της Αμερικανικής Ακαδημίας χτες το βράδυ στο Βερολίνο, παραπέμποντας έτσι εμμέσως στην αμερικανο-κινεζική διαμάχη και στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν σημαντικές για την Ευρώπη», πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ και χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γερμανίδα καγκελάριος έλαβε το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος και παρέστη στην εκδήλωση, για την συνεισφορά της στην υπεράσπιση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και των διεθνών οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και από τη Συμφωνία με το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θέτουν εμπόδια στο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).