Απόψεις

Η πρόγνωση της νίκης, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι επιβεβαιωμένη. Του Μανώλη Λέκκα

μανώλης λέκκας

Είναι βέβαιο ότι θα βγούμε νικητές από όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο Πλανήτης, καθώς και η χώρα μας, εξαιτίας  της απειλής ενός αόρατου αλλά επικίνδυνου εχθρού.  Ο Θεός έχει βάλει την υπογραφή του γι’αυτή τη νίκη,  ενώ η τεχνολογική πρόοδος του πολιτισμού μας και η αφοσίωση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, σε πολλούς τομείς, δίνουν καθημερινά πολύ ελπιδοφόρα μηνύματα για τον έλεγχο, την καταστολή της μεταδοτικότητας και τη θεραπεία όλων εκείνων που μπορεί να εμπλακούν στα γρανάζια των επιπλοκών της ασθένειας. Τα θύματα του ιού φαίνεται να είναι ελάχιστα, στο σύνολο του Παγκόσμιου πληθυσμού, λόγω της άμεσης ανταπόκρισης των Κρατών, μετά και  από την προτροπή του ΠΟΥ,  με επιβολή αυστηρών αλλά ταυτόχρονα αναγκαίων μέτρων.

Η χώρα μας κερδίζει πολλά εύσημα γιατί πρωτοστάτησε στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και  με την προτροπή μίας άριστης επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής δεν δίστασε να δράσει άμεσα και να επιτυγχάνει διαρκώς πολύ καλά αποτελέσματα. Ευλογημένος ο τόπος, ευλογημένος και ο λαός αυτής της χώρας.

Τα μέτρα περιορισμού είναι επώδυνα για όλους μας. Όταν το αντιληφθεί ο λαός  κάμπτει κάθε αμφισβήτηση και υποτάσσεσαι οικειοθελώς σε προτροπές που αποσκοπούν στο κοινό καλό. Πρωτίστως με αίσθημα Κοινωνικής ευθύνης, ο καθένας από εμάς επιτάσσει την ατομική του ευθύνη στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πρωτόγνωρης απειλής. Κεντρικός συντονιστής αυτής της συλλογικής προσπάθειας δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την πολιτική ηγεσία η οποία όμως κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες  και στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται  να πάρει χρειάζεται την αμέριστη συμπαράσταση των πολιτών της.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ως μηχανισμός της κρατικής εξουσίας, μέσα από τον αναβαθμισμένο, επιτέλους,  ρόλο της θα πρέπει να αρθρώσει ανάστημα και να σταθεί αντάξια των υψηλών προκλήσεων. Με την εφαρμογή των πρώτων αυστηρών μέτρων έχει κερδίσει χρόνο ώστε να χειρισθεί με καλύτερο και πιο μελετημένο τρόπο νέα μέτρα τα οποία θα αποσκοπούν στην ανάταση του ηθικού των πολιτών για να αυξήσει τις αντοχές του και να αμβλύνει τις ανησυχίες του για όλα εκείνα που φοβάται ότι θα αντιμετωπίσει στην μετά κορονοϊό εποχή.

Η Πολιτική προστασία επιβάλλεται να δει και να αφουγκραστεί προβλήματα που πιθανά να εξελίσσονται πίσω από κλειστές  πόρτες. Πιθανά προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, προβλήματα σε νέους που ο περιορισμός τους στρέφει στον μεγάλο κίνδυνο εθισμού στο διαδίκτυο με άγνωστες, έως γνωστές στους ειδικούς επιστήμονες, συνέπειες.  Θα μπορούσε να συνταχθεί ένας μακρύς κατάλογος από ειδικούς στο χώρο της Ψυχικής Υγείας,  ένας τέτοιος κατάλογος θα έδειχνε ίσως μια άλλη παράπλευρη απειλή από τον ίδιο αόρατο εχθρό της σωματικής μας υγείας .

Η Πολιτική προστασία οφείλει να συνδράμει στο έργο της Ιατρικής επιστημονικής κοινότητας  η οποία δεν σταύρωσε τα χέρια μπρος στην αόρατη απειλή, αλλά με γενναιότητα στην πρώτη γραμμή θεραπεύει και στο παρασκήνιο εργάζεται ασταμάτητα για να επιταχύνει την ανακάλυψη θεραπευτικών σκευασμάτων που θα σηματοδοτήσουν τη νίκη απέναντι σε αυτό τον επικίνδυνο εχθρό. Μέχρι όμως να έλθει αυτή η πολυπόθητη στιγμή της νικηφόρου ανακοίνωσης ο λαός χρειάζεται μέτρα ψυχολογικής στήριξης, ψυχικής και ηθικής ανάτασης. Η πολιτεία επιβάλλεται να συγκροτήσει μια άλλη αξιόπιστη επιστημονική ομάδα ειδικών στην Ψυχική Υγεία η οποία θα προτείνει  τρόπους  που θα δώσουν νόημα στην μονότονη καθιστική καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.  Θα έπρεπε ίσως να έχει γίνει πρωτύτερα αλλά ας γίνει έστω και τώρα γιατί σίγουρα η συμβολή της την “επόμενη μέρα”  θα είναι κορυφαίας σημασίας.

Η εμμονή σε απαγορευτικού χαρακτήρα τακτικές και η διαρκής απειλή αυστηρότερων μέτρων οδηγεί σε απογοήτευση και σε ένα φόβο ότι το μαρτύριο αυτό δεν έχει τέλος. Το μαστίγιο το νοιώσαμε όλοι στην ξαφνική αλλαγή της καθημερινότητας μας, χρειαζόμαστε όμως και λίγο χαμόγελο για να μείνει ζωντανή η ελπίδα ότι όλα αυτά που βιώνουμε, σαν ένα κακό όνειρο, γρήγορα θα γίνουν παρελθόν.

Η σκληρή πραγματικότητα, η οποία προφανώς στηρίζεται στην αποκωδικοποίηση κάποιου προγνωστικού μοντέλου μετάδοσης του ιού,  προκάλεσε και την πρόωρη απογοητευτική ανακοίνωση για τον εορτασμό του Πάσχα. Εκτιμώ ότι η ανακοίνωση αυτή, σε λάθος χρονική στιγμή, έχει ήδη προκαλέσει μια τεράστια απογοήτευση και γκρέμισε ένα όνειρο χαράς και ελπίδας. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν υποκρύπτει κάποια μορφή εκδίκησης ή αν προκύπτει ως προϊόν λανθασμένου χειρισμού.  Ποιος νοήμων Έλληνας δεν είχε στη σκέψη του ότι τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν και πέραν της 6ης Απριλίου και ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι, ακόμη και στο άγνωστο μέλλον,  η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά και η κανονικότητα θα αργήσει κατά πολύ να επιστρέψει στη ζωή μας. Ο φόβος θα παραμείνει η δεύτερη σκιά μας για πολύ καιρό ακόμη.  Όσο όμως δεν σκοτώνεις την ελπίδα και αν αντιθέτως την καλλιεργείς,  τόσο αυξάνεις τις αντοχές του κόσμου ο οποίος εμπιστεύεται καλύτερα δυναμικούς και αισιόδοξους ηγέτες.

Προσωπικά συστήνω υπομονή και επιμονή στην τήρηση όλων των μέτρων προστασίας ώστε να προστατεύσουμε  τους οικείους μας και να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τη νίκη .  Έχω την εμπειρία να πω ότι και τα προγνωστικά μοντέλα κάποιες φορές αστοχούν και …αντί για τη μουντάδα της συννεφιάς  ο καυτός ήλιος μπορεί να λάμπει σε ένα καταγάλανο ουρανό.  Άλλωστε μπορεί ακόμη και σήμερα να γίνονται θαύματα για τους Πιστούς,  και ίσως αυτά τα θαύματα να εντάσσονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η επιστήμη δηλώνει ως “σπουδαίες ανακαλύψεις” ή και ως “ανεξήγητα φαινόμενα”.

“  Υ.Γ. ” : Η πρόγνωση της νίκης, πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι επιβεβαιωμένη.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

Ελλάδα

Ξεκινά η επιλογή των ξενοδοχείων που θα λειτουργήσουν ως "καταλύματα- Covid 19"

Καταλύματα- Covid 19

Προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή ασθενών με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Όπως αναφέρεται σε τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού στο νομοσχέδιο "Αναβάθμιση σχολείου και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Παιδείας, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου κρίνεται αναγκαία η δυνατότητα μίσθωσης κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή διαμονή και απομόνωση πιθανών θετικών κρουσμάτων του Covid-19 και τη διαχείρισή τους στη συνέχεια από τους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας.

Η επιλογή των τουριστικών καταλυμάτων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως σημειώνεται, θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Τουρισμού μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το νομοσχέδιο, μαζί με τις τροπολογίες του, εισάγεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου και ψηφίζεται στις 10 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο "restart tourism" που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, θα εξασφαλιστούν 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα εγκατασταθούν 20 νέοι αναλυτές για τεστ.

Σε επιφυλακή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου

Στην τροπολογία σημειώνεται πως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού καθορίζονται ο χρόνος μίσθωσης, ο τρόπος αποζημίωσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, οι όροι και η διαδικασία διάθεσης των σχετικών πιστώσεων για την κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης.

Με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας. Οι μισθώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η δαπάνη θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού. Εκτιμάται πως το ύψος της δαπάνης θα ανέλθει στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ανοίγει η σεζόν

Σημειώνεται πως από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς καραντίνα για τους επιβάτες, από τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να ανοίξουν και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας.

Το επόμενο στάδιο της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας περιλαμβάνει την απελευθέρωση από 1η Ιουλίου των πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια και την απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.